Gündem Gabar'daki petrol keşfi ne anlama geliyor? TPAO Genel Müdürü detayları açıkladı

Gabar'daki petrol keşfi ne anlama geliyor? TPAO Genel Müdürü detayları açıkladı

Paylaş
Gabar'daki petrol keşfi ne anlama geliyor? TPAO Genel Müdürü detayları açıkladı

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, CNN TÜRK ekranlarında Tarafsız Bölge programında Gabar'da şehit Aybüke Yalçın sahasında bulunan petrole ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin'in açıklamaları şu şekilde:

Haberin Devamı

Gabar'da bizim daha önce şehit Esma Çevik olarak adlandırdığımız keşif, bizi yeni umut vaad eden kuyulara yönlendirdi. Bu şehit Aybüke Yalçın kuyusuna yönlendirdi. Burada verildim bir petrol edindik. Ekim ayında başladığımız sondaj yaklaşık 2-2,5 ay sürecek bir sondaj çalışmalarıydı ancak o zamanda yaşanan yağışlardan ötürü vesaire devam edemedik. Mart ayında tekrar başladık. Seslice olarak bilinen güvenlik taburumuzun da bulunduğu dağlarda, 24 saat İHA koruması, Kahraman jandarmamız ve polisimizin aldığı güvenlik önlemleriyle arayışımıza devam ettik. Sondajımızın 2600 metreye inmeden önce belirli gaz okuyucuları gelmeye başladı. O gaz okuyucularımız aslında bize ilk izlenimimizi verdi. Yaklaşık 1 hafta, 10 gün kadar önce buradaki petrolün büyüklüğünü anladık. Bu çalışa çok uzun bir zamandır devam eden çalışmaların bir son halkası aslında. Yani 2017'de aslında her şey milli enerji ve maden politikasıyla başladı. Sayın Berat Albayrak döneminde oluşturulmuş strateji dokümanı ile başladı. o dokümanın özeti şudur; Biz denizlerde kendi aramacılığımızı geliştireceğiz, ilave olarak karada da aslında her sahada biz petrol aramacılığı yapacağız. Türkiye'nin girilemeyen hiçbir coğrafyası bizim için olamaz. Devletin bize verdiği görev her coğrafyada, vatanın her noktasında görev yapılmalıdır. Prensip olarak bir karar koyduk o karar şuydu; Biz kendi gidemediğimiz hiçbir noktaya arkadaşlarımızı göndermeyiz, ancak gidebildiğimiz her yere devletin kayıtsız şartsız kazanımlarını sağlayacak aramaları yaparız.

Haberin Devamı

 

 

'TÜRKİYE'NİN ORTALAMA ÜRETİMİNİ TEK KUYU 35 KAT DAHA YUKARIYA TAŞIMIŞTIR'

Bu çalışma aslında 2018 yılında hiç arama yapılmamış yerlerde petrolcülüğün bayrağını dalgalandırmak. Buraya yaptığımız ilk sondaj Mart ayında. 2600 metreden 150 metre daha kuyuyu derinleştirdik. Sondaj aşamasında bakıldığında ortalama zorluk seviyesindeki şeyler. Potansiyel şuanda mevcut verilere dayanarak 1 milyar yerinde petrol rezervi var şehit Aybüke Yalçın sahasında. Günlük 100 bin varil oluyor. O potansiyeli aşmak için çok sayıda kuyu kazmanız gerekiyor. Şuanda 1 kuyuyla beraber bu sahada yaptığımız keşiften sonra hızlıca sahayı üretime aldık. Şuanda bu kuyu yaklaşık 5 gündür, günde 1200 varil net petrol ortalamasıyla üretim yapıyor. Tankerlerle taşıyoruz. Türkiye'de toplamda 1800 üreten kuyu var halen. Bu 1800 kuyuda ortalama üretimimiz 35 varil. Yani aslında damla damla sayıyoruz petrolü. Yani bizi sevindiren bu devasa büyüklükteki keşiftir. Bakın Türkiye'nin ortalama üretimini tek kuyu 35 kat daha yukarıya taşımıştır.

Haberin Devamı