Gündem Hadi ipucu sorusu: Dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

Hadi ipucu sorusu: Dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

Hadi ipucu sorusu belli oldu. Yarışmada bu akşam spor gecesi yaşanacak. Fakat bir soru toplumsal bir yaraya parmak basıyor ve şöyle: Dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

25 Ocak Hadi ipucu sorusu Instagram hesabından paylaşıldı. Yarışma 20.30'da başlayacak ve spor gecesi düzenlenecek. Yarışmadaki bir soru sosyal sorumlulukla ilgili ve şu şekilde: "Çöpten arındırılmış bir çevre yaratmak için çalışan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, üretilen çöp miktarının azaltılması ve çöpün doğru yere atılması yönünde farkındalığın yaratmak için çalışıyor. Gerçekten ihtiyacımız olmayan pipet, kâğıt veya plastik bardak, tabak, çatal, bıçak, plastik poşet gibi tek kullanımlık ürünlerden olabildiğince uzak durmalıyız. Birkaç dakika kullanıp çöpe attığımız bu ürünler doğada yüzlerce yıl kalıyor. Peki hadiciler dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor biliyor muyuz?"

Haberin Devamı

CEVAP: 5 TRİLYON POŞET

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere bakıldığında, Danimarka, Bulgaristan ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkede plastik poşet kullanımı vergiye tabi tutulurken Hollanda ve İsveç gibi 14 ülkede ücretlendirme uygulanıyor.

İtalya ve Litvanya’da naylon poşet kullanımı ülke genelinde yasaklanırken Fransa’da ise tek kullanımlık naylon poşetler ülkenin bazı bölgelerinde yasak, bazı bölgelerinde ise ücretli. Romanya’da da 2019 yılının temmuz ayından itibaren plastik poşetlerin satışının yasaklanmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girecek.

Almanya’da marketlerde 2016’dan beri naylon poşetlerin ücretsiz verilmesi durdurulurken, tüketicilere bez torba ve karton gibi çevre dostu alternatifler sunuluyor.

Haberin Devamı

Brexit tartışmalarının gündemindeki İngiltere’de tek kullanımlık plastik poşetlerin ücretlendirilmesine 2015’te başlanırken, çevreci sivil toplum kuruluşları plastik şişe ve kahve bardakları için de aynı şekilde ücret alınması çağrısında bulunuyor. İngiliz hükümeti geçen yılın ekim ayında plastik pipet, kulak temizleme çubukları ve kahve kaşıklarının satışının yasaklanmasına ilişkin düzenlemeyi açıkladı. Resmi verilere göre yılda 4,7 milyar plastik pipet, 316 milyon plastik kahve kaşığı ve 1,8 milyar plastik kulak temizleme çubuğunun tüketildiği tahmin edilen ülkede, söz konusu düzenlemenin en geç 2020 yılının ekim ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yunanistan’da 2018 başında yürürlüğe giren “eco-vergi” ile market alışverişlerinde poşet kullanımlarından ücret alınmaya başlandı. Poşet kullanımının 2020 yılına kadar yüzde 75, 2025’e kadar da yüzde 90 azaltılması hedefleniyor.

AB’de ücretli plastik poşet uygulamasının son olarak hayata geçirildiği ülkeler, Hırvatistan, Slovenya ve Letonya oldu. Bu ülkelerde naylon poşetler 2019 yılı itibarıyla ücretli satılmaya başlandı.