Gündem İstanbul'a özel dönüşüm yasası geliyor

İstanbul'a özel dönüşüm yasası geliyor

Paylaş
İstanbul'a özel dönüşüm yasası geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da depreme hazırlık çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da 5.8 milyon bağımsız birim olduğunu, bunun da 1.5 milyonunun riskli olduğunu belirten Özhaseki, “4’te 1’i riskli. İlk etapta yıkılabilecek olan yapı 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. 600 bin konut İstanbul’da yıkılacaksa her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner” dedi.

Haberin Devamı

HAZIRLIK YAPILIYOR

Bir elden İstanbul’a özel bir dönüşüm projesi için yasal altyapının hazırlanması gerektiğini söyleyen Özhaseki, “Sırf İstanbul için çıkarmamız lazım. 15-20 günlük çalışma devam ediyor. Belediyelerin tamamı komisyonda yer alıyor. AFAD, Valilik dahil ettik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin tamamını dahil ediyoruz. Bir sonuca varmak için çalışıyoruz. Kabine’de sunum yapacağım, açığa çıktıktan sonra yasal düzenleme de olacak” diye konuştu.

350 BİN KONUT

Rezerv alanların belirlediğini, 300-350 bin konut yapılacağını anlatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:

“Yarısı bizden kampanyasıyla ona destek verip daha güvenli konutlar yapmaya çalışacağız. Kanal İstanbul civarında depremzedeler ya da depremde yıkılacak konutlar için yer vermeye çalışacağız. En riskli binaları, öncelikle 600 bin konutu bitirmemiz gerekiyor. Boğaziçi için bir hazırlığımız yok ama deprem için İstanbul’a özel bir yasa yapmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

MECLİS’İ OLAĞANÜSTÜ TOPLAYACAK

Çalışma erken bitirilirse Meclis’in açılıp da bütçe görüşmelerini beklemeye çok niyetleri olmadığını belirten Özhaseki, “1-2 ay içerisinde Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıp İstanbul’un kentsel dönüşümü ile ilgili depreme hazırlığı ile ilgili yeni yasaları getirip orada hep birlikte görüşmeye açmayı düşünüyorum” dedi.