Gündem İslam İşbirliği zirvesinde tarihi karar

İslam İşbirliği zirvesinde tarihi karar

Paylaş
İslam İşbirliği zirvesinde tarihi karar

İstanbul’daki ‘İslam İşbirliği’ zirvesinde şu karar alındı: ‘İsrail işgalindeki Doğu Kudüs, Filistin’in başkentidir.’ Erdoğan, “Trump’ın kararı hükümsüzdür. Artık kendi çalar kendi oynar” dedi.

Amerika Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından bir araya gelen İslam ülkeleri liderleri tarihi kararlar aldı. Tüm ülkelere, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanıma çağrısı yapıldı.


‘FİLİSTİNLİLERE CEZA’


Amerika Başkanı Trump 6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ve Tel Aviv’deki büyükelçiliklerini bu kente taşıma kararı aldıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanı olduğu 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) acil toplantı çağrısı yapmıştı. İİT Liderler Zirvesi dün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda toplandı. Erdoğan; İİT Dönem Başkanı olarak yaptığı açılış konuşmasında, Amerika’nın kararının Filistinlileri cezalandırma, İsrail’i ise ödüllendirme anlamına geldiğini söyledi.


‘ARABULUCULUK BİTTİ’


1947’den bu yana Filistin topraklarının sürekli küçüldüğünü, İsrail’in ise büyüdüğünü belirten Erdoğan, “İsrail, bir işgal devletidir. Aynı zamanda bir terör devletidir” dedi. Zirvenin sonunda alınan kararları açıklayan Erdoğan şunları söyledi: “Biz bugün Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti’nin başkenti Kudüs’tür ve öyle kalacaktır. Amerika’nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs’ün sahipsiz olmadığını tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum.”


MAHMUT ABBAS: İSRAİL'İN TANINMASI HATAYDI


Dünkü zirvenin en önemli isimlerinden biri kuşkusuz Filistin lideri Mahmut Abbas’tı. Abbas, “Amerika arabuluculuk vasfını yitirmiştir. Bütün gücümüzle artık işgal altındaki Filistin’in devlet olarak tanınması için çalışmamız gerekiyor” dedi. Bir devletin tanınması için 3 şart gerektiğini anlatan Abbas, “Bunlar; yönetim, halk ve sınırlardır. İsrail’in halkı, yönetimi var ama sınırları yok. İsrail’in tanınması hataydı. Ülkelere, tanıma kararlarını geri çekme çağrısı yapıyorum” diye konuştu.

'FİLİSTİN'İ TAMAMEN KAYBEDERİZ'


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, zirvede yaptığı konuşmada Kudüs’ü korumak için tüm Müslüman ülkeler ile ön koşulsuz işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararında birtakım Müslüman ülkelerin siyonist rejimle işbirliği içinde bulunmasının etkili olduğunu belirten Ruhani, “Filistin’in kaderini belirleme çabası içindeler. Eğer bu çabalar ses getirirse siyonistler Filistin’i daimi olarak işgal eder” dedi.


18 DEVLET BAŞKANI KATILDI


57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’daki Olağanüstü Zirvesi’ne 50’nin üzerinde ülkeden katılım oldu. 18 ülke en üst düzeyde temsil edildi. 6 misafir ülkenin de temsilcileri vardı. Erdoğan zirveye katılan liderlerle yakından ilgilendi.



Erdoğan kürsüde konuşurken dev ekrana, onlarca İsrail askerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı 14 yaşındaki Filistinli Fevzi El-Cunidi’nin fotoğrafı yansıtıldı. Erdoğan, “14 yaşında çocuk dipçikleniyor. Bu terör devleti değildir de nedir? Ey Trump bunu sana ispat etmek için daha ne yapalım?” dedi.


DÜNYAYA ÇAĞRI


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi sonrası yayınlanan bildiride tüm dünyaya Kudüs konusunda Filistin’e destek çağrısında bulunuldu. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

■ Amerika’nın Kudüs’ü işgalci güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararını en güçlü şekilde reddediyoruz ve kınıyoruz.

■ Söz konusu karar hukuken hükümsüzdür. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin kararlarına aykırıdır.

■ Amerika’nın bu kararı İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü sömürgecilik, yerleştirme, apartheid (ırkçılık) ve etnik temizlik siyasetini teşvik niteliği taşıyor.


BM’YE TAŞINACAK


■ Amerikan yönetimini bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan sorumlu tutacağımızı beyan ediyoruz.

■ Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan ediyor ve bütün devletleri Filistin Devleti’ni ve Doğu Kudüs’ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet ediyoruz.

■ Ayrıca bütün devletleri ABD’nin kararını desteklemekten imtina etmeye ve diplomatik misyonlarını Kudüs’e taşımamaya çağırıyoruz.

■ BM Güvenlik Konseyi’ne sorumluluklarını üstlenme çağrısı yapıyoruz. BM’nin harekete geçmemesi halinde İİT üyesi ülkeler bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazırdır.


37 ÜLKEDEN 650 GAZETECİ


İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne gazeteciler yoğun ilgi gösterdi. Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’ndaki zirve kapsamında Hilton Convention Center’da medya merkezi oluşturuldu. 650 civarında yerli ve yabancı basın mensubu akreditasyon yaptırırken Türkiye dışında 37 ülkeden yayın kuruluşu temsilcisi zirveyi takip etti.


TBMM'DE ORTAK BİLDİRİ OKUNDU


TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP ve MHP gruplarının imzasıyla okunan bildiride devletler Doğu Kudüs’ü Bağımsız Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanımaya davet edildi. Bildiride, 1947’den bu yana tüm BM kararlarında Kudüs’ün İsrail hakimiyeti altında bulunmasının kabul edilmediği hatırlatıldı.