Gündem Film değil gerçek! İstanbul Havalimanı 'evi' oldu

Film değil gerçek! İstanbul Havalimanı 'evi' oldu

Paylaş
Film değil gerçek! İstanbul Havalimanı 'evi' oldu

İstanbul Havalimanı, bir aydır bir akademisyenin iç acıtan hayat hikayesine ev sahipliği yapıyor. Tom Hanks'in ünlü Terminal filmini hatırlatan İranlı Shiva Kaviani, oturum süresi dolduğundan vizeyi alamadığı için Kanada'ya gidemiyor. Siyasi yasaklı olduğu için de ülkesine dönemiyor. Kaviani günlerdir çile içinde yaşıyor.

Kanada'nın Toronto şehrinde yaşamını sürdüren akademisyen Tahran Üniversitesi mezunu Dr. Shiva Kaviani bir süre önce ülkesi İran'a gitti. Ancak iddialara göre hakkında siyasi yasak kararı alınınca ülkesinden ayrılarak Gürbulak Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Haberin Devamı

Sonraki süreçte ise Kanada'ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı'na gitti. Ancak Kanada'daki oturum süresinin dolduğu belirtildi. Yeni vize de verilmeyince Shiva Kaviani ne Kanada'ya gidebildi ne de ülkesine dönebildi. Yaklaşık bir aydır çaresizce İstanbul Havalimanı'nda kalan Shiva Kaviani günlerdir çileli bir yaşam sürdürüyor.

SANDALYELERDE UYUMAYA ÇALIŞIYOR

Sabah'tan Emir Somer'in haberine göre; İstanbul Havalimanı personelinin yardımcı olmaya çalıştığı Shiva Kaviani için Kanada Başkonsolosluğu ile yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Hayati tehlikesi olduğu ifade edilen ve kimsesiz Shiva Kaviani, İstanbul Havalimanı Giden Yolcu Kontuvar Alanı'nda yaşıyor.

Bir valizi ve bir çantası ile vize alanlarında yolcularla birlikte oturan, bu bölgede sürekli dolaşan ve kendisine bir çıkış yolu arayan Kaviani, Ankara'ya da gittiğini, durumu için Kanada Başkonsoloslukları'na başvurmak istediğini fakat sonuç elde edemediğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Muhatap bulamadığının altını çizen Kaviani, kimsenin kendisiyle görüşmediğini, vejeteryan olduğu için havalimanında beslenme konusunda zorluk çektiğini, duş başta olmak üzere insani ihtiyaçlarını gideremediğini belirtti. Sandalyelerde uyumaya çalışan yaşlı kadın, bir aydır uykusuz olduğunu ve ayaklarında yaralar oluştuğunu da sözlerine ekledi.

38 FARKLI PROGRAMDA YER ALDI

Tıp üzerine kitapları ve akademik çalışmaları bulunan Shiva Kaviani, 2006-2014 arasında Türkiye, Kore, Kanada, Almanya, Hollanda, Çin, Yunanistan, Brezilya, Avusturya, İtalya, İngiltere, İspanya, Macaristan ve İsveç'te üniversiteler başta olmak üzere tıp, eğitim, felsefe, kültür ve bilim alanlarında 38 farklı uluslararası kongre, seminer ve konferansa katıldı.

TERMİNAL FİLMİNİ HATIRLATTI

Kaviani'nin yaşadıkları, akıllara dünyaca ünlü aktör Tom Hanks'in başrolünde olduğu, Steven Spielberg imzalı Terminal adlı filmi getirdi. 2004 yapımı filmde, Büyük Britanya'ya gitmek isteyen ancak başarılı olamayınca 18 yıl boyunca Paris Charles de Gaulle Havalimanında yaşayan İran vatandaşı Karimi Nasseri'nin gerçek hikayesi senaryolaştırıldı. Filmin baş karakteri olan Viktor Navorski (Tom Hanks), New York'a gitmek istiyor ancak ülkesi Krakozya'da (hayali bir Doğu Avrupa ülkesi) askeri darbe olunca aylarca havalimanı terminalinde yaşamak zorunda kaldı.

Haberin Devamı
Kanada'da oturum süresi dolan akademisyen İstanbul Havalimanı’nda yaşıyor