Gündem Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta başlayacak? 2022 Ekim Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulmasında neler yapılmalı?

Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta başlayacak? 2022 Ekim Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulmasında neler yapılmalı?

Paylaş
Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta başlayacak? 2022 Ekim Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulmasında neler yapılmalı?

Güneş tutulması için milyonlar nefesini tuttu. Yılda iki defa gerçekleşen Güneş tutulmasının ilk 30 Nisan’da gerçekleşmişti. Şimdi hem gök bilimciler hem de vatandaşlar bu muhteşem ve bir o kadar da korkutucu doğa olayını heyecanla beklemeye başladı. İşte Ekim 2022 Güneş tutulması hakkında merak edilen detaylar…

Güneş tutulması sırasında, Dünya’nın uydusu Ay, yörünge hareketleri neticesinde, Güneş ile Dünya arasına giriyor ve bir süreliğine Dünya Güneş’in ışıklarından mahrum kalıyor. Bu yıl ikincisi gerçekleşecek bu doğa olayı, gökyüzü tutkunları tarafından yakından takip edilirken, vatandaşlar da ‘Güneş tutulması ne zaman olacak?’ ‘2022 Ekim Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi?’ ‘Güneş tutulmasında neler yapılmalı?’ araştırması yapıyor…

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA OLACAK?

2022 yılının ikinci Güneş tutulması 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek. 11.58’de başlayan tutulmanın en güçlü evresinin saat 13.50’de olması ve Güneş diskinin yarısının karanlıkta kalması bekleniyor. Tutulmanın 10.05 gibi de sona ereceği tahmin ediliyor.

2022 EKİM GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLENECEK Mİ?

Güneş tutulması, Avrupa, İzlanda, Kuzey – Doğu Afrika, Ortadoğu, Hindistan ve Batı Çin ve Batı Asya gibi birçok bölgede izlenebilecek. Türkiye’de de hava durumunun açık olması halinde takip edilebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASINDA NELER YAPILMALI?

Güneş tutulması her dönem insanların ilgisini çekmiş ve yakından takip edilmiş gök olaylarının başında yer alıyor. Kısa süreliğine karanlığa gömülen Güneş’in o halini görmek için tüm gözler gökyüzüne çevriliyor. Ancak uzmanlar Güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi konusunda vatandaşları uyarıyor. Tutulmayı izlemek isteyenlerin özel Güne filtreleri ve tutulma gözlüklerini kullanması yönünde tavsiyelerde bulunulurken bir teleskop, bir kamera veya merceği gökyüzüne doğru tutup bakılmasının kalıcı körlüğe neden olacağı yönünde çok kesin uyarılarda bulunuluyor.

Haberin Devamı