Gündem Hocalı için dev anma töreni

Hocalı için dev anma töreni

Paylaş
Hocalı için dev anma töreni

Ermeni güçleri tarafından 613 Azerbaycan Türkü'nün katledildiği Hocalı Katliamı'nın 20'nci yıldönümünde Taksim'de on binler toplandı

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1996 tarihinde Ermeni güçleri tarafından katledilen Azeriler, Taksim'de anıldı.

Taksim'de düzenlenen anma töreni İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milil Marşı'nın okunmasıyla başladı. Yürüyüşe katılan Azerbaycan Milletvekili Rüstemhanlı, verdiği destekten dolayı Türk halkına teşekkür etti.

Haberin Devamı

Hocalı'daki katliamın yıldönümünde Taksim'deki anma programı on binlerin katılımıyla başladı. Törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun yanı sıra binlerce Türk ve Azerbaycanlı katıldı. Tören katliamda ölenler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Taksim'de düzenlenen tören için vatandaşlar Galasaray Meydanı'nda toplandı. Azerbaycan vatandaşlarının da yoğun bir şekilde katıldığı eylemde kalabalık İstiklal Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na yürüdü. Azerbaycan bayrakları ve sloganlar eşliğinde Taksim'e gelen on binler meydanı tamamen doldurdu.

Çeşitli sendikalar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve Türkiye'nin değişik kentlerinden gelen vatandaşların katılımıyla oluşan büyük kalabalık, Türk ve Azerbaycan bayrakları ''Hepimiz Türküz Hepimiz'', ''Ermeni Yalanına Son'' pankartlarıyla ve çeşitli sloganlar atarak yürüdü.

Haberin Devamı

Azerbaycan halkının yalnız olmadığını daha iyi hissettiklerini anlatan Rüstemhanlı, "Bugün Türkiye'nin ayakta olması beni sevindiriyor. Bu soykırımı dünyaya anlatmak için Türk Milleti beraber iradesini ortaya koymaktadır. Bu yürüyüş Türkiye'nin Azerbaycan ile yürek yüreğe olduğunun göstergesidir." diye konuştu.

Yürüyüşe katılan ve soykırımı yaşadığını ifade eden bir Azeri kadın ise, Türk halkının kendileriyle birlikte olmasından duyduğu mutluluğu gözyaşları içinde belirtti. Türkiye'nin asırlar boyunca kendileri ile birlikte olduğunu kaydeden Azeri kadın, "Bizi yalnızca Türkiye destekliyor. Biz Türk halkından razıyız. Hocalı 600-700 kişiyi öldürdüler. Soykırım yaptılar ama dünya birliği buna suskun." dedi.

Anma etkinliğinin olaysız geçmesi için polisler çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Bir polis helikopterinin havadan meydanı kontrol ettiği gözlendi. Fransız Başkonsolosluğu ve Ermeni kilisesi gibi hassas yerlerde sivil ve resmi ekiplerin önlemleri artırdığı bildirildi.

BAKAN ŞAHİIN, KATLİAMI KINADI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hocalı Katliamı’nı kınayan konuşmasında, Hocalı’da akan kanın hesabının hukuk içerisinde sorulacağını belirtti. Bakan Şahin, 21. yüzyılın Türk milletinin yüzyılı olacağını ifade ederek, "Azerbaycan-Türkiye bir millet iki devletin yeryüzündeki en canlı, en çarpıcı, en iddialı örneğidir. Ne mutlu size ne mutlu bize" diye konuştu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 20. yüzyılda parlayan güneşin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten Bakan Şahin, 20. yüzyılın sonunda parlayan güneşin Kafkasların yıldızı, Aliyev öncülüğünde 21. yüzyıla adım atan Azerbaycan Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Şahin, "Türk milleti asırlardır yeryüzünde Asya’da, Avrupa’da, dünyanın her yerinde, onurla, gururla yaşamış ve geriye büyük devletler bırakmış onurlu ve asil bir millettir. Diliyle, diniyle kültürüyle, töresiyle, kadınıyla, erkeğiyle yeryüzünün, insanlığın medarı iftiharı bir millettir. Türk milleti inancıyla, örfüyle, kültürüyle her zaman zulmün, zalim karşısında, mazlumun yanında olmuş bir millettir" diye konuştu.

Türk milletinin insanlığa ders vermiş bir millet olduğunu kaydeden Şahin, "Bizim Türk milleti olarak ne Kazakistan’da ne Azerbaycan’da ne Türkiye’de dünyanın hiçbir yerinde insanlık adına utanılacak tarihimiz yoktur. Ama Türk milleti her zaman varlığını korumak, hakkını korumak, yeryüzünde insanlık için, adaletin temsilcisi olmak için her zaman gücünü korumuştur. En büyük gücü birlik beraberliktir" dedi.

Yeryüzündeki herhangi bir zulmün Türk milletine yapılmış gibi olduğunu kaydeden Şahin, "Afrika’da Asya’da, Balkanlar’da da olsa bu Türk Milleti’ni ilgilendirir. Çünkü biz sadece kendimiz için değil yeryüzündeki bütün insanlık için çalışan, onları seven, kabul eden bir milletiz. İnancımız bir, dinimiz bir, yolumuz bir, aşkımız bir" ifadelerini kulandı. Azerbaycan’daki acının da Türkiye’nin acısı olduğuna ifade eden Şahin, "Akıtılan kan bizim kanımızdır. 20 yıl önce bugün kan içiciler, katiller, acımasızlar, merhametsizler, yüreksizler, korkaklar Hocalı’da 613 tane insanı kadın demeden, çocuk yaşlı demeden, haklı haksız demeden kanını içmişlerdir. O kan o günden bugüne yerde kalmadığı gibi bundan sonrada kalmayacaktır. O kan o gün akmıştır ama hesabı bitmemiştir. Türk milleti yaşadıkça o kanın hesabı yapılacaktır ve hesabı sorulacaktır. Adaletle, insafla, hukukla bu kanın mücadelesini hep beraber İstanbul’da, Bakü’de, yeryüzünde hak davasına, adalet davasına kim inanıyorsa hep birlikte takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

21. yüzyıl geçen yüzyıldan değişik bir yüzyıl olacağını belirten Bakan Şahin, "Topyekün Türk dünyası açısından yeni bir yüzyıldayız. Bu yüzyıl adaletin, hakkaniyetin, insani değerlerin, hukukun üstünlüğünün yüzyılı olacaktır. Bunun takipçisi topyekün Türk dünyası olacaktır" dedi. Azerbaycan’daki her olayın, her gelişmenin Türkiye’yi ve Türk milletini yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Şahin, Azerbaycan’ın sevinci de acısının da Türkiye’nin sevinci ve acısı olduğunu kaydetti.

Şahin şunları söyledi: "1994 yılında 10 Nisan günü rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, Bosnalı kardeşlerimizin acısı ve bağımsızlığı için bu meydandaydı. Rahmetli Turgut Özal cumhurbaşkanımız 21. yüzıl Türk dünyasının olmalıdır hedefini bize göstermişti. 21. yüzyıl Türkiye’sini içeride ve dışarıda başarıyla, dirayetle, milletinden aldığı güç ve sevgiyle birlikte idare eden hükümetimizin Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan da 21. yüzyılı inşallah Türkiye’nin Türk dünyasının yüzyılı yapacağız"

Türk milletinin sahip olduğu değerleri fark ettikçe, tek yürek, tek yumruk olduğu müddetçe aklını, imanını, ahlakını, çalışkanlığını sürdürdüğü müddetçe ne Hocalı katliamının olabileceğini ne de herhangi bir masum insana kimsenin yan gözle bakamayacağını kaydeden Şahin, "Türk milleti yeryüzünde barışın, sevginin, insani değerlerin sadece sigortasıdır. İşte burada her görüşten ama tamamen milli değerler, vatan duygusu, memleket ve millet sevgisiyle bir araya geldiniz. Burası Türk milletinin, Azerbayca’nın birliğinin ve kardeşliğinin sembolü bir meydandır. Selam olsun size. Var olsun Türk milletinin birliği beraberliği" dedi.

Hocalı katliamının çok şey öğrettiğini ifade eden Şahin, "Bize bizden başka dost olmadığını öğretmiştir. Bugün Türk milletinin sadece ve öncelikle tek dostunun kendisi olduğun öğrendik. Bizi bu gerçekten hiç kimse, hiçbir fitne uzaklaştıramaz"şeklinde konuştu.
Bakan Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: "Taksim meydanında çok büyük mitingler yapıldı. Ama İstanbul, Taksim bu kadar yürekli, onurlu, kararlı, sevgi dolu, kardeşlik içinde bir mitinge sahne olmadı. Kutluyorum sizi. Hoşgeldiniz, birliğiniz daim olsun. Durmak yok birlik için, kardeşlik için hep beraber yola devam. Hepinizi yürekten saygıyla selamlıyorum."

Haberin Devamı

Hocalı katliamı

Haberin Devamı

Rusya'nın desteğini alan Ermeni güçleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivilleri toplu şekilde katletti. Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledildi. 150 kişi kaybolduğu katliamda 487 kişi ağır şekilde yaralandı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemelerde ise insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği görüldü.

Haberin Devamı