Gündem Hatay, Mersin ve Çanakkale'de orman yangınları 2. gününde! Açıklamalar peş peşe geldi: 2 şüpheli tutuklandı

Hatay, Mersin ve Çanakkale'de orman yangınları 2. gününde! Açıklamalar peş peşe geldi: 2 şüpheli tutuklandı

Paylaş
Hatay, Mersin ve Çanakkale'de orman yangınları 2. gününde! Açıklamalar peş peşe geldi: 2 şüpheli tutuklandı

Hatay, Mersin ve Çanakkale'de dün çıkan orman yangınlarına sabah ilk saatleri ile birlikte ekiplerin müdahalesi yeniden başladı. Bakan Yumaklı, 'Mersin, Gülnar’daki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Hatay Belen, Çanakkale, Adana Karaisalı ve Mersin Mezitli’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız sürüyor' dedi. Adalet Bakanı Tunç ise yangınlarla ilgili 2 şüphelinin tutuklandığını duyurdu.

Dün saat 14.00 sıralarında ilçeye bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş, kontrol çıkarak ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere'de yaşayan vatandaşlar tahliye edildi. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangında ilk belirlemelere göre 7 ev yanarken, 4 araç da hasar gördü. Ayrıca, söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün otomobille çarpıştığı kazada, otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi. 120 hektarlık alanda etkili olan yangın, gece de devam etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gece yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etti.

Haberin Devamı

HATAY'DAKİ YANGIN 2. GÜNÜNDE

Gece görüşlü heliktopterle devam eden hava müdahalesine günün aydınlanmasıyla uçaklar ve diğer helitopterler de dahil oldu. Orman Genel Müdürlüğü'nün 450 personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlar ile bölge halkı, yangını söndürmek için ikinci günde de çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan yangına neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişinin de adli işlem sürecinin devam ettiği öğrenildi.

MERSİN'DEKİ ORMAN YANGININA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Dün, saat 18.00 sıralarında ilçeye bağlı Kavakoluğu Mahallesi'nde çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 25 konut tedbir amaçlı boşaltılırken, 5 ev de yandı. Rüzgar ve düşük nem nedeniyle etki alanı büyüyen yangına gece görüşlü helikopterlerle sabahın ilk ışıklarına kadar müdahale edildi. Günün aydınlanmasıyla havadan müdahaleye uçak ve diğer helikopterler de katıldı. Karadan ve havadan söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkının da ekiplerle destek verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

4 MAHALLEDE 373 EV BOŞALTILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Gülnar ilçesindeki orman yangını nedeniyle 51 hane ve 78 nüfustan oluşan Kavakoluğu Mahallesi, 85 hane ve 172 nüfustan oluşan Korucuk Mahallesi, 160 hane ve 278 nüfustan oluşan Çavuşlar Mahallesi ile 77 hane ve 109 nüfustan oluşan Tepe Mahallesi'nin jandarma ekipleri tarafindan tedbiren tahliye edildiğini, vatandaşlara Gülnar Anadolu Lisesi'nin pansiyonunu tahsis ettiklerini açıkladı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Vali Pehlivan, "Hava kararana kadar 10 helikopterin, hava karardiktan sonra gece görüşlü 3 helikopterin de söndürme çalışmalarına katıldığı, halihazırda devam etmekte olan yangına arazöz, itfaiye aracı, su tankeri ve TOMA'lardan oluşan 78 yangin söndürme aracı, 66 iş makinesi, 539 personel müdahale etmektedir" ifadesine yer verdi.

BAKAN YERLİKAYA HATAY, MERSİN VE ÇANAKKALE YANGINLARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'da yangın bölgesine gelerek bilgi aldı. Yerlikaya ve Yumaklı, daha sonra ülke genelinde devam eden Hatay, Çanakkale ve Mersin'deki orman yangınları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı
Bakan Yumaklı'dan orman yangınları hakkında açıklama Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, "Sabah 6.55'den bu ana kadar yaklaşık 19 yangın çıktı. Bunların 16'sına müdahale edildi ve kontrol altına alındı" dedi.

​YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ, BAHÇE TEMİZLİĞİ İÇİN YAKILAN ATEŞ; İKİ GÖZALTI

Bakan Yerlikaya, Belen'deki orman yangınının Soğukoluk Mahallesi'nde bir evde iki kişinin bahçe temizliği için yaktığı ateşten çıktığını belirtip, iki kişinin jandarma tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

MERSİN GÜLNAR'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Bakan Yumaklı, 'Mersin, Gülnar’daki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Hatay Belen, Çanakkale, Adana Karaisalı ve Mersin Mezitli’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız sürüyor' dedi.

HATAY'DAKİ YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ, BAHÇE TEMİZLİĞİ İÇİN YAKILAN ATEŞ; İKİ GÖZALTIBelen ilçesinde saat 14.00 sıralarında başlayıp, büyüyerek devam eden orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgeye geldi. Bakanlar, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Belen'deki yangına 8 dakika içinde müdahale edildiğini belirten Bakan Yumaklı, nemin ve rüzgarın yangının büyümesinde etkili olduğunu söyledi. Orman Genel Müdürlüğü'nün 450 personeli ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle yangına müdahaleye devam edildiğini dile getiren Bakan Yumaklı, "Akşam 19.00 sıralarında söylemiştim, enerjisi düşmeye başladı diye. Şu an itibariyle çok lokal bazı yerlerde devam ediyor olmakla birlikte çok şükür büyük bir risk olmadığını söyleyebilirim. Ancak bu her şeyim bitti, yangın tamamen kontrol altına alındı anlamına gelmez. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde oluşabilecek hava şartları hem de nemle alakalı sıkıntılı bir durum, belki yine riskli bir durum oluşturabilir. Ama şu an itibariyle yaklaşık etkilenen alanın 230 hektara çıktığı ile ilgili bizim arkadaşlarımızın ölçümü vardı. Şu an itibariyle bu yaklaşık 100 hektarlık bir alana doğru inmiş vaziyette. An itibariyle büyük bir risk olduğunu söylememek ile beraber arkadaşlarımızın tamamıyla yangını kontrol altına almakla iligi çabaları devam etmekte" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ÇANAKKALE'DE 500 HEKTAR ALAN ETKİLENDİ'

Haberin Devamı

Çanakkale'de saat 16.27'de başlayan yangında 500 hektarlık alanın etkilendiğini aktaran Bakan Yumaklı, bu bölgede gece görüşlü 2 hava aracıyla havadan müdahaleye devam edildiğini söyledi. Saat 17.00 sıralarında ise Mersin'in Gülnar ilçesindeki orman yangının başladığını belirten Yumaklı, ilk olarak 12 hava aracıyla müdahale edildiğini, şu an ise gece görüşlü 3 hava aracıyla müdahalenin sürdüğünü açıkladı. Saat 06.00'dan bu ana kadar orta ve üstü ölçeklerde 19 yangının çıktığını ifade eden Yumaklı, bunlardan 16'sının kontrol altına alındığını, şu anda devam eden 3 yangına konsantre olduklarını sözlerine ekledi.

'7 EV YANDI'

Yangınlarda şu ana kadar yaralanan kimsenin olmadığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Belen'deki orman yangının başladığı andan itibaren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın konuyu takip ettiğini, kendilerinin de tüm kuruluşlarıyla destek verdiklerini dile getirdi. Orman yangınlarında ciğerlerinin yandığını aktaran Yerlikaya, "Çok büyük üzüntü duyuyoruz ama bir seferberlik ortamında tüm kurum ve kuruluşlar hemen olay yerine gidiyorlar. Yangının büyümemesi için çok büyük bir gayret gösterildi. İnşallah enerjisi düşen bu yangının tez zamanda sönmesini murad ediyoruz. Üzüntüyle şunu söylememiz lazım, yanan 7 evimiz var. 4 araçta da hasar var. AFAD, bunlarla ilgili gerekli çalışmalara yarın sabahtan itibaren başlayacak" dedi.

YERLİKAYA: İKİ KİŞİ YAKALANDI

Yangının sebebinin nereden kaynaklandığı ile ilgili jandarmanın başından beri titizlikle çalıştığını sözlerine ekleyen Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Eldeki bilgiler ve görgü tanıkları ışığında Soğukoluk Mahallemiz Armutçuk mevkisinde bir evde iki kişi, bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi ile ilgili yaptıkları çalışmadan sonra bir ateş yakıyorlar. Maalesef onu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla bu ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Dolayısıyla adli soruşturma başlatıldı ve bu vatandaşlar hakkında da şu anda yakalama kararı verildi ve yakalandı."

'MERSİN'DE 25 KONUT TAHLİYE EDİLDİ, 5 EV YANDI'

Çanakkale merkez Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı Kemer köyü mevkisinde yaşayan vatandaşları tahliye ettiklerini belirten Yerlikaya, "Valilik, müracaat eden tüm vatandaşlarımızı misafir ediyor yurdumuzda. Hemen akabinde bir 10-15 dakika sonra Mersin Gülnar Kavaklı köyü Kavakoğlu Mahallemizde orman yangını çıktı. 25 Konut burada tedbir amaçlı tahliye edildi. Maalesef 5 ev yandı. Orada aynı burada olduğu gibi valiliğimiz, orman bölgemiz, yine Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD Başkanlığımız ve tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde yangının olumsuz tesirinin bir an önce gidermeye yönelik gayret gösteriyor. Meteoroloji uyarıyor arkadaşlar, artı iklim değişikliği. Sıcaklar hiçbir zaman eski sıcaklar gibi değil maalesef, kuvvetli aşırı yağışlar da hiçbir şekilde eski yağışlar gibi değil. Dolayısıyla meteorolojik uyarılara çok hassasiyet göstermemiz lazım. Nemin düştüğü ortamlarda, orman yangınları riskinin arttığı bu ortamlarda en ufak bir kıvılcımın nelere mal olduğunu, başımıza neler getirdiğini maalesef üzülerek görüyoruz. Tekrarından Allah hepimizi korusun diyoruz. Ben, ismini bildiğim, bilmediğim emek sarfeden, burada vatandaşlarımızla bu yangın söndürme faaliyetlerine katılan çok gönüllü kardeşlerimiz olduğunu da biliyorum. Burada ve diğer tüm yangınlarda olduğu gibi her birinden Allah razı olsun diyorum. Son söz Çanakkale ve Mersin Gülnar'da yangına sebebiyet verme ile ilgili ne ise o konu, jandarmamız tıpkı burada başardığı gibi orada da bunu aydınlatma noktasında titizlikle çalışıyor. Gelişmelerden yine kamuoyuna bilgi arz edeceğiz" dedi.

KOMŞULARINI KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN AYAĞINI KIRDI

Hatay'ın Belen ilçesi Güzelyayla Mahallesi'nde etkili olan orman yangını sırasında, alevlerden kaçan komşularına yardım etmeye çalışan Yiğit Dingil (24) ayağını kırdı. Otomobille hastaneye ulaşan Dingil, ayağı alçıya alındıktan sonra taburcu oldu. Bir yakınının evine giden Yiğit Dingil, "Gece geç uyumuştum. Annem öğle saatlerinde 'Yangın var' diye seslenerek uyandırdı. Dışarı çıktığımda ilk başta çok küçük bir yangın vardı ama anlık olarak büyüdü. Komşularımızın hepsi yaşlı veya hasta. Kimse kaçamıyordu. Elime ağaç kesme motoru aldım, evlere yakın yerlerdeki ağaçları kesmeye başladım. Daha sonra komşularıma koşup, otomobile bindirmeye çalıştım. O sıra ayağım kırıldı. Mecburen kendimi arabaya zor attım. Zorlu bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaştım. Şu an mahallemizdeki evler alevler altında. Perişan durumdayız" dedi.

ARAZÖZ İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI; 1 BEBEK YAŞAMINI YİTİRDİ

Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangını söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün, otomobille çarpıştığı, kazada otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi. Kazaya ilişkin soruşturma sürdürülüyor.

MERSİN

Mersin'in Gülnar ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale başlattı.

İlçeye bağlı Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanda henüz belirlenemeyen nedenle saat 18.00 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye 3 yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz, ilk müdahale aracı ve ekipler sevk edildi. Ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için çalışma başlattı.

BÖLGE HALKI DESTEK VERİYOR

Gülnar ilçesinde Kavakoluğu Mahallesi'nde çıkan orman yangınına müdahale, havanın kararması nedeniyle karadan devam ediyor. Bölgedeki rüzgarlı havanın etkisi ve sarp arazi nedeniyle hızla büyüyen yangına emniyet güçlerine bağlı TOMA'lar da müdahale ediyor.

Öte yandan bölge halkı da ekiplere destek veriyor.

ÇANAKKALE

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangınına ekipler karadan ve havadan müdahale başlattı.

Yangın, akşam saatlerinde merkeze bağlı Kızılkeçili köyü mevkisinde çıktı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangında, rüzgarın da etkisiyle alevler kısa sürede geniş alana yayıldı. Dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden çok sayıda ekip sevk edilirken, söndürme çalışmalarına havadan da destek sağlandı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver Demirci, yangın bölgesine giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yerleşim yerine yakın bölgede çıkan yangınla ilgili ekipler söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Yerleşim yerine yakın bölgede çıkan yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek veriyor. Söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor.

ÇANAKKALE VALİSİ İLHAMİ AKTAŞ: YARALI VE CAN KAYBIMIZ YOK

Çanakkale’de akşam saatlerinde merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü'ne yakın ormanlık alanda iki farklı çıkan orman yangını Kemel ve Musaköy’e sıçradı. Kontrol altına alınamayan yangın nedeniyle Kemel Köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Vatandaşlar otobüslerle Terzioğlu kız öğrenci yurduna gönderildi.

Yaklaşık 7 saattir devam eden orman ve örtü yangının tedbir amaçlı boşaltılan Kemel Köyü'nden takip eden Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, orman yangınında şu ana kadar herhangi yaralı ve can kaybının olmadığını belirterek, "Dün saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı köylerimizde yaklaşık 5 köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başlayıp, daha sonra ormana sıçrayan bir orman yangını söz konusu oldu. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Şu ana kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Vatandaşlarımızı il merkezinde kendilerine tahsis ettiğimiz tesislerimizde bu gece ağırlayacağız. Onun dışında rüzgar şu an itibariyle etkisini azaltmasıyla yangının ilerlemesi de yavaşlamış vaziyette. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla bu müdahale havadan daha da artarak devam edecek. Umarım en kısa sürede sonuç almış oluruz ve daha fazla bir orman ve örtü yangınına meydan vermeden söndürmüş olacağız diye ümit ediyorum. Yaralı ve can kaybımız yok. Onun dışında orman varlığımız ve ekili alanlar dışında herhangi canlı kaybımızda yok bildiğimiz, şu ana kadar bize intikal eden ama çok şükür herhangi yaralı ve can kaybımız yok“ dedi.

TEDBİR AMAÇLI KEMEL KÖYÜNÜN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangını Kemel köyüne sıçradı. Yangın söndürme çalışmalarına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler, 7 helikopter, 4 uçak, 1 komuta aracı kamu ve özel sektör ait iş makineleri destek veriyor. Ayrıca Balıkesir ve Bursa'dan takviye arazöz ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. 211 nüfuslu Kemel köyünde yaşayan vatandaşlar ise tedbiren otobüslerle il genelindeki çeşitli KYK yurtlarına yerleştiriliyor.

Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınına havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel köyünde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir” ifadelerine yer verildi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, orman yangınında şu ana kadar herhangi yaralı ve can kaybının olmadığını belirterek, "Dün saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı köylerimizde yaklaşık 5 köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başlayıp, daha sonra ormana sıçrayan bir orman yangını söz konusu oldu. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Şu ana kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Vatandaşlarımızı il merkezinde kendilerine tahsis ettiğimiz tesislerimizde bu gece ağırlayacağız. Onun dışında rüzgar şu an itibariyle etkisini azaltmasıyla yangının ilerlemesi de yavaşlamış vaziyette. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla bu müdahale havadan daha da artarak devam edecek. Umarım en kısa sürede sonuç almış oluruz ve daha fazla bir orman ve örtü yangınına meydan vermeden söndürmüş olacağız diye ümit ediyorum. Yaralı ve can kaybımız yok. Onun dışında orman varlığımız ve ekili alanlar dışında herhangi canlı kaybımızda yok bildiğimiz, şu ana kadar bize intikal eden ama çok şükür herhangi yaralı ve can kaybımız yok“ dedi.

2 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "(Orman yangınlarıyla ilgili) Toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir."