Gündem Dündar ve Gül'e istenen cezalar basın örgütlerinin gündeminde

Dündar ve Gül'e istenen cezalar basın örgütlerinin gündeminde

Paylaş
Dündar ve Gül'e istenen cezalar basın örgütlerinin gündeminde

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) dün resmi web sitesinden yayınladığı açıklamada Can Dündar ve Erdem Gül için müebbet hapis talep edilmesi karşısında şok olduklarını ifade ederek Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye'ye güçlü bir uyarı gönderilmesi gerektiğini belirtti

Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT’in Suriye’deki isyancı İslami grupları silahlandırdığını gösteren gizli belgelerin ifşası ve terör örgütüne yardımla suçlanıyor.

Haberin Devamı

İki gazeteci 26 Kasım 2015 tarihinden bu yana Avrupa’nın en büyük cezaevi olan Silivri cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) dün resmi web sitesinden yayınladığı açıklamada uluslararası basın ve ifade özgürlüğüne öncülük eden örgütlerle birlikte Türkiye’deki yetkililere Dündar ve Gül hakkındaki tüm suçlamaları geri çekip serbest bırakması çağrısında bulundu.

Açıklamada şöyle dendi: "Bu dava gazetecilerin güvenliği ve korunması için Avrupa Konseyi’ne ve Medya Özgürlüğü Eşleştirme projesine defalarca rapor edilmiştir. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Avrupa ve uluslararası toplum basın özgürlüğü korumak, gazetecilerle dayanışma göstermek, medya çoğulculuğunu ve araştırmacı gazeteciliği savunmak için harcadığımız tüm çabaları göz ardı etmeye devam eden Türkiye’ye güçlü bir uyarı göndermelidir. Can Dündar ve Erdem Gül görevlerini kamu yararına yaptıkları için cezaevindedir ve derhal serbest bırakılmalıdır"

Haberin Devamı

EFJ ayrıca Avrupa Komşuluk Politikaları ve Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Johannes Hahn’ın iki Türk gazetecinin ömür boyu hapisle karşı karşıya gelmesine ilişkin tepkisini hoşnutlukla karşıladı.

AB komisyon üyesi Hahn " Kanun önünde eşitlik ve orantılılık bir zorunluluktur. Herkes bağımsız ve şeffaf bir soruşturma için vazgeçilmez bir hakka sahiptir. Bu haklara saygı duyulmalıdır. Avrupa Birliği üyelik görüşmelerini sürdüren Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince ifade özgürlüğünü de kapsayan insan haklarına tam saygı göstermelidir" diye belirtti.

DHA