Gündem Güneş'te İstanbul Hidro'da İzmir kazandı

Güneş'te İstanbul Hidro'da İzmir kazandı

Paylaş
Güneş'te İstanbul Hidro'da İzmir kazandı

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışması'nda 'Formula G' olarak adlandırılan güneş enerjili araçlar yarışında...

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışması’nda ’Formula G’ olarak adlandırılan güneş enerjili araçlar yarışında İstanbul Üniversitesi’nin Socrat adlı aracı, ’Hidromobil’ olarak adlandırılan hidrojenli araçlar yarışında da TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin ’Poseidon-3’ adlı aracı birinci oldu.

Yarışları izleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün güneş enerjili bir araca bindi, hidromobil yarışının ise startını verdi. TÜBİTAK tarafından alternatif enerji kaynakları konusunda farkındalık yaratmak ve üniversite öğrencilerini temiz enerji teknolojilerini geliştirmeye teşvik etmek amacıyla geleneksel olarak düzenlenen ’Alternatif Enerjili Araç Yarışması’nın finali İzmir Pınarbaşı Ülkü Yarış Pisti’nde yapıldı.

Yarışları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da izledi. Güneş enerjisi ve hidrojen enerjisi ile çalışan araçlar ayrı ayrı yarıştı. Final yarışmalarında ’Formula G’ olarak bilinen güneş enerjili araçlar kategorisine 33 üniversiteden 37, hidrojen enerjisi ile çalışan araçlar olarak bilinen ’Hidromobil’ kategorisinde 15 üniversiteden 19 takım mücadele etti.

Final turlarının sonunda Formula G 2011 Güneş Enerjili Araba Yarışları’nda son 2 yılın birincisi İstanbul Üniversitesi’nin Socrat adlı aracı yine birinciliği kazandı. Yarışta ikinciliği Anadolu Üniversitesi’nin Thunderbird, üçüncülüğü ise ODTÜ Robot Topluluğu takımlarının araçları elde etti.

Hidromobil 2011 Hidrojen Arabaları Yarışı’nda ise birinciliği İzmir Makine Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu Poseidon 3 aracıyla, ikinciliği İTÜ Hydro-bee aracıyla, üçüncülüğü Uludağ Üniversitesi Makine Toplululuğu Timsah isimli aracıyla kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi’ne Tasarım Ödülü, Erciyes Üniversitesi’ne de Özel Ödül verildi.

BAKAN ERGÜN, EKİPLERİ TEK TEK ZİYARET ETTİ

Güneş enerjili araçlar yarışı ’Formula G’nin ardından yarışan ekipleri tek tek ziyaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yarışın sadece araçlar arasında olmadığını, üniversitelilerin teknolojik uygulama ve takım çalışması becerilerinin de yarıştığını söyledi.

Türk takımlarının uluslararası yarışmalarda da iddialı olmaya çalıştığını, buna destek olacaklarını kaydeden Ergün, "Bakanlığımızın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dönüşümüyle birlikte, bakanlığımızla TÜBİTAK arasındaki ilişki de çok daha güçlü bir konuma gelmiş olacak. Artık bu tür çalışmalar sadece yarışma safhasında kalmanın ötesine geçecek, ticarileşme safhası da yaşanmış olacak.

İnşallah bunlar otomobil piyasasında önemli bazı aktivitelerin olması, yeni teknolojilerin gelişmesi, fosil yakıttan elektrikli yakıtlara geçilirken güneş enerjisinin de bu araçlarda rol almasına yol açacak" dedi. Yarışta üçüncü olan Gaziantep Üniversitesi Oretron adlı güneş enerjili aracını kullanan Bakan Ergün, kullanımının çok keyifli olduğunu, yakında klimalı ve güneş enerjili araçlar üretileceğine inandığını söyledi. Her iki yarışmanın ardından yarışmalarda ilk üç dereceye girenlere kupaları düzenlenen bir törenle verildi.

Hidromobil yarışını kazanan TMMOB Makina Mühendisleri İzmir Şubesi Öğrenci Komisyonu üyeleri, odaların tüzüklerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturmasına yönelik düzenlemeyi protesto etmek amacıyla üzerinde ’Odama dokunma’ yazılı tişörtlerle ödül aldı.

Turan GÜLTEKİN / İZMİR, (DHA)