Gündem Dolandırıcıların kurduğu tuzaklar

Dolandırıcıların kurduğu tuzaklar

Paylaş
Dolandırıcıların kurduğu tuzaklar

Belli yaş üstü ve yalnız yaşayanların hedefte olduğu, banka işlemleri, e-alışveriş, araba alım satımı gibi konularda dolandırıcılık vakalarının artması üzerine Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı vatandaşlara “Bu tuzaklara düşmeyin” uyarısı yaptı.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, en sık karşılaşılan bilişim suçları ve kullanılan dolandırıcılık yöntemleriyle ilgili vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Başsavcılık, en sık kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Vali, kaymakam, hakim, savcı, polis, asker, vb. kamu görevlileri tarafından telefon üzerinden kesinlikle vatandaşlardan hiçbir şekilde para talebinde bulunulmaz. Böyle talepte bulunanlar dolandırıcıdır. Hiçbir şekilde bu kişilere para gönderilmemeli, kimlik, banka hesap veya kart bilgileri verilmemeli.

* Telefonla arayıp kendisini savcı, polis veya asker olarak tanıtıp, “FETÖ veya PKK terör örgütü, uyuşturucu veya kara para aklama gibi olaylara adınız karıştı. Söz konusu olaylarla ilgili operasyon yapacağız, sizin de bize yardımcı olmanız gerekecek” gibi sözler söylenerek, bankadaki paraların belirtilen hesaplara gönderilmesi gibi talepler dolandırıcılık eylemidir.

* Ucuz altın, uygun ev veya arsa vaadi, yüksek kâr payı veya yüksek kazanç vaadi içeren ilan veya söylemlerin dolandırıcılık eylemleri olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

GÜVENLI OLMAYAN INTERNET SITELERINDEN VEYA SOSYAL MECRALARDAN ALIŞVERIŞ YAPMAYIN

DEĞERININ ÇOK ALTINDA ÜRÜN SATIŞI ‘DOLANDIRICILIK’

* Sosyal medya hesaplarında, “Hediye para, hediye çeki, bedava tatil kazandınız” gibi reklam amaçlı yayınlanan içerikler dolandıcılık ilanıdır.

* Güvenli olmayan internet sitelerinden veya sosyal mecralardan alışveriş yapılmamalı, güvenli sitelerden alışveriş yapılırken bu ilanların gerçekte var olup olmadığı araştırılmalı, gerçek satış olduğunun tespit edilmesi halinde ise ürün teslim edilmeden kesinlikle ücret gönderilmemeli.

* İnternet üzerinden veya sosyal medya mecralarından değerinin çok altında ürün satışı reklamlarının dolandırıcılık eylemi olduğu akıldan çıkarılmamalı.

* Sosyal medya hesaplarında kayıtlı bulunan arkadaşlardan “Hediye, kampanyalı ürün ya da çek kazındınız” gibi mesajlar alındığında veya borç para istendiğinde, ilgili arkadaşın hesabının çalınmış olabileceği düşünülmeli ve kesinlikle bu mesajlara inanılmamalı. İlgili arkadaş ile görüşülüp durumun tespit edilmesinden sonra hareket edilmeli.

BANKALARDAN ARADIĞINI SÖYLEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİN

* Bankalardan gelen ‘Size özel kampanyalı kredi, bireysel emeklilik, sağlık sigortası vs.’ kampanyaların sağlanacağı gibi aramalara veya mesajlara itibar edilmemeli. Bu kişilerle görüşülmemeli ve irtibat kurulmamalı. Gerekiyorsa en yakın banka şubesine müracaat ederek kampanyanın gerçekliği konusunda bilgi edinilmeli.

Haberin Devamı

* Bankalardan aradığını söyleyen kişilere kesinlikle itibar edilmemeli. Bu kişilere kimlik, hesap ve kart bilgileri verilmemeli. Böyle durumlarda hemen ilgili banka şubesine giderek veya telefonla bizzat müşteri hizmetleri aranarak konu hakkında irtibata geçilmeli.

* Vatandaşlarımız kendilerine ait kimlik bilgilerini, banka hesap kartı veya kredi kartına ait numara ve kart şifreleri gibi kişisel bilgileri her ne suretle olursa olsun kesinlikle başka kişiler ile paylaşmamalı.

ARAÇ ALIM SATIMINDA DİKKAT

Araç alım satım ilanlarında yoğun bir şekilde dolandırıcılık eylemi gerçekleştiğinden, araç alan kişi veya satan kişi bizzat aracı alan veya satan kişi ile irtibat kurmalı. Aracın ücreti her ne sebeple olursa olsun ruhsat sahibinden başkasının hesabına gönderilmemeli. Ruhsat devri ile ücretin ödenmesi aynı anda gerçekleşmeli, ruhsat devri sırasında ileri tarihli banka havaleleri kabul edilmemeli.

Haberin Devamı