Gündem Hakim ve savcı yardımcılığı geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir sonraki dönemden itibaren başlayacağız

Hakim ve savcı yardımcılığı geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir sonraki dönemden itibaren başlayacağız

Paylaş
Hakim ve savcı yardımcılığı geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir sonraki dönemden itibaren başlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimleri Kura Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Hakim ve savcı yardımcılığı hakkında konuşan Erdoğan, 'Bir sonraki dönemden itibaren bu açılımı fiilen uygulamaya başlayacağız' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri kura töreninde konuşma yaptı.

Haberin Devamı
Hakim ve savcı yardımcılığı geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir sonraki dönemden itibaren başlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları: 

Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları adayları ile İdari Yargı Hakim adaylarının kura töreni münasebetiyle sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlamanın bahtiyarlığı içindeyim. Milletin evine bu gazi mekana hepiniz hoşgeldiniz. Kura törenimizin ülkemiz, milletimiz ve adalet teşkilatımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hakim ve savcı adaylarımız fakültelerinden mezun olduktan sonra zorlu bir adaylık dönemini başarıyla tamamladılar.

Kadınların geçen dönem olduğu gibi yine başarılarıyla en ön sıralarda yer almasından duyduğum mutluluğu ayrıca belirtmek istiyorum. Bugün kura çekerek görevlerine başlayacak olan toplam 1102 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile idari yargı hakimini tebrik ediyorum. Şu an Türkiye sathında 15 bin 412'si cumhuriyet savcısı, 7 bin 409'u hakim olmak üzere toplam 22 bin 821 hakim ve savcı görev yapıyor. Bugünkü kura törenimizle birlikte bu sayıyı 23 bin 923'e çıkarmış oluyoruz. Buradaki her bir hakim ve savcı adayımızı şehit Cumhuriyet savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın misyonunu taşımaya namzet bir kardeşimiz olarak görüyorum. Şehit savcımızın devrettiği adalet sancağını sizler yücelteceksiniz. Bununla kalmayacak inşallah gelecek nesillere kutlu bir emanet gibi sizler teslim edeceksiniz.

Haberin Devamı

"YARGI SÜREÇLERİNİ BASİTLEŞTİRDİK"

2002 yılında 9 bin 349 yılında hakim ve savcı sayısını 2,5 kat artışla yaklaşık 24 bine çıkarttık.

Merdiven altlarında adalet dağıtılan kötü manzaralara son verdik. Yargı süreçlerini hem basitleştirdik hem kolaylaştırdık hem de hızlandırdık. SEGBİS'i kurduk. Yıllardır demokratikleşme adına dillendirilen ama bir türlü yapılamayan askeri suçların sivil mahkemelerde görülmesini yine biz sağladık. Yargı reformu stratejisi ve insan hakları eylem planıyla yargıda ihtisaslaşmayı sağladık. Vatandaşlarımıza 7 gün hizmet verilmesini sağladık. Yargılamaların uzamasına sebebiyet veren durumları asgariye indirdik. Adalet personeli nöbet ücreti imkanı sunduk.

6 Şubat deprem felaketi sonrası adalet teşkilatımız süratle organize oldu.

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Yapılanlar önemli ancak yeterli değik. Türkiye'nin önündeki en büyük engel darbe ürünü anayasa. Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla karşılamış olmamız açıkçası içimize sindiremiyoruz. 28. Yasama Dönemi'nde önceliklerimizin en başında Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak vardır. Bu idealimizi de hayatqa geçireceğimize yürekten inanıyorum.

17-25 Aralık girişiminin yargımıza verdiği zarar 15 Temmuz darbe girişiminin verdiği zararla aynı.

Bir sonraki dönemden bu açılımı fiilen uygulamaya başlayacağız.

Darbe girişimine katılan FETÖ mensuplarının gereken cezayı almasında yargı üzerine düşeni yapmaktadır.

Tavrımız gayet nettir. Su uyur ama Fetövari terör örgütleri uyumaz. Son FETÖ'cü hain de işlediği cürumların hesabını yargımıza vermeden ne biz ne de devletimiz güvende olacaktır.

Darbeye karışanların ve FETÖ mensuplarının gereken cezayı almaları konusunda yargımız üzerine düşeni yapmakta.

Sosyal medyadan cübbe giyip ahkam kesenler asla bizim referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü sosyal medyataki tepkiler değil kanundur, nizamdır, mahşeri vicdandır. Hukuk kanunun çok çok ötesindedir. O hakkı ne yapıyor? Koruma altına alıyor. Ama hukuk bunun ötesindedir.

Haberin Devamı