Gündem Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda! İşte ilk görüntüler

Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda! İşte ilk görüntüler

Paylaş
Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda! İşte ilk görüntüler

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Axiom-3 misyonu kapsamında fırlatılan Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Kenetlenme sonrası Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na giriş yaptı ve Türkiye'ye ilk mesajını verdi.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki üç astronotun uzay yolculuğu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi'nden Türkiye saati ile 00.49’da başladı. Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru 36 saat süren yolculuğa çıktı.

Haberin Devamı

KENETLENME TAMAMLANDI

Astronotların bulunduğu Dragon kapsülünün Uzay İstasyonu'na kenetlendi.

Kenetlenme işlemi sonrasında astronotlar için karşılama töreni TSİ 15:30'da yapılacak. Alper Gezeravcı, bu sırada istasyonda kendilerini bekleyen ekip arkadaşlarına Türkiye'den götürdüğü hediyeleri verecek.

GEZERAVCI ULUSLARARASI UZAY İSTASYONUNA GİRİŞ YAPTI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Kenetlenme sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu’na giriş yaptı.

Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı "Axiom-3 uzay misyonu" kapsamında ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan SpaceX'in Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından sevinçle karşılandı. "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları, Axiom-3 ekibinin gelişini fotoğrafladı.

Haberin Devamı

 

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonuna giriş yaptı

GEZERAVCI'DAN İLK MESAJ: İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

Uzay İstasyonu'ndaki karşılama töreninde konuşan Alper Gezeravcı, "Ben de öncelikle misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Bizi aslında kapıda bekliyorlardı. Çok güzel bir karşılama oldu bizim için. Ben herkese teşekkür etmek isterim. Son 8 aydır devam eden eğitimler için de tüm ortaklarımıza bu güvenli yolculuk için teşekkür ederiz. Türkiye olarak tarihimizde ilk defa uzaya çıktık. Bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir!" dedi.

13 DENEY YAPACAK

Dragon kapsülünde bulunan Ax-3 ekibinin uzaydaki ilk cümleleri de yayınlandı. Gezeravcı, "Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir" dedi. Gezeravcı, 14 gün sürmesi planlanan görevinde uzayda mikro yer çekimi, uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı ve biyoloji gibi 13 deney gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

İLK YEMEK YOLDA

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde yedi kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen Dragon kapsülü, dört metre çapında ve 8.1 metre uzunluğunda. Dokunmatik ekran kontrolleri ve otomatik sistemlere sahip olan kapsül, ISS’e otomatik olarak kenetlenecek. Gezeravcı, üsse varmadan önce uzaydaki ilk yemeğini, kapsülde yiyecek. Kapsülde hazır gıdasını tüketecek olan Gezeravcı, ISS’e vardığında sıcak yemek yiyebilecek.

NEDEN CAM KENARI?

SpaceX'in Dragon kapsülündeki oturma düzeni, görev uzmanı, pilot, komutan ve görev uzmanı olarak belirleniyor. Alper Gezeravcı ile İsveçli Marcus Wandt, görev uzmanları oldukları için cam kenarında. İspanyol Michael Lopez-Alegria, Axiom'un bir çalışanı olarak komutan; İtalya Hava Kuvvetleri'nden Walter Villadei ise görev pilotu. Mürettebatın dört üyesi de askeri pilotluk geçmişine sahip.

Haberin Devamı

ÇOK SIKI DİSİPLİN

Ciddi bir disiplinin hâkim olduğu ortamda Greenwich saatiyle 06.00’da güne başlayan astronotlar, kahvaltı ettikten sonra Dünya’daki misyon kontrol merkeziyle iletişime geçerek günlük programlarını ve görevlerini ele alıyor. Gün içinde kontrol merkeziyle periyodik olarak iletişimlerini sürdürüyor, uyku saatleri olan 22.00’ye kadar sorumlu oldukları deneyleri yapıyor, akşam yemeği yiyorlar.

GÜNDE 2 SAAT SPOR

Astronotların istasyondaki en büyük zorluklarından biri düşük yer çekimi. Gezegenin yaklaşık 400 kilometre uzaklığındaki UUİ’deki göreve gitmeden önce Dünya’da sualtı eğitimleriyle düşük yerçekimli ortama alışmaya çalışan uzay yolcuları, özellikle Dünya’ya döndükten sonra kas ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklarla karşılaşmamak için günde 2 saatlerini spor yaparak geçiriyor.

KÖPÜRMEYEN ŞAMPUAN

Astronotlar tüm bu aktiviteleri UUİ’nin 6 uyku bölmesi, 2 banyo, 1 spor salonu ve deney alanlarının bulunduğu modüllerinde gerçekleştiriyor. Düşük yerçekimi nedeniyle duvarlara sabitlenmiş uyku tulumlarında uyuyor, ışık ve gürültülerden etkilenmemek için kulak tıkaçları ile göz bantları kullanıyorlar.

Haberin Devamı

Saatte 28 bin km hızla dönen istasyonda 24 saat içinde 16 gün doğumu yaşanıyor. Kişisel temizliklerini özel süngerler ve köpürmeyen şampuanlarla gerçekleştiren astronotların dişlerini fırçalandıktan sonra ise tükürmek yerine yutmaları gerekiyor.

GÜNDE 2800 KALORİ

Tükettikleri yiyecekler de istasyondaki düşük yerçekimli ortama uygun hazırlanıyor. İstasyonda halihazırda 300’den fazla yiyecek bulunurken, günde 2800 kalori alma zorunluluğu olan astronotlar, Dünya’da özel olarak hazırlanan yiyeceklerini de tüketiyor. Yiyecekler vakumlu paketlerde tutuluyor, sıvı gıdalar ise özel tüplerden pipetler aracılığıyla içiliyor. Mıknatıslı yemek masalarında bıçak ve çatal kullanılarak yemek yeniyor. İstasyonda tüketilen su astronotların nefes alış verişleri, vücut atık ve sularından elde edilerek geri dönüştürülüyor. Suyun yaklaşık yüzde 93’ü bu kaynaklardan arıtılmış sudan oluşuyor.

İşte ilk görüntüler! Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uzay İstasyonu'nda

BİR GÜNÜN PROGRAMI:

* Kahvaltı, kişisel temizlik, ortam temizliği ve program kontrolü.

* Analizler için kan örneği verilmesi, misyon kontrol merkeziyle günlük toplantı.

* Rutin hava kalitesi kontrolünün ardından deneylere başlanması.

* İkinci hava kalite kontrolünün ardından astronotların egzersizleri, öğle yemeği ve bir saatlik mola.

* Molanın ardından deneylerin sürdürülmesi ve kabin basıncının kontrolü sonrasında ikinci egzersizler.

* Günlük deneylerin tamamlanması, ortamın temizlenmesi ve istasyon sistemlerinin kontrolü.

* Akşam yemeği ve ertesi günün planlama toplantısı.

* Yemek sonrası boş vakit ve 22.00’de uykuya geçiş.

İKTİDAR VE MUHALEFETTEN TEBRİK YAĞDI:AYAĞINA ASTEROİD DEĞMESİN

Gezeravcı’nın önceki gece başlayan uzay yolculuğu iktidarından muhalefetine tüm siyasiler ve bakanların da gündemindeydi. İşte Türk astronota iletilen mesajlar ve iyi dilekler...

* ORTAK GURURUMUZ (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan): Aziz milletim, hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyet’imizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı’na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay görevi ile adım atıyoruz. Ülkemize ve bilim insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin.

* ÇOK KIYMETLİ BİR YOLCULUK (Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz): Alper Gezeravcı kardeşimizin gerçekleştirileceği deneyler çok çok kıymetli. Bu gurur; Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan’ın vizyoner liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı başlatan Türkiye’nin, Türk Milleti’nin. Bu gurur hepimizin…

* BAŞARILAR DİLİYORUM (CHP Genel Başkanı Özgür Özel): On binlerce çocuğun hayalini gerçekleştirerek ülkemizin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’ya uzay yolculuğunda ve gerçekleştireceği çalışmalarda başarılar diliyorum. Bu süreçte emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Alper Gezeravcı ile gurur duyuyoruz.

* FRENLERİ BIRAK KAPTAN (Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu): Uzaya Türkiye adına giden astronotumuz Alper Gezeravcı ve onu bu göreve hazırlayıp ve yine bu görevi sağlayanları tebrik ederim. Daha nice “Frenleri bırak kaptan” diyebileceğimiz serüvenlere…

VUHH GİTTİ ADAM

Günün en esprili paylaşımları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan geldi. Kacır, TRT Çocuk’un sevilen dizisi Rafadan Tayfa’nın kahramanlarının videosunu, “Yolun Açık Olsun, Ayağına Asteroid Değmesin!” notuyla paylaştı. Bakan Kacır’ın kapsülün fırlatıldığı an “Vuhh gitti adam” dediği görüntüler de sosyal medyada gündem oldu.

62 YIL SONRA AYNI HEYECAN

Türkiye’nin ilk uzay oluşumu olarak kabul edilen 'Bandırma Füze Kulübü'nün kurucu 4 üyesinden hayatta kalan tek isim Atilla Yedikardaşlar (82), uzay yolculuğu heyecanını yaşadı. 1962 yılında lise öğrencisiyken 5 bin 415 metre yükseğe çıkan füzeyi yapmayı başaran Yedikardaşlar, "Keşke bugün o gemide ben de olsaydım" dedi.

DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracının başarıyla fırlatılması dünya basınında da yankı uyandırdı. Bloomberg haberinde, “Türkiye, ilk astronotunu SpaceX kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçurdu ve bu, ülkenin yeni oluşan uzay programında bir dönüm noktası oldu” ifadelerini kullandı. Times of India, “Türkiye’nin ilk astronotunun bulunduğu mürettebat uzay istasyonuna doğru uçuşa başladı” başlığını kullandı. CNN International, The Korea Times ve South China Morning Post gibi basın organları da başlıkta ilk Türk astronotun uzaya gönderildiğini vurguladı. Daily Mail, Le Monde, Fox ve CNBC ise mürettebatın tamamının Avrupa’dan olduğuna vurgu yaptı.