Gündem Dikkat! Telefonun ele geçirilebilir...Siber saldırılara karşı uyarılar

Dikkat! Telefonun ele geçirilebilir...Siber saldırılara karşı uyarılar

Paylaş
Dikkat! Telefonun ele geçirilebilir...Siber saldırılara karşı uyarılar

Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, cep telefonlarına yönelik yapılabilecek siber saldırılara karşı güvenlik önerilerinde bulundu.

Hayatın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, kötü amaçlı yazılımlarla ve siber saldırılarla haclenip ele geçirilebiliyor. Kullanıcının telefonla yaptığı işlemler, aramalar, mesajlar, web taramaları ve uygulama kullanımları takip edilebiliyor, kişisel verileri de ele geçirilebiliyor. Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, cep telefonlarına yönelik yapılabilecek siber saldırılara karşı güvenlik önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

Ali Murat Kırık, kullanıcılara güçlü şifreler ve biyometrik kimlik doğrulamalar kullanmayı, açık Wi-Fi ağlarına dikkatli bağlanmayı, güvenilir uygulama ve güncellemeleri kullanmayı, tavsiye etti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, cep telefonlarına yönelik yapılabilecek muhtemel siber saldırıları ve bu tür tehlikelere karşı alınacak önlemlere ilişkin şunları söyledi:

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR VE VİRÜSLERLE HACKLENEBİLİR

"Günümüzde cep telefonları kötü amaçlı yazılımlarla, virüslerle ve siber saldırılarla hacklenebilir. İnternete bağlı aktif bir akıllı telefonun ele geçirilmesi, kumanda edilmesi veya gözlemlenmesi mümkün. Siber saldırganlar, kullanıcıların kötü amaçlı yazılımlara maruz kalmasını sağlayarak veya sahte web siteleri ve mesajlar aracılığıyla kişisel bilgileri çalarak bu tür saldırıları gerçekleştirebilirler. Ayrıca, cihaz işletim sisteminde veya uygulamalarda bulunan güvenlik açıkları da bir risk.

Haberin Devamı

TÜM KULLANIMLAR İZLENEBİLİR

Bir cep telefonu hacklendiyse, bu saldırı sonucunda yapılan işlemler ve dijital ayak izleri izlenebilir. Saldırgan, hedef cihazda gerçekleştirdiği faaliyetleri izlemek için çeşitli yöntemler kullanabilir. Kullanıcının mesajları, aramaları, web tarama geçmişi ve uygulama kullanımı gibi kullanımları izlenebilir. Bu, saldırganın yeteneklerine, kullanılan hack yöntemine ve hedef cihazın güvenlik düzeyine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

EN ÖNEMLİSİ CİHAZ GÜVENLİĞİ

Bu nedenle, cep telefonu güvenliği önemlidir ve kullanıcılar, güçlü şifreler kullanarak, güncellemeleri düzenli olarak kontrol ederek ve güvenilir kaynaklardan uygulama indirerek kişisel verilerini korumalıdır.

RİSKLERDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

Bu tür risklerden korunmak için kullanıcılar, güvenilir uygulamaları ve güncellemeleri kullanmalı, bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmemeli, güçlü şifreler ve biyometrik kimlik doğrulama kullanmalı ve açık Wi-Fi ağlarını dikkatli kullanmalıdır."

Haberin Devamı