Gündem Güneş tutulması Türkiye’de nerelerde, hangi illerde görülecek? Güneş tutulmasına neyle bakılır, güneş gözlüğüyle bakılır mı?

Güneş tutulması Türkiye’de nerelerde, hangi illerde görülecek? Güneş tutulmasına neyle bakılır, güneş gözlüğüyle bakılır mı?

Paylaş
Güneş tutulması Türkiye’de nerelerde, hangi illerde görülecek? Güneş tutulmasına neyle bakılır, güneş gözlüğüyle bakılır mı?

Güneş tutulması bugün saat 12.33 itibariyle başladı. 2022 yılının ikinci tutulmasında Güneş’in yüzde 50’si karanlıkta kalacak. Tüm dünyada sadece gök bilimciler değil milyonlarca insan da bu muhteşem doğa olayına tanıklık etmek için gözünü gök yüzüne çevirdi. Peki, Güneş tutulması Türkiye’de nerelerde, hangi illerde görülecek? Güneş tutulmasına neyle bakılır, güneş gözlüğüyle bakılır mı? İşte detaylar…

Güneş tutulması 25 Ekim Salı günü 12.33-15.05 saatleri arasında gerçekleşecek. Bu süre içerisinde yörüngesinin şekli nedeniyle Ay’ın arkasında kalan Güneş’in ışınları Dünya’ya ulaşamayacak. Türkiye’de dahil dünyanın pek çok ülkesinden gözlenecek tutulma nedeniyle uzmanlar sık sık uyarıda bulunuyor ve Güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmesinin sakıncalı olduğu vurgusunu yapıyor…

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DE NERELERDE, HANGİ İLLERDE GÖRÜLECEK?

Gerçekleşen güneş tutulması TÜBİTAK verilerine göre; Doğu illerinde görülecek. İstanbul'da ise maksimum örtünme saat 13.47'de yaşanacak.

GÜNEŞ TUTULMASINA NEYLE BAKILIR, GÜNEŞ GÖZLÜĞÜYLE BAKILIR MI?

Uzmanlar Güneş tutulması sırasında Güneş’e çıplak gözle, dürbün, kamera veya teleskopla herhangi bir filtreleme yapılmadan bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Normal zamanda Güneş’e uzun süre bakmanın mümkün olmadığı ve gözlerimizin gelen fazla ışığa dayanamayacağına dikkat çekilirken, Güneş tutulması sırasında da aslında her ne kadar Güneş’ten ışın gelmiyormuş gibi görünse de bunun tam anlamıyla bir yanılgı olduğu kaydediliyor.

Güneş tutulması İstanbul’da merakla izlendi İstanbul’da öğle saatlerinde başlayan güneş tutulması vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Bazı vatandaşlarda tutulmayı röntgen filmi teleskopları ile izledi.

Güneş tutulmasının filtresiz bir şekilde izlenmesi halinde tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet vereceği gibi uzun süre bakılması halinde ciddi derecede görme kayıplarını da meydana getirebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle Güneş’e direkt olarak değil de teleskop, kamera veya çeşitli merceklerle bakmak yine ultraviyole ışınların etkisini artıracağı için güneş tutulması için özel geliştirilen gözlüklerin kullanılması gerekiyor.

Özel güneş tutulması için geliştirilmiş gözlükler haricinde, isli camlar,  optik cihazlar, CD veya yanmış filmler de kullanılabiliyor.