Gündem "Ege'yi barış denizi yapalım"

"Ege'yi barış denizi yapalım"

Paylaş
"Ege'yi barış denizi yapalım"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atina’da Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile düzenlenen basın toplantısında, “Ege’yi ‘Barış Denizi yapalım’ dedi. Miçotakis ise Türk vatandaşlarına adalar için 7 günlük vizesiz seyahat sağlanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. “Ege’yi ‘Barış Denizi’ yapalım diyen Erdoğan, “Bizler aynı kültürü ve aynı iklimi paylaşıyoruz. Görüş ayrılıklarının olması doğal. Atacağımız adımlarla dünyaya örnek olalım istiyoruz. Aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım” dedi.

Haberin Devamı

KIBRIS’A ADİL ÇÖZÜM

Tayyip Erdoğan, “Terörle mücadeledeki iş birliğimizi nasıl geliştireceğimizi de ele aldık. Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. Yunanistan’da teröristlere imkan sağlayan kampların oluşmaması gerektiğinin altını çizdik. Azınlıkların huzur ve refahının artması ilişkilerimizi olumlu etkileyecek. Batı azınlığı için beklentilerimizi ifade ettik. Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı çözüme kavuşturulması bölgenin yararına olacak” dedi.

7 GÜN VİZESİZ SEYAHAT

Miçotakis konuşmasında, “Vize meselesinde daha yakın bir işbirliği konusunu ele aldık. Türk öğrenciler ve Avrupalı öğrenciler arasında muaf meselesini de konuştuk. 10 Yunan Adası’nda Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunda karar aldık. Zaman uygun olduğunda kıta sahanlığı ve deniz sahası meselelerini de konuşmaya hazır olacağız. İki ülkenin iyi şekilde sakin bir ortamda ilişkilerini devam ettirmesi çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

6 YIL SONRA YENİ SAYFA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu tarafından karşılandı. 6 yıl sonra Yunanistan’a giden Erdoğan, “Yunanistan ile yeni bir dönem güçlenerek başlıyor. Bakanlarımız anlamlı görüşmeler yaptı. Hedef aramızdaki 5 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak” dedi. Sakelaropulu ise, “İki ülke olarak beraber çalışmamız, barışa refaha hukuka saygı bazında bu değerleri ileri götürmemiz gerekli. Her zamankinden fazla ortak siyasi iradeyi geliştirmemiz elzemdir” dedi.