Gündem Gurur projeleri! Bilimsel çalışmaları uzayda denenecek

Gurur projeleri! Bilimsel çalışmaları uzayda denenecek

Paylaş
Gurur projeleri! Bilimsel çalışmaları uzayda denenecek

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca deneyimleyeceği 13 bilimsel çalışmadan biri olan ‘Propolisin Antibakteriyel Etkisi’ Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlandı. Bitki biyolojisi konusundaki proje ise Ege Üniversitesi’ne ait.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 13 deney yapacak. Bunlardan biri olan ‘Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) Projesi’, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine ait.

Haberin Devamı

Gezeravcı PRANET deneyiyle propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini araştıracak. Koordinatör öğretmen Birsen Geçer ile projede çalışan öğrenciler, “Propolisin antibakteriyel etkisinden yararlanarak ıslak mendil üretmeyi amaçladık. Projemiz uzayda deneneceği için heyecan içindeyiz, mutlu ve gururluyuz” dedi.

ÖNCESİNDE EĞİTİM ALDI

Alper Gezeravcı’nın uzayda yapacağı deneylerden bir diğeri Ege Üniversitesi’ne (EÜ) ait. Türk Uzay Ajansı tarafından da desteklenen ‘Ekstrem Halofit olan Schrenkiella parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması ‘EXTREMOPHYTE’ projesiyle Gezeravcı uzayda bitki biyolojisi konusunda çalışmalar yapacak. Gezeravcı bir süre önce E.Ü’de projeyle ilgili eğitimler de aldı. Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, Prof. Dr. İsmail Türkan ile birlikte projede yer alan isimlerden. Doç. Dr. Barış Uzilday, uzayda gerçekleştirilecek denemelerin hazırlık aşamasını yerinde takip etmek için NASA Kennedy Uzay Merkezi’ne gitti.

Haberin Devamı

SİLİFKE’MİZİN GURURU

Mersin Silifke’de Yörükler, hemşehrileri olan Alper Gezeravcı’ya ‘Silifke’mizin Gururu’, ‘Yörük çocuğu uzaya gidiyor’ yazılı pankartlarla destek verdi. Belediye Başkanı Sadık Altunok ile MHP İlçe Başkanı Kıvanç Derya da Yörüklerin etkinliğine katıldı. Gezeravcı’nın uzaya Yörük kültürüne ait bazı semboller de götürdüğü belirtilmişti.

UZAY YOLCULUĞUNA 1 GÜN RÖTAR

Alper Gezeravcı’nın ‘görev uzmanı’ olarak yer aldığı uzay yolculuğu bir gün ertelendi.Axıom 3 uçuşunun bu gece saat 00.49’da gerçekleşmesinin planlandığı duyuruldu. SpaceX’ten yapılan açıklamada, “Ek süre ekiplerimize fırlatma öncesi kontrol listelerini ve aracın veri analizlerini tamamlama fırsatı verecek” denildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” paylaşımı yaptı.