Gündem Hatay'ı yıkan büyük hatalar

Hatay'ı yıkan büyük hatalar

Paylaş
Hatay'ı yıkan büyük hatalar

Depremin vurduğu Hatay'da incelemelerde bulunan uzmanlar, kentteki büyük yıkımın nedenlerini tespit etti. İnceleme sonucuna göre, en ölümcül hata binaların Asi Nehri yatağı ve Amik Ovası’nda, sıvılaşma oranı yüksek yumuşak zeminlere inşa edilmesi ile kalitesiz beton kullanılması.

İstanbul’dan deprem bölgesi Hatay’ın merkezi ve ilçelerine giderek incelemelerde bulunan inşaat mühendisi dört akademisyen yıkım getiren yapısal hata ve eksikliklerle ilgili araştırma yaptı. Ekipte yer alan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Karagöz şu tespit ve önerileri sıraladı:

Haberin Devamı
  • En büyük sorun zeminden kaynaklanıyor, yapılar için yer seçimi çok kötü. Yapılar Asi nehri yatağı üzerinde, Amik Ovası’nda alüvyon toprak üzerine inşa edilmiş.
  • Temel tasarımları zemin özelliklerine göre yapılmamış.
  • Çöp bacaklı kolon, düz demir, düşük kalitede beton kullanılmış.
İnşaat mühendisleri Antakya'da inceleme yaptı: Asi Nehri ve Amik Ovası üzerindeki yapılaşma en önemli sorun İstanbul'dan gelen bir grup inşaat mühendisi Hatay ve Antakya'da yaptıkları incelemelerde, Asi Nehri ve Amik Ovası üzerindeki yapılaşmanın en önemli sorun olduğu değerlendirmesini yaptı. Bölgede çalışma yapan inşaat mühendisleri adına konuşan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Karagöz, "Temel tasarımları zemin özelliklerine göre yapılmamış. Çöp bacaklı kolon, yetersiz donatı, düz demir, BS 14 -16 sınıfı düşük kalitede beton kullanılmış. Alüvyon toprak üzerine yapılan yapılar her zaman risklidir. Kiriş ve kolon birleşim düğüm noktaları deprem standartlarına göre tasarlanmamış, yeni binalar özellikle yumuşak katlardan dolayı hasar almış. Şehirleşme yıkılan binalarının yerine değil dağ eteklerine kurulmalıdır. 13-14 katlı binalar yapılacaksa mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır" dedi.

DEPREME UYGUN DEĞİL

Birçok binada perde duvar yok veya yeterli değil. Birçok binada asmolen (bir tür tuğla) kullanılmış. Bu bölgede asmolen hiç kullanılmamalı. Kiriş ve kolon birleşim düğüm noktaları deprem standartlarına göre tasarlanmamış. Yeni binalar özellikle yumuşak katlardan (Genelde dükkan olarak kullanılan zemin katlar) dolayı hasar almış. Genelde 1980 öncesi yapılar yıkılmış. Yerleşimler yıkılan binalarının yerine değil dağ eteklerine kurulmalı. 13-14 katlı binalar yapılacaksa mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır.