Gündem Doğal afetlere sensörlü takip

Doğal afetlere sensörlü takip

Paylaş
Doğal afetlere sensörlü takip

Yusufeli ve Deriner barajları, Rize-Artvin Havalimanı’nın da aralarında olduğu 40 yapı, deprem, heyelan gibi doğal afetlerle zemin oturması gibi risklere karşı hassas titreşimleri de algılayan ivmeölçer sensörleriyle KTÜ Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda 24 saat takip ediliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda; aralarında Yusufeli ve Deriner barajları, Rize-Artvin Havalimanı, cami ve tarihi köprülerin de aralarında olduğu 40 yapı, deprem, heyelan ve zemin oturması gibi risklere karşı ivmeölçer sensörleriyle 7 gün 24 saat takip ediliyor. Hassas titreşimleri de algılayan sensörlerle eski ve güncel veriler karşılaştırılıp, risk analizi yapılıyor.

Haberin Devamı

IŞIKLI MESAJ

KTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “Yapının belirli noktalarına özel sensörler yerleştiriyoruz. Bu sensörler minimum düzeydeki titreşimleri algılayıp, veri yolluyor. Bu veriler, bize mesaj gönderiyor. Yeşil ışık; yapı düzgün şekilde hayatına devam ediyor, turuncu; sıkıntıya girmek üzere, kırmızı; yapıda acil incelenmesi gereken problemler olduğuna işaret ediyor” dedi.

KOLON KESİMİNİ HABER VERİYOR

Sistemin kurulduğu binalarda, tahribata neden olabilecek sıra dışı her durumu izlediklerini anlatan Prof. Dr. Altunışık, “Diyelim haberimiz olmadan o binadan bir kolon kesmeye çalışıyorsunuz. Kolonu kırdığınız anda oluşacak titreşimler, limitlerin üzerinde olacağı için bize hemen binada problem olduğu bilgisi gelecek” dedi.

Haberin Devamı