Gündem Dink Ailesi'ne ödenen tazminat faillerden istendi

Dink Ailesi'ne ödenen tazminat faillerden istendi

Paylaş
Dink Ailesi'ne ödenen tazminat faillerden istendi

İçişleri Bakanlığı 7 yıl önce öldürülen gazeteci Hrant Dink'in ailesine, devlet tarafından ödenen 1 milyon 659 bin 765 liralık tazminatı Ogün Samast, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'den tahsil edilmesini istedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de Agos Gazetesi’nin önünde öldürüldü. Dink’in mirasçıları olan eşi Rakel ve çocukları Arat, Delal ve Sera Dink, aynı yıl İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne İçişleri Bakanlığı’na 1.5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.

2012’de İdare Mahkemesi, devletin Dink Ailesi’ne 466 bin 781 lira maddi, 600 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. İçişleri Bakanlığı, 18 Temmuz 2013’te Dink Ailesi’ne faiziyle birlikte 1 milyon 659 bin 765 lira 50 kuruş tazminat ödedi.

Hürriyet gazetesinden Özge Eğrikar'ın haberine göre İçişleri Bakanlığı meydana gelen Hazine zararı nedeniyle tazminat ödenmesine sebebiyet veren Yasin Hayal,Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Ogün Samast’tan tazminatın tahsili için dava açılmasına karar verdi. Dink’in katillerinin eylemlerinin devlete karşı işlenmiş haksız fiil görünümünde olduğunu ileri süren İçişleri Bakanlığı, Muhakemat Müdürlüğü aracılığıyla İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne rücuen tazminat davası açtı.

Dilekçede, Dink’in eşi ve çocuklarına ödenen 1 milyon 659 bin 765 liranın faizi ve mahkeme masraflarıyla birlikte tahsili Yasin Hayal, Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Ogün Samast’tan istendi. İçişleri Bakanlığı, Dink’in kardeşlerine ödediği 159 bin TL’lik tazminatı, cinayetin failleri Ogün Samast, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’den istemiş ve bu konuda dava açmıştı.

Haberin Devamı

HRANT DİNK CİNAYETİ SANIĞINA DEVLETTEN TAZMİNAT

Bu arada Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Öztürk'ün Hazine aleyhine açmış olduğu davayı kısmen kabul ederek, 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Öztürk, mahkemenin ardından yaptığı açıklamada, Erhan Tuncel'in verdiği ifade nedeni ile 2007'de tutuklandığını hatırlattı, "2 yıl boyunca F tipi hücrelerde tek başıma ve psikolojik işkencelere maruz kaldım. Cinayetin kilit ismi, cinayetin kara kutusu gibi yaftalarla ve aileme karşı iftiralarda bulunuldu" dedi.

Öztürk, tazminat davasını kendisini mağdur eden hukuka karşı hakkını tescil etmek olarak değerlendirdi.