Gündem İstanbul'u lodos fırtınası vurdu

İstanbul'u lodos fırtınası vurdu

Paylaş
İstanbul'u lodos fırtınası vurdu

İstanbul'un kimi semtlerinde bir anda etkili olan lodos fırtınası çatıları uçurdu; yaralanmalara neden oldu. Rüzgarın hızı kimi bilgilere göre saatte 125 kilometreye kadar çıktı

POSTA İNTERNET

İstanbul’da fırtına bilançosu: 3’ü ağır 31 yaralı. 350 çatı uçtu, 118 ağaç devrildi. Bunların hepsini 30 dakika süren Lodos fırtınası yaptı. Rüzgarın Ömerli’de hızı 102 kilometreye ulaştı.

>>> DEMİR ÇARDAK ÇOCUKLARIN ÜSTÜNE UÇTU

>>> FIRTINA TIR DEVİRDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada kenti kasıp kavuran Lodos fırtınasının bilançosu açıklandı. Açıklamada şöyle denildi
"İstanbul’u etkisi altına alan ve yaklaşık 30 dakika süren Lodos fırtınası nedeniyle 31 vatandaş uçan çatı parçalarından yaralandı. Vatandaşlardan üçünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Fırtına ile birlikte binaların çatılarından uçan parçalarla yaralanan Avrupa yakasında 21 Anadolu yakasında 10 vatandaş hastanelerde tedavi altına alındı.
İstanbul genelinde 350 çatı uçması 118 ağaç devrilmesi ihbarı yapıldı. İhbarların tamamına müdahale edildi, çalışmalar sürüyor. Alarmda olan İstanbul İtfaiyesi tüm gruplarıyla olaylara müdahale ediyor.

İtfaiye ekipleriyle birlikte, Park Bahçeler, Yol Bakım, Zabıta, Atık Yönetimi ekipleri 1400 personel ve 600 araç ile çalışmalarına devam ediyor."
İstanbul’da bazı noktalarda ölçülen maksimum rüzgâr hızları şöyle:

İstasyon Adı Max. Hız (km/saat) Ölçüm Zamanı
Aksaray 59 13:21
Esenler 64 13:15
Beşiktaş 65 13:21
Kartal 67 13:25
İkitelli 68 13:16
Çavuşbaşı 77 13:25
Çatalca 80 13:43
Büyükada 88 13:16
Ömerli 102 13:29


Meteoroloji'den dün yapılan fırtına uyarısının ardından bugün saat 13.20 sularında, İstanbul'un birçok bölgesinde çok şiddetli lodos fırtınası ve buna bağlı hortumlar oluştu.

Yüksek binaların arasından girdap şeklinde tırmanan rüzgar, kaldırabildiği birçok nesneyi gökyüzüne püskürttü. İnşaat halindeki binalardan tahtaların, çatılardan kiremitlerin uçtuğu gözlenirken, boş naylon poşetler, kağıtlar ve bitki parçaları havalarda savruldu. Televizyon yayınları ve GSM sinyalleri bile bu sert rüzgardan nasibini aldı ve geçici kesintiler yaşandı.

>> 350 ÇATI UÇTU, 118 AĞAÇ DEVRİLDİ

İstanbul'un birçok farklı bölgesini daha etkisi altına alan ve yağmursuz şekilde bir anda oluşan bu şiddetli rüzgara sokakta yakalanan vatandaşlar, savrulan nesnelerden korunmak için panik içinde sığınacak yer aradı.

ANİ BASINÇ DEĞİŞİKLİĞİ

Meteoroloji yetkilileri bugün hava sıcaklığının 18 derece dolayında olduğunu, rüzgarın normaldeki hızının 15 kilometre olduğunu ani basınç değişikliği nedeniyle fırtına ve toz bulutunun görüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

2 ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA

İstanbul’da yaşanan şiddetli lodos nedeniyle başlarına tabela düştüğü belirtilen 2 çocuğun hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.

Ümraniye’deki özel Erdem Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, Ümraniye’nin Çakmak Mahallesi’ndeki sahada top oynayan Muhammet Alaaddin Bayram (14) ve Ramazan Sarıdağ (14) isimli iki çocuğun başına, şiddetli lodos nedeniyle yerlerinden sökülen tabela düştü.

Vatandaşlarca hastahanenin acil servisine getirilen çocukların ilk müdahalenin ardından yoğun bakıma alındığı belirtilen açıklamada, Muhammet
Alaaddin Bayram’ın yoğun bakımda bilinç takibinin yapıldığı, Ramazan Sarıdağ’ın ise solunum cihazına bağlı olarak uyutulduğu kaydedildi.

METEOROLOJİ MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İstanbul’da etkili olan lodos nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda rüzgarın hızının son saat itibarıyla saatte 100 kilometreye ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, "Öğle saatlerinde İstanbul’da etkili olmaya başlayan kuvvetli fırtına, yarın öğle saatlerine kadar devam edecek" ifadelerine yer verildi.

İstanbulu lodos fırtınası vurdu

Yapılan son değerlendirmelere göre, rüzgarın Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara’nın güneyi ile akşam saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi genelinde lodos şeklinde, (60-80 zaman zaman hamleli olarak 100 kilometrem/saat) esmesinin beklendiği belirtildi. Öte yandan açıklamada, kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.

İstanbulu lodos fırtınası vurdu

Oluşması muhtemel risklerin, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi olarak belirtildi.

Açıklamada, görülen kuvvetli lodosun etkisiyle toz taşınımının beklendiği ve bu nedenle görüş mesafesinde düşüş, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksama olabileceğine değinildi. Açıklamada, bu olumsuzluklara karşı da vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

İstanbulu lodos fırtınası vurdu

BEKLEYEN UÇAĞIN BURNUNU ÇEVİRDİ

İstanbul’da öğle saatlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar Atatürk Havalimanı ve çevresinde 100 km hıza ulaştı. Rüzgarın kuvveti 223 numaralı körükte yolcu alan Türk Hava Yolları’na ait uçağında burnunu çevirdi ve 1 metre sola kaydırdı. Dış Hatlar Terminali ile otoparkı birbirine bağlayan bir köprünün üstündeki kaplamalar da uçtu.

Haberin Devamı

Köprünün altında bulunan araçlar, güvenlik görevlilerinin ikazıyla bulundukları yerden kaldırıldı. Bu arada otopark girişinde büyük reklam panosu üstündeki parça uçtu. Atatürk Havalimanı’na iniş yapmak isteyen iki uçak da pas geçmek zorunda kaldı.

DENİZ SEFERLERİ İPTAL

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO), kentte etkili olan lodos nedeniyle iç ve dış hatlarda bazı seferleri iptal etti. İç hatlarda Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy deniz otobüsleri seferleri şu an yapılamıyor.

Dış hatlarda ise saat 15.30’daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri ile saat 14.00’teki Pendik-Yalova ile Yalova-Pendik hızlı feribot seferleri iptal edildi.

ARKASINDA ENKAZ BIRAKTI

- Maltepe'de bir yolcu otobüsünün üzerine çatı uçtu.

- Harbiye'de inşaat iskelesi Harbiye Polis Merkezi'nin üzerine çöktü. Çöken parçaların altında kalan taksideki 2 kişi yaralandı.

- İstanbul'da bazı GSM hatlarında sorun yaşandı.

DENİZDE PANİK

Haberin Devamı

Sarayburnu açıklarında lodos fırtınası nedeniyle deniz kazası oldu. Ahırkapı açıklarında da içinde 10 kişinin bulunduğu bir teknede yangın çıktı.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ KAPATILDI

Trafik Kontrol Merkezi yetkilileri, Boğaziçi Köprüsü’nde Anadolu - Avrupa geçişinde şeritler kapatıldığını bildirdi. Avrupa - Anadolu geçişinde ise polis ekipleri kontrollü geçiş sağlıyor. Köprüde, rüzgarın şiddetine göre geçişlere izin veriliyor. Sürücülere köprüden geçerken direksiyonu sıkı tutmaları uyarısı yapıldı.

KAPALIÇARŞI'NIN ÇATISI ZARAR GÖRDÜ

İstanbul'da yaşanan şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle Kapalıçarşı’nın çatısı zarar gördü, Bayrampaşa’da bir caminin minaresi çöktü.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer7120","7120","201204","7120-4.jpg");