Gündem Erdoğan ve Putin'in görüşeceği tarih belli oldu

Erdoğan ve Putin'in görüşeceği tarih belli oldu

Paylaş
Erdoğan ve Putin'in görüşeceği tarih belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşeceği tarih belli oldu. İki lider Soçi'de 4 Eylül'de bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile Karadeniz kıyısındaki Soçi'de bir araya geliyor. Görüşmenin tarihi 4 Eylül olarak açıklanırken uluslararası medyada da gündemin üst sırasına tırmandı.

Haberin Devamı

DÜNYA MEDYASI BU GÖRÜŞMEYE KİLİTLENDİ

Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan, Rusya'da Putin'e tahıl anlaşması için baskı yapıyor' başlıklı haberinde Türk liderin Moskova ve Kiev'le iyi ilişkilerini kullanıp tarafları resmi barış görüşmelerine getirmeyi denediğini yazdı.

NATO üyesi Türkiye'nin 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana imzalanabilen yegane büyük anlaşmadaki rolünü öne çıkaran AFP, atılan imzalar sayesinde Ukrayna limanlarından hareket eden tahıl yüklü gemilerin Karadeniz'i geçip İstanbul Boğazı'na ulaşabildiğini bildirdi.

Erdoğan ve Putin'in en son geçtiğimiz yıl Ekim ayında Kazakistan'ın başkenti Astana'da yüz yüze görüştüğünü hatırlatan AFP, mevcut tabloda Ukrayna'nın tahıl ihracatı için kara yollarına ve küçük bir nehir limanına bağımlı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Voice of America, 'Erdoğan, tahıl anlaşmasını görüşmek için kısa sürede Rusya'yı ziyaret ediyor' başlıklı haberinde, Karadeniz tahıl anlaşmasının bir yıl sürdüğünü ve geçen ay sona erdiğini belirtti. Türkiye'nin Rusya'yı Odesa limanlarından on milyonlarca ton tahıl sevk edilmesini sağlayan anlaşmaya geri dönmesi için ikna etmeye çalıştığını belirtti.

Al Monitor, 'Türkiye Ukrayna tahıl anlaşmasını kurtarmanın yolunu ararken, Erdoğan Soçi'de Putin'le buluşuyor' başlığıyla geçtiği haberde hayati önemdeki anlaşmanın yeniden canlandırılmasının Türk ve Rus liderlerin ajandasında en üst sırada yer aldığı kaydedildi. Erdoğan ve Putin'in Türkiye'deki seçimlerin ardından ilk kez yüz yüze görüşeceğini belirten yayın organı, Soçi'den tahıl anlaşmasını sürdürecek bir karar çıkmasının Türkiye'nin 'proaktif tarafsızlık' pozisyonunu cesaretlendireceği yorumunu yaptı.

Alman Deutsche Welle, 'Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan 'yakında' Soçi'yi ziyaret edecek' derken, Japonya'nın resmi yayın kuruluşu NHK, 'Erdoğan, Putin'le tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Rusya'yı ziyaret edecek' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.