Gündem Huzurevlerinde dijital bahar

Huzurevlerinde dijital bahar

Paylaş
Huzurevlerinde dijital bahar

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ile Aile ve Sosyal Hizmetler BakanlığıDijital Bahar’ projesini hayata geçirdi. / Cem Kerpiççiler- Posta

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın katılımıyla 6 Ekim’de Osmaniye Özden Huzurevi’nde Dijital Bahar Odası’nın açılışı gerçekleştirildi. Yıl sonuna kadar 10 huzurevinde açılması planlanan ‘Diijital Bahar’ odalarında neler yapılıyor, projenin amacı ne? sorularının peşine düştüm.

Haberin Devamı

TURKCELL İLE İŞBİRLİĞİ

Huzurevlerinde bakım altındaki yaşlıların dijital okuryazarlığını geliştirmek amacıyla oluşturulan proje, 2021’de hayata geçti. Odalarda; yaşlıların sevdikleri ile görüntülü görüşebilecekleri, e-devlet işlemlerini yapabilecekleri, istedikleri dijital oyunları oynayabilecekleri, el-göz koordinasyonunu geliştiren, dikkat ve algıyı arttırıcı, Storytel vb. sesli betimlemelerin yer aldığı dijital uygulamalardan yararlanabilecekleri tabletler bulunacak.

ANITKABİR’İ İZLEYEBİLİYORLAR

Bu odalarda, huzurevi sakinlerinin dizi ve TV içeriklerini izleyebilecekleri büyük televizyonlar, şarkı dinleyebilecekleri uygulamalar yer alıyor. Youtube üzerinden yaşlıların gidip göremedikleri mekanları (Çanakkale Şehitliği, Sultanahmet Camii, Anıtkabir, Ayasofya Camii vb.) görme imkanı sağlayan VR sanal gerçeklik gözlükleri bulunuyor. Odalarda online bilgi yarışmaları, teknoloji ve cihaz eğitimleri, tavla turnuvaları, gençlerle bilgi aktarımı buluşmaları gibi etkinlikler organize ediliyor. Ankara, Bursa ve İzmir’de birer; İstanbul’da da iki huzurevinde bu odalardan bulunuyor.

Haberin Devamı

10 KİŞİDEN BİRİ 65 YAŞ VE ÜZERİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık “Dünya nüfusunun yüzde 9.8’ini, ülkemizin ise yüzde 9.7’sini 65 yaş ve üzeri kişiler oluşturmaktadır. Yani Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden 1’i 65 yaş ve üzeri. Ülkemizdeki yaşlı nüfus 2017-2021 döneminde yüzde 19.6 oranında artış gösterdi, 8 milyon 245 bin 124 kişiye çıktı. Singapur, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Bulgaristan gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu tam 67 ülkenin toplam nüfusundan fazla yaşlı nüfusumuz var. Önümüzdeki 60 sene içerisinde ise ülkemizde yaşayan her 4 kişiden 1’inin 65 yaş ve üzerinde olması bekleniyor” dedi.