Gündem Genel hayata etkili afet bölgesi nedir? Düzce neden afet bölgesi ilan edildi?

Genel hayata etkili afet bölgesi nedir? Düzce neden afet bölgesi ilan edildi?

Paylaş
Genel hayata etkili afet bölgesi nedir? Düzce neden afet bölgesi ilan edildi?

Düzce'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin etkileri devam ediyor. Kentte yıkılan ya da hasar gören binaların tamiri sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan; Düzce'nin genel hayata etkili afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu. Peki Düzce neden afet bölgesi ilan edildi? Genel hayata etkili afet bölgesi nedir? İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremin ardından Düzce'yi genel hayata etkili afet bölgesi ilan ettiğini duyurdu. AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece afet sonrası telafi ve ihya çalışmalarımızı daha hızlı şekilde yürütebileceğiz" ifadelerini kullandı...

Haberin Devamı

GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ NEDİR?

Düzce'de meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından 6 kişi yaşamını yitirirken, 93 kişi de yaralandı.

Düzce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "genel hayata etkili afet bölgesi" olarak ilan edildi.

"Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" tanımı 7269 sayılı Afetler Kanunu'nun 1. maddesi gereğince hazırlanan yönetmeliğe göre yapılıyor.

Yönetmelikte, yaşanmış veya yaşanması muhtemel felaketlerin, ilgili yerin genel hayatına etkili olup olmadığının belirlenmesi amacıyla birtakım kriterleri sağlaması gerekiyor.

GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ NE DEMEKTİR?

Yönetmeliğe göre belirlenen kriterler şöyle;

- Tarım ürünlerinden en az üçte birinin zarar görmüş olması,

- Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,

- O yerdeki kamu tesislerinin (Yol, su, elektrik, kanalizasyon v.s.) kullanılamayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması,

Haberin Devamı

- O yerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması,

- Büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması,

- Ulaşım imkânlarının çok sınırlı olması.

BİR YER NEDEN AFET BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLİR?

Bir yer afet bölgesi olarak ilan edildiğinde; şehrin tamir edilmesi ve yaşayanların sosyal hayata daha hızlı dönmesi için birtakım uygulamalar yapılır.

- Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla teknisyenler görevlendirilir.

- Bir yer Afet Bölgesi ilan edildiğinde, orada yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz götürülür.

- Kamu personeline de düzenli bir şekilde yolluk, harcırah ve avans ödemesi yapılır.

- Yönetmelikte bölgedeki kişilerin, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi öngörülür.

- Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir, binaların yıkılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunur.

- Bölgedeki her bir ailenin, her bir bireyinin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

Balıkçıların yüzü hamsiyle güldü Zonguldak’ta bir kaç gündür havaların bozuk olması sebebiyle balıkçılar denize açılamadı. Havaların düzelmesiyle yeniden denize açılan balıkçılar hamsiyle yüzleri güldü. Sabah saatlerinde denizde yakalanan hamsiler tezgahlara getirildi.
Marmara Gölü üçte bir oranında küçülecek Yaşanan kuraklık sonrası tamamen kuruma noktasına gelen Manisa'daki Marmara Gölü'nü kurtarmak için hayata geçirilen 'Marmara Gölü Sulak Alanı Rehabilitasyon Üzerine İş Birliği Protokolü' çerçevesinde mevcut göl havzasının yaklaşık üçte birlik kısmının sulak alan olarak kalacağı geri kalan kısımların ise TİGEM tarafından tarımsal amaçlı kiralanacağı öğrenildi.