Gündem G20’den ortak bildirge: Nükleer tehdit kabul edilemez

G20’den ortak bildirge: Nükleer tehdit kabul edilemez

Paylaş
G20’den ortak bildirge: Nükleer tehdit kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi’nin ilk gününde farklı ülkelerin liderleriyle peş peşe ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Zirvenin ilk günkü iki oturumunun sonuç bildirgesinde nükleer tehdit ve tahıl krizi de yer aldı.

BAŞBAKAN MODİ KARŞILADI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de dün başlayan G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından karşılanan Erdoğan, zirvenin ‘Tek Dünya’ temasıyla gerçekleştirilen ilk oturumuna ve ‘Tek Aile’ başlıklı ikinci oturumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk gün Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi.

DERHAL TESLİMAT ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk gün temasları kapsamında, zirveye katılan Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile de görüştü. G20 Liderler Zirvesi’nin ilk gün oturumlarının sonuç bildirgesi de yayınlandı. Bildirgede “Nükleer silah kullanımı veya kullanılması tehdidi kabul edilemez” ve “Devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına karşı güç kullanımından kaçınmalı” ifadeleri yer aldı. Ayrıca Rusya ve Ukrayna’dan, tahıl, gıda ve gübrenin engellenmeden derhal teslimatının gerçekleşmesi çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

ZİRVE İÇİNDE ZİRVE

Gelişmekte olan G20 ülkelerinden Meksika, Endonezya, Türkiye, Güney Kore ve Avustralya 2013’te bir birlik oluşturmuştu. Birliğe, ülkelerin İngilizce adlarının baş harflerinin birleşiminden oluşan ‘MITKA’ adı verilmişti. G20 zirvesinin ilk gününde MITKA ülkeleri bir araya geldi. Erdoğan, terörizm, İslam düşmanlığı gibi problemlerin, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi konusunda MIKTA’nın sorumluluğunu artırdığını söyledi.

PUTİN VE CİNPİNG KATILMIYOR

Zirveye katılan liderler ‘Tek Aile’ başlıklı ikinci oturumun ardından akşam yemeğinde bir araya geldi. G20 üyesi olmadığı halde bu yıl İspanya da zirveye misafir olarak davet edildi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmıyor. Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin’i ise Başbakan Li Çiang temsil ediyor.

SON GÜNDE TEK OTURUM

G20 Zirvesi’ne katılan liderler bugün, Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi’nin anıt mezarını ziyaret edecek. Zirve, bugün düzenlenecek ‘Tek Gelecek’ başlıklı üçüncü oturumla sona erecek.

Haberin Devamı

BİTKİ MERKEZİNE GEZİ

Hindistan’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan da eşlik ediyor. Emine Erdoğan dün diğer lider eşleri ile bir araya gelerek başkent Yeni Delhi’deki Nanaji Deshmukh Bitki Fenotik Merkezi’ni ziyaret etti. Etkinlikte mahsul verimliliğini ve çevresel sürdürülebilirliği artırmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.