Gündem Erdoğan - Putin'den kritik görüşme: Rus gazının yüzde 25'i Ruble'yle ödenecek

Erdoğan - Putin'den kritik görüşme: Rus gazının yüzde 25'i Ruble'yle ödenecek

Paylaş
Erdoğan - Putin'den kritik görüşme: Rus gazının yüzde 25'i Ruble'yle ödenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin'in Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ndeki kritik görüşmesi 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Rusya'dan Türkiye'ye gaz arzının dörtte birinin ödemesi ruble üzerinden gerçekleşecek' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın Semerkant kentinde temaslarını sürdürüyor. Dün Semerkant’a gelen ve ikili görüşmeler gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. İkili görüşmelerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi 40 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına katkılarından dolayı teşekkür etti. Putin, 'Türkiye'nin çalışmalarını mümkün olan her şekilde memnuniyetle karşılayacağız. Türkiyeye verilen Rus gazının yüzde 25'inin Rus Rublesi olarak ödenmesi ile ilgili anlaşma yakında yürürlüğe girecek' dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin'in Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ndeki kritik görüşmesi 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Rusya'dan Türkiye'ye gaz arzının dörtte birinin ödemesi ruble üzerinden gerçekleşecek' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Semarkant'ta görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini umuyorum" dedi.

Rus basını, görüşmede Putin'in Erdoğan'a Ukrayna tahılının en yoksul ülkelere gitmesini umduğunu söylediğini yazdı. 

Rus basını ayrıca Rus şirketlerin ürünlerini Türkiye üzerinden ihraç edebileceklerine dair sinyaller verdiğini belirtti.

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

Şanghay İşbirliği Teşkilatı Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla 1996 yılında kurulmuştu.

Haberin Devamı

 

Örgüte Özbekistan, Pakistan ve Hindistan'ın da katılımıyla tam üye sayısı sekize yükselmiş oldu.

2005'te ŞİÖ'ye gözlemci statüsünde üye olarak katılan İran'ın tam üyelik süreci Eylül 2021'de başlatılmıştı.

Şangay İşbirliği Teşkilatı'nda Türkiye ise diyalog ortağı olarak yer alıyor.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ İLE GÖRÜŞME

İkili görüşmelerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.