Gündem İHD'den inanılmaz iddia

İHD'den inanılmaz iddia

Paylaş
İHD'den inanılmaz iddia

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, çatışmada öldürülen PKK'lılara karşı kimyasal silah kullanıldığını iddia ederek, suç duyurusunda bulundu

Adliye binası önünde toplanan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) ile güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen PKK’lı ailelerinde aralarında bulunduğu bir grup, basın açıklaması yaptı.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Raci Bilici, 30 yıldır ihlallerin yaşandığını ve uluslararası sözleşmelere uyulmadığını ileri sürdü.

Değişik silahlarla öldürülen insanların olduğunu ifade eden Bilici, "Bize son dönemlerde yoğun başvurular oldu kimyasal silah kullanımıyla ilgili.

Dört ailenin suç duyurusunu yapacağız. Bu bölge yaşanan çatışmalar nedeniyle ciddi ihlaller yaşandı. Hiç olmaması gereken şeyler yaşandı. En son sıkça geçmişte yapılan başvurular gerçekten değişik silah türleriyle yakılan öldürülen ve birçok insanın vücudunda kurşun izi yokken yaşamını yitirmiş.

Kuşkulu ölümler var. Gerçekten çatışmalarda kullanılan silah türlerinin farklı olduğu, ailelerin iddialarına göre bunların kimyasal silah olmalarının yüksek olduğu söylendi" dedi.

"ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN"

Hükümete çağrıda bulanan Bilici, bağımsız kuruluşlar, uzman kişiler ve insan hakları örgütü temsilcilerinin aralarında bulunduğu bir komisyonun kurulması gerektiğini belirterek, iddiaların ortaya çıkarılmasını istedi.

Serdar SUNAR/DHA