Gündem Hal kayıt sistemi nedir?

Hal kayıt sistemi nedir?

Paylaş
Hal kayıt sistemi nedir?

İstanbul ve Tekirdağ’da 148 kişinin zehirlenmesinin ardından insanlar ıspanak yemekten kaçınıyor. Zehirlenmenin ıspanağa karışan, “güzelavrat otu’ndan kaynaklandığı belirlendi. Hal Kayıt Sistemi (HKS) ile aldığınız ürünlerin nerede, ne zaman üretildiğini görebilirsiniz

İstanbul’da meydana gelen ıspanak zehirlenmeleri ardından dün semt pazarlarında ve halde ıspanak denetimi vardı. Halden inceleme için numuneler alındı. Ümraniye Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri de bir pazar yerinde tezgahlardaki ıspanakları ve diğer yapraklı sebzeleri inceledi.

Haberin Devamı

Uygulamayı yükle, geçmişini öğren

Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği ‘Hal Kayıt Sistemi’ni (HKS) ücretsiz olarak cep telefonlarına yükleyen vatandaşlar da market raflarındaki sebze ve meyvelerin etiketindeki karekodu okutup ürünün nerede, ne zaman üretildiğini, kaç kez el ve fiyat değiştirdiğini öğrenebiliyor.

Bazı akıllı telefonu uygulamaları ile marketlerden alınarak tüketilen paketli gıda ürünleri hakkında bilgilere erişmek de mümkün.

Yüzde 50'si halden alınıyor

Bu uygulamalar ‘Paketli ürünün içerisinde, nişasta bazlı şeker, trans yağ var mı, koruyucu maddeler var mı?’ gibi sorulara cevap veriyor.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, marketlerin manav reyonunda yer alan ürünlerin sadece yüzde 50’sinin halden alındığını belirtip“ Halden çıkan ürünlerin künyeleri var. Sistem doğru çalışırsa ürünün kim tarafından nerede üretildiğini öğrenmek mümkündür” dedi.

Haberin Devamı