Gündem Ergenekon davasında tansiyon yükseldi

Ergenekon davasında tansiyon yükseldi

Paylaş
Ergenekon davasında tansiyon yükseldi

21 günlük aranın ardından devam edilen Ergenekon davasında sanık avukatları ile jandarmalar arasında yumruklaşma yaşandı. Gerginlik üzerine duruşma salonuna takviye jandarma ekipleri geldi

21 gün süren aranın ardından tekrar başlayan Ergenekon Davası'nda mahkeme başkanı ile avukatlar tartışınca mikrofonları kapatılmıştı. Mustafa Balbay tepki verince onun da mikrofonunun sesi kesilmişti. Duruşmanın devamında ise sanık avukatları ile jandarmalar arasında yumruklaşma yaşandı. Mahkeme salonunda tansiyonun düşmemesi üzerine takviye jandarma ekipleri geldi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen Ergenekon Davası’nın öğleden sonraki oturumunda tansiyon yükseldi. Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen’in salondan dışarıya çıkarıldığını belirtti. Avukat Hüseyin Ersöz ve Serkan Günel, Celal Ülgen’in salondan çıkarılmadığını, rahatsızlandığını ve ambulansta tedavi gördüğünü söyledi.

"Avukat Celal Ülgen şuanda salonda yok. Avukatlar bakın böyle müdahale ile bu iş yürümez. Avukatlar lütfen oturur musunuz? " diyen Mahkeme Başkanı Özese de jandarmanın tuttuğu tutanağı okudu.

Mahkeme Başkanı Özese’nin, ’Stajyer Avukat Ece Unutmaz’ın tablet bilgisayar ile görüntü aldığı’ şeklindeki tutanağı okuması üzerine avukatlar tekrar itiraz ederek, "Duruşma arasıydı" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese, "Lütfen sakin olur musunuz?" diyerek avukatlara bağırması üzerine ayağa kalkan tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek de "Siz sakin olun" diye bağırdı.

Tutulan okunmasının ardından avukatla mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı.

Mahkeme Başkanı Özese: Ece Unutmaz salondan çıkar mısınız?

Avukat Hüseyin Ersöz: Neye göre avukatı dışarı çıkarıyorsunuz?

Mahkeme Başkanı Özese: Duruşma salonunda görüntü almak yasak. Ece Hanım dışarı çıkar mısınız? Mahkeme faşist olmaz.

Avukat Serkan Günel: Ben ne istersem onu söylerim. Kanunların uygulanmadığı her ülke faşizme kapı açmaktadır.

Mahkeme Başkanı Özese: Ece Hanım benden izin almadan avukatların bölümüne oturdunuz. Buna rağmen salonun görüntüsünü almışsınız. Kolluk kuvvetleri Ece Hanım’ı salondan çıkartın.

SALONDA YUMRUKLAŞMAYA VARAN ARBEDE

Bu sırada jandarmalar avukatların bulunduğu bölüme gelerek Ece Unutmaz’ı çıkarmak istedi. Bu sırada avukatlar ve jandarma arasında yumruklaşmaya varan arbede yaşandı.

Ardından salona robocoplar olarak bilenen ve ellerinde kalkanları bulunan jandarmalar girdi ve sanıkların bulunduğu bölümü çembere aldı.

ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİLER

Bunun üzerine bazı avukatlar sıralara çıktı, bazı avukatlar da alkışlayarak ve sıralara vurararak mahkemeyi protesto etti.

Mahkeme Başkanı Özese de "Duruşmanın düzenini ki dedi. Karşılıklı bir süre süren sözlü tartışmaların ardından, Ece Unutmaz, jandarmanın kendisine dokunmaması koşuluyla salondan çıkacağını belirtti. Ece Unutmaz salondan çıkmasının ardından robocoplar salonu terk etti.

MİKROFONLAR KAPATILDI

Saat 10.14'de başlayan duruşmaya Cumhuriyet Savcıları Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel de katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese bügünkü oturumda ortaya konan delillerle ilgili tarafların beyanlarının alınacağını söyledi.

Yoklamanın yapılmasının ardından davaya katılan avukatlarında yoklaması yapıldı. Esas hakkındaki mütalaanın verilmesine kadar duruşmalardan men edilen tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu'nun avukatı Ali Rıza Dizdar, müvekkilinin duruşmalardan yasaklı olduğu için beyanda bulunamayacağını belirtti.

Mahkeme Başkanı Özese de yoklamanın yapıldığını, talebini yazılı olarak mahkemeye sunmasını isteyerek Avukat Dizdar'a söz vermedi. Avukat Dizdar'ın konuşmasına devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı.

'FİZİKİ KOŞULLAR KORKUNÇ'

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı aynı zamanda avukatı olan Zeynep Küçük, duruşmanın küçük salonda yapılması nedeniyle yer konusunda sorun yaşandığını belirterek "Fiziki koşullar korkunç. Üst üste burada sıkıştık" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese de "Keşke büyük salonda duruşmayı yapabilseydik ancak büyük salonda KCK davası görülüyor" diye cevap verdi.

Bazı avukatların ayakta kalması üzerine, müdahil avukatlar için ayrılan bölümde oturmalarına izin verildi. Öte yandan bazı avukatlar da izleyicilerin arasında duruşmayı izledi. Küçük olması nedeniyle avukatlar, sanık yakınları, milletvekilleri ve basın mensupları salona alındı. Bazı sanık yakınları da salon dışında bulunan ve ekran bulunan alanda duruşmayı takip etti. CHP Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Özgündüz de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

'YAŞAR YAZCIOĞLU TANIK OLARAK DİNLENSİN'

Mahkeme Başkanı Özese daha sonra dosyaya çeşitli kurumlardan gelen evrakları okudu. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da söz alarak eski Başbakanlık Müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu'nun hazır olduğunu belirterek tanık olarak duruşmada dinlenmesini talep etti.

SANIKLARIN REDDİ HAKİM TALEBİ

Bu sırada sanıklardan Fikri Karadağ ve Hüseyin Buzoğlu mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu.

Sanık Buzoğlu, "Siz tarafsızlığınızı yitirmenin yanı sıra 18 Şubatta verdiğiniz ara kararla kararınızı açıkladınız. Sizin artık bu heyet içinde yer almamanız gerekir" dedi.

AVUKAT İLE HAKİM TARTIŞTI

Mahkeme Başkanı Özese de "Empati yapıp bizim yerimize geçmeyin. Mahkeme öyle bir şey söylemez" dedi. Sanık Buzoğlu da "Şahsınızın yerinde olmaktansa bu davada sanık ya da avukat olmayı tercih ederim" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Özese, "Bunlar amacını aşan söylemler. Biz Türk Milleti adına yargılama yapıyoruz" diyerek sanık Buzoğlu'nu uyardı.

AVUKAT SALONDAN ATILDI

Bu sırada duruşmada avukat Zeynep Küçük söz alarak müvekkilinin esas hakkındaki mütalaa verilene kadar duruşmalardan men edildiğini hatırlatarak, Veli Küçük'ün beyanda bulunması için salonda bulunması gerektiğini ifade etti.

Zeynep Küçük'ün sesini yükselterek konuşmasına devam etmesi üzerine mikrofonu kapattıldı. Bu sırada söz almadan konuşan avukat Mehmet Taşdelen, "Niye mikrofonu kapatıyorsunuz. Konuşmamıza izin vermiyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Özese de "Disipline uymayan herkes dışarı çıkartılır" dedi. Avukat Taşdelen'in yüksek sesle konuşmaya devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese avukatın Taşdelen'in dışarı çıkmasını istedi.

Avukat Taşdelen de "Zaten konuşturmuyorsunuz. Buradan çıkıyorum" diyerek salondan ayrıldı.

BALBAY'IN MİKROFONU KAPATILDI

Mustafa Balbay da "Burada hukuk, milli irade ayaklar altına alınmaktadır" dediği sırada Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Mehmet Ali Pekgüzel, reddi hakim talebin soyut ve kişisel nedenlere dayandırıldığını, sırf yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkemede talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verildi.

Serpil KIRKESER - Cem TURSUN/İSTANBUL,(DHA)

2