Gündem Emekliye 1 Mayıs zammı! Milyonlarca emeklinin gözü bu açıklamada

Emekliye 1 Mayıs zammı! Milyonlarca emeklinin gözü bu açıklamada

Paylaş
Emekliye 1 Mayıs zammı! Milyonlarca emeklinin gözü bu açıklamada

Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'sürpriz zam' mesajı vermişti. Bakan Bilgin 1 Mayıs tarihini işaret ederek sürprizin açıklanacağını belirtmişti. Şimdi milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli zammında olacak. Bugün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor. İşte detaylar...

“Temmuz ayında sürprizimiz olacak. En düşük emekli maaşında artışa gidilecek” diyen Bakan Bilgin herhangi bir rakam paylaşmamıştı. Bilgin 1 Mayıs’ta yapacağı konuşmada bunu duyuracağını dile getirmişti. An itibarıyla herhangi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun, Bakan Bilgin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile akşam saatlerinde iftarda bir araya geleceğini ve en düşük emekli maaşına yapılacak zammın burada açıklanabileceğini söyledi.

Coşkun konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Gözümüz kulağımız o açıklamada. Bakanın programına baktığımızda akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iftarda yemekte bir araya gelecek. İşçilerin davetli olduğu iftar programında açıklanması bekleniyor. Bakan yarım saat önce sosyal medya hesabında 1 Mayıs’a dair mesaj paylaştı. Orada bir detay yoktu.

Emekli maaşlarına ilişkin şu dakikaya kadar bir detay gelmedi. Akşam iftar programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detayları paylaşması yönünde beklenti var."

Haberin Devamı

"ÇOK CİDDİ BİR RAHATLAMA YARATACAK"

Öte yandan geçtiğimiz günlerde 'Enflasyon üzerinden bir hesaplama mı yapılacak?' sorusuna Bakan Bilgin, “Elbette içinde enflasyon olacak. Ağırlıklı olarak sosyal refah düzenlemesi olarak değerlendirmek gerekir. Enflasyonun tahribatını önleyecek bir düzenleme, çok ciddi bir rahatlama yaratacak” ifadesini kullanmıştı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise en düşük emekli maaşı ile ilgili olası senaryoları anlattı. Kaya şu ifadeleri kullandı:

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI TEMMUZ AYINDA NE OLACAK?

"Aldığımız kulis bilgilerine bakacak olursak emekli maaşları ocakta 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. 2 bin 500 liranın üzerine çıkması öngörülüyor. Temmuz ayında geldiğimizde muhtemelen 2 bin 750 lira ile 3 bin lira arasında artış söz konusu olacak.

Temmuz ayından itibaren taban aylığı uygulamasının 2 bin 750 lira ile 3 bin lira arasında olması için çalışmalar yürütülüyor. 1 Mayıs itibarıyla bunu duymuş olacağız.

Ek göstergelerle ilgili Bakan Bilgin mayıs ayı içerisinde tamamlanacağını işaret etti. 11 Mayıs’ta 3600 ek gösterge komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirecek. 11 Mayıs’ta yapılacak toplantıda ek göstergenin kapsamı tamamlanmış olacak. Burada ek gösterge kapsamında olmayan memurların sisteme dahil edilip edilmemesi tartışılıyor. 11 Mayıs’ta bu netleşmiş olacak.

Haberin Devamı

4 milyon aktif memurumuz yararlanmış olacak. Şu an 3 milyon 175 bin memurumuz aktif olarak ek gösterge kapsamındadır. Yaklaşık 850 bin civarında memurumuz ek gösterge kapsamı dışında. Bunların sisteme dahil edilip edilmemesi söz konusu olacak. Emekli memurumuz 2 milyon civarında. Toplamda 6 milyon aktif ve pasif memurumuzu ilgilendiren ek gösterge konusu mayıs ayında sonlanmış olacak."