Gündem 'Hokus pokus' dolandırıcıları

'Hokus pokus' dolandırıcıları

Paylaş
'Hokus pokus' dolandırıcıları

Bir Fransız ve 2 Kamerunlu, üzerine boya döktükleri beyaz kağıtları euroya çevirerek dolandırıcılık yapıyordu ama...

Esenyurt'ta siyah kâğıt parçalarını özel sıvı sayesinde 500 Euro'ya çevirdiklerini iddia ederek bir mobilyacıyı dolandırmak isteyen biri Fransız 2'si Kamerunlu 3 kişi polisin operasyonuyla yakalandı. Mobilyacının gözleri önünde sözde özel sıvıya batırdıkları siyah renkteki kâğıdı 500 Euro'ya çeviren dolandırıcılar, mobilyacının ihbarı üzerine yapılan operasyonla gözaltına aldı.

'KAMERUN CUMHURBAŞKANI'NIN ADAMIYIZ'

İddialara göre olay şöyle gerçekleşti: Kamerun uyruklu 29 yaşındaki Jean Rodriguve Francis Bebey Bena ile vatandaşı 26 yaşındaki Ali Boby ve Fransız vatandaşı 36 yaşındaki Ulin Nonou, Avcılar’da bir mobilya firması sahibine kendilerini Kamerun Cumhurbaşkanının adamı olarak tanıttı.

Kamerun’a götürülmek üzere yaklaşık 200 bin Euro’luk mobilya alacaklarını belirten 3 dolandırıcı, işyeri sahibine parayı nakit ödeyeceklerini belirtti. Paranın oteldeki odalarında olduğunu söyleyen dolandırıcılar, erkesi gün mobilyacının otele gelmesiyle planlarını uygulamaya başladı. Odadaki çantalarını açan kalpazanlar on binlerce beyaz kağıt ve siyah renkte Euro olan desteleri mobilyacıya gösterdi.

'GÖZLERİNİ BİZDEN AYIRMA'



"Bunlar ne?" diyen mobilyacıya "Gözlerini bizden ayırma" diyerek seçtikleri ve önceden çıkabilir kalemle siyaha boyanmış 500 Euro ile aynı boyutta olan 3 kağıdı bidonlardan bir kaba döktükleri sıvı ile yıkadılar. Siyah boyanın paranın üzerinden çıkmasının ardından ıslak durumdaki 500 Euro’yu mobilyacıya veren zanlılar kısa sürede bir döviz bürosuna gitti. Parayı kurutan mobilyacı ve döviz bürosunda veznedardan karşılığı olan TL’yi alarak bürodan çıktı.

Böylece paraların gerçek olduğuna inanan işadamı, istedikleri mobilyaları satabileceğini söyledi. Üç siyahi dolandırıcı bu sefer de "Bize bu sıvıdan lazım. Bu sıvıyı almak için de acilen 500 bin Euro gerekiyor" dedi. Mobilyacının en fazla 40 bin Euro verebilirim sözü üzerine Jean Rodriguve Francis Bebey Bena, Ali Boby ve Ulin Nonou’nun düşüneceklerini söyleyerek ve ertesi gün işadamıyla randevulaştı.

BİRÇOK KİŞİ BU YÖNTEMLE DOLANDIRILMIŞ

Durumu bir arkadaşına anlatan mobilyacı bir çok kişinin bu yöntemle dolandırıldığını öğrenince Kıraç Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’nde giderek durumu polise haber verdi.

Ertesi gün operasyona başlayan polisler 3 kişiyi yakalamak için randevunun verildiği yere gitti. Civarda pusuya yatan polisler 3 siyahi kişi gelir gelmez, zanlıları kıskıvrak yakaladı. Otel odasında yapılan aramada da bir valiz dolusu 500 Euro ebatında beyaz kağıt parçaları, 2 bidon sıvı, koyu renkte 500 Euroluk banknotlar, maske, koli bandı ve eldiven ele geçirdi.

Sorguya alınan zanlılar suçlamaları kabul etmediler. Polis bu yöntemle bir çok işadamının dolandırıldığını belirtilirken, isminin açıklanmasını istemeyen mobilyacının “Bu yasal mı sorusuna zanlıların ülkemizde de burada da yasal. Bir sorun çıkmaz" yanıtını verdiği iddia edildi. Zanlıalrın sorgusu sürüyor.

Ozan URAL İSTANBUL- DHA

2