Gündem Ev sahipleri dikkat! Evini kiraya verip gelir elde edecekken borca girdiler

Ev sahipleri dikkat! Evini kiraya verip gelir elde edecekken borca girdiler

Paylaş
Ev sahipleri dikkat! Evini kiraya verip gelir elde edecekken borca girdiler

Evinizi kime kiraya verdiğiniz, daha sonra sıkıntı yaşamamanız için çok büyük önem arz ediyor. Evinizi kiraya vermek isterken binlerce liralık ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. İşte kira sözleşmesini imzalarken dikkat etmeniz gereken unsurlar...

İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr- Evlerini yabancılara kiraya veren kişiler binlerce liralık borçla karşı karşıya kalabiliyor. Peki ev sahipleri böyle bir duruma düşmemek için hangi önlemleri almalı? Ya da başlarına böyle bir durum geldiğinde hangi hukuki yollara başvurmaları gerekiyor?

Haberin Devamı

5 MİLYONDAN FAZLA GÖÇMEN BULUNUYOR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 yılı Kasım ayında yapılan açıklamada İstanbul ili genelinde ikamet izinli 644 bin 726, geçici koruma statüsündeki Suriyeli 535 bin 25 ve mülteci/şartlı mülteci statülerinde 2 bin 406 olmak üzere, tüm hukuki statülerde toplam 1 milyon 182 bin 157 yabancı bulunuyor. Ülkemiz genelinde ise ikamet izni, geçici koruma ve mülteci/şartlı mülteci statülerinde toplam 5 milyon 276 bin 471 yabancı bulunduğu belirtildi.


Avukat Cansen Erdoğan, Türkiye’de yaşayan göçmenlere kiralık ev verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar için, “Bazı il ve ilçelerde ciddi bir yabancı göçmen artışı söz konusu. Bunların çoğu da düzensiz. Bunların kontrolü için kritik adımlar atılıyor. Özellikle resmi makamlarca verilmiş herhangi bir izni olmayan yabancılara evini kiralayan kişilere her kişi için para cezası verilmesi ve hapis cezaları gündemde. Ev sahipleri de kiracılarının kaçak göçmen olup olmayacaklarını nerden bileceklerini merak ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Avukat Erdoğan, "Bununla ilgili olarak şuna bakmak gerekiyor, kira sözleşmesinde Türk vatandaşları için TC kimlik numarası bölümü oluyor. Yabancılara mahsus da kimlik bilgisinin bu alana girilmesi gerekiyor. Yabancılara mahsus kimlik bilgisi de İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün sayfasında ‘yabancı kimlik numarası sorgulaması’ alanında yapılabiliyor. Gayrimenkulü kiralayacak kişinin yabancı kimlik numarası bulunmaması durumunda o zaman bunların ülkede kaçak olup olmadığının da tespiti kolaylaşıyor” diye konuştu. 


HEM HAPİS HEM DE PARA CEZASI VAR

Kaçak göçmenlere verilen kiralık evlerin nasıl tespit edildiğini açıklayan avukat Cansen Erdoğan, “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelere bakıldığı zamanda hem hapis hem de para cezası gündemde. İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri var. Yerel kolluk kuvvetleri ile iş birliği içindeler. Düzensiz göçmenlerin yaşadıkları bu evleri de tespit ediyorlar. Dolayısıyla İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü bu konuda aktif olarak rol oynuyorlar. Dolayısıyla burada bakıldığı zaman ülkemizde milyonlarca göçmen olduğu düşünülürse bunlara da kiralanan evlerin sayısı büyük boyutta. Bunlara müdahale etmek gerekiyor gerçekten. Son zamanlarda da ciddi para cezalarının kesildiğini duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ev sahiplerinin isteklerinin dozu kaçarken bir avukatın yaşadığı son olay pes dedirtti. İstanbul'da yaşayan avukat, 1,5 aydır ev aradığını belirterek ev sahiplerinin isteklerinden artık kendisinin bile bıktığını dile getirdi. Sahte ilanlar, ev sahiplerinin ve emlakçıların dozu kaçan şartları, 1 yıllık peşin kira ve 2-3 depozito nedeniyle isyan ettiğini ifade eden avukat, mesleğinden dolayı kendisine ev verilmediğini belirtti. 

"SADECE EVLERDE DEĞİL OTELLERDE DE GEÇERLİ"

Sadece evler değil oteller için de aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, “15 günün altında günü birlik ve haftalık olarak kaçak göçmenlere kiraya veren ve barındıran otel sahiplerine ciddi rakamda para cezalarının yanında 3 defa arka arkaya gelmesinde oteller için ruhsatın iptali, evler için ise süresiz mühürleme cezası var. 26 bin liradan başlayan para cezaları ve hapis cezaları gündemde” dedi.  

Haberin Devamı