Gündem Her şey çocuklar için

Her şey çocuklar için

Paylaş
Her şey çocuklar için

Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağız. Birçok sivil toplum kuruluşu ve marka, bu özel günde depremzede çocukların keyifli zaman geçirmeleri ve yaşadıkları travmanın etkisini bir nebze azaltmak için önemli projelere imza attı. İşte, o projelerden birkaçı... / Sevim Büyüktaş Demir / Posta Gazetesi

TİYATRONUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Haberin Devamı

Eti Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı deprem bölgesindeki çocuklarla birlikte kutlayacak. Kahramanmaraş, Hatay İskenderun, Gaziantep Islahiye, Adana ve bölgeden en çok göç alan Mersin’de ‘Mutluluk Denince Akla’ oyunu ücretsiz sahnelenecek. Deprem bölgesinde 9 günlük program planlayan Eti Çocuk Tiyatrosu, geçtiğimiz ay 15 gün süren turnesinde 7 binden fazla depremzede çocuk için perdelerini açmıştı.

DEPREMZEDELER İÇİN HEDİYE KİTAP

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) deprem bölgesindeki koşulların iyileştirilmesini sağlamak, eğitim ve gelişimi desteklemek amacıyla ‘SEV Hediye Kitap Kampanyası’nı hayata geçirdi. Bugüne kadar afetten etkilenen illere yüzlerce kitap gönderen SEV, kampanya kapsamında uzmanlık alanları farklı yaş gruplarındaki çocuklar olan sivil toplum kuruluşları AÇEV ve TEGV ile iş birliği yaparak, bölgeye 10 binden fazla çocuk kitabı göndermeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

ÇOCUK VE EBEVEYN DOSTU MERKEZLER

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), depremden etkilenenlerin orta ve uzun vadede iyi olma hallerini desteklemek için Hatay Defne, Gaziantep Nurdağı ve Adıyaman’da çocuk, ebeveyn ve kadın dostu AÇEV Merkezleri kuruyor. Vakıf, merkezden uzak köylerde yaşayan çocuklar, ebeveynler ve kadınlara da gezici hizmet araçları ile ulaşmayı hedefliyor. İlk araç, yarın Adıyaman’da olacak. Ayrıca AÇEV uzmanlarının hazırladığı, içerisinde hijyen kiti, kırtasiye ürünleri, oyuncaklar, kitaplar ve ebeveynler için yönergeler bulunan Mutlu Çantam da yarından itibaren deprem bölgesindeki çocuklarla buluşacak.

KIRMIZI ÇATI’DA KEYİFLİ ETKİNLİKLER

Kahramanmaraş’ta ‘Oyun İyileştirir’ mottosuyla Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi açılıyor. Yarın açılacak Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi, çocukların keyifli zaman geçirmelerini, doğal afetle birlikte yaşadıkları travmaların etkisini bir nebze azaltmayı hedefliyor. 225 metrekare kapalı ve 700 metrekare açık alana sahip olan Kırmızı Çatı’da 24 ay boyunca tasarım, sanat, eğitim, bilim, teknoloji, spor, doğa ve aile etkinlikleri yapılacak.

Haberin Devamı

BU SAHNEDE ‘BİRLİKTE DÜŞLÜYORUZ'

Renkli Hayaller Sahnesi’ projesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başlayarak iki ay süreyle depremden etkilenen çocuklarla buluşacak. TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, Netflix, Tiyatro Kooperatifi ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Renkli Hayaller Sahnesi’ için Hatay ve Kahramanmaraş’ta özel çadırlar kurulacak. ‘Birlikte Düşlüyoruz’ sloganıyla yola çıkan ‘Renkli Hayaller Sahnesi’ kapsamında haftanın altı günü birbirinden farklı tiyatro oyunları, atölyeler, drama çalışmaları, konserler, sokak performansları, film ve belgesel gösterimleri olacak.

GURUR DUYDUK

Türkiye’de özel yetenekli öğrencilere eğitim imkânı sunan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nin (TEVİTÖL) öğrencileri, ülke ve dünya genelinde önemli başarılara imza atıyor. Bu öğrencilerden biri 11’inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki İdil Doğa Türkmen. Eğitimci bir ailenin kızı olan İdil, uzay çöplerinin toplanması için bir çözüm önerisi sunan makalesiyle ‘Rise for the World’ inisiyatifinin her yıl seçtiği ‘En Parlak 100 Öğrenci’ arasına girdi.

Haberin Devamı

Fizik alanındaki bu çalışmasıyla yaşam boyu eğitim bursu kazanan İdil, gelecek yıl eğitimine Amerika’daki The Loomis Chaffee School’da tam burslu olarak devam edecek. TEVİTÖL’ün 10’uncu sınıf öğrencisi Zeynep Gülen Erkoç ise, alzheimer hastalığını tedavi etmek için yaptığı çalışmalarla Pioneer Araştırma Programı’na seçilen en genç liseli oldu. Alzheimerın tedavisi için sunduğu fikirlerle dikkat çeken Zeynep, daha şimdiden Massachusetts General Hospital ve Harvard Medicine School Martinos Center TMS Laboratuvarı’ndan kabul aldı. Harvard ve North Western üniversitelerindeki profesör hocalarıyla uzaktan çalışmalarına devam eden Zeynep, önümüzdeki yıldan itibaren eğitimini tam burslu olarak Amerika’daki Groton School’da sürdürecek.