Gündem İstanbul için dönüşüm vakti

İstanbul için dönüşüm vakti

Paylaş
İstanbul için dönüşüm vakti

Deprem korkusu yaşayan İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasası çıkarmak için kolları sıvayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki "TBMM açılmadan, Meclis'i olağanüstü toplantıya davet edip İstanbul'u depreme hazırlayabilmek adına gereken ne varsa yapacağız" dedi.

10 GÜNE TASARI HAZIR

Haberin Devamı

Bakan Mehmet Özhaseki, beklenen İstanbul depremine hazırlık açısından büyük önem taşıyan yeni kentsel dönüşüm yasayıyla ilgili bilgi verdi. Yasanın çok hızlı devreye girmesi gerektiğini vurgulayan bakan, Meclis'in 1 Ekim’deki açılışından önce bunu bitirmeyi planladıklarını söyledi. Özhaseki, "10 güne hazır ederiz. İstanbul'u depreme hazırlamak için, önüne çıkacak bütün engelleri aşacak şekilde bir yasa taslağı hazırlıyoruz. Yalnız belediyelerimizin de kendi bölgelerinde hazırlık yapmaları elzem" dedi.

4 AŞAMALI DÖNÜŞÜM

"İstanbul’da 1.5 milyon bağımsız birim (konut) çok riskli gözüküyor. 600 bini ilk etapta yıkılacak" diyen Çevre Bakanı, bu planın 4 aşamada gerçekleşeceğini anlattı: "Bir tarafta şu anda devam eden işler var. 188 yerde, 188 bin konut dönüşüme girdi. Sıkı takip ediyoruz. İkincisi rezerv alanlar tespit ettik. Bu alanlarda 350 bin konut inşa edeceğiz. Onları da depremde ilk yıkılacak, hasar görecek evlerin yerine doğru takas işlemiyle dönüştürmek istiyoruz.” Özhaseki, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YARISI BİZDEN KAMPANYASI

"Üçüncüsü de Yarısı Bizden kampanyası... Şu an yüzde 100 anlaşma sağlayan 14 bin bina var. Yüzde 67 anlaşma sağlayan 21 bin bina mevcut. Bu da 200 bine yakın daire ediyor. Yarısı Bizden kampanyasını çok yakında başlatacağız. Vatandaş kendi evini yıkıp yapmaya başladığında yarısını biz vereceğiz. Bu da İstanbul’da ciddi şekilde geri dönüşümü sağlamış olacak." Özhaseki, süreci hızlandırabilmek adına İstanbul’daki tüm belediyeleri davet ettiklerini de vurguladı.