Gündem İstanbul için korkutan dört senaryo

İstanbul için korkutan dört senaryo

Paylaş
İstanbul için korkutan dört senaryo

Birçok senaryonun ortaya atıldığı beklenen İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı analizler yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, şehirdeki 260 bin binanın riskli olduğunu söyleyerek, öngörülen depremde kırılacak 108 kilometrelik fayın şehir merkezine uzaklığının 20 kilometre olduğunu söyledi. 1999 depreminde kırılmanın merkeze 200 kilometre uzaklıkta olduğunun altını çizen Durmuş, bu yüzden maksimum yıkım beklendiğini kaydetti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, İstanbul’da 260 bin binanın riskli olduğunu söyledi. Öngörülen depremde kırılacak 108 kilometrelik fayın şehir merkezine uzaklığının 20 kilometre olduğunu belirten Durmuş, 1999 depreminde kırılmanın merkeze 200 kilometre uzaklıkta olduğunun altını çizdi. Durmuş, bu yüzden maksimum yıkım beklendiğini kaydetti. İstanbul için beklenen dört deprem senaryosunu da anlatan Durmuş kendisine göre; en olası depremin B modeli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı
İstanbul depremi için muhtemel dört senaryo: "Yıkım maksimum olacak" Birçok senaryonun ortaya atıldığı beklenen İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı analizler yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, şehirdeki 260 bin binanın riskli olduğunu söyleyerek, öngörülen depremde kırılacak 108 kilometrelik fayın şehir merkezine uzaklığının 20 kilometre olduğunu söyledi. 1999 depreminde kırılmanın merkeze 200 kilometre uzaklıkta olduğunun altını çizen Durmuş, bu yüzden maksimum yıkım beklendiğini kaydetti.

A MODELİ

Körfez’de kırılmanın başlayacağı ve Marmara ortalarına kadar yaklaşık 119 kilometrelik bir kırılmanın olacağı ve bu kırılma neticesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacağı öngörülüyor.

B MODELİ

Orta Marmara çukurunda bir kırılmanın yaşanacağı öngörülüyor. Yaklaşık 108 kilometrelik bir fay hattında kırılmanın olacağı söyleniyor. Burada oluşacak deprem 7.4 büyüklüğündedir.

C MODELİ

C modeli en kötü senaryolardan biri olarak nitelendiriliyor. Bu modele göre; Körfez’de başlayacak olan depremin Orta Marmara çukurunu tamamen kırıp Marmara’nın sonuna kadar gideceğini gösteriyor. Burada 174 kilometrelik bir kırık meydana gelerek, 7.7’lik bir depremin meydana gelmesi bekleniyor. Bu senaryo ile İstanbul’un kıyı bölgesinde çok ciddi bir yıkım oluşabileceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

D MODELİ

D modeli en iyimser senaryo olarak değerlendiriliyor. Bu deprem senaryosuna göre sadece Körfez’de kırık meydana geleceği, 37 kilometrelik bir kırık olacağı ve bunun da 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana getireceği öngörülüyor. Bu senaryoda yıkımın diğerlerine oranla minimum düzeyde olacağı düşünülüyor.