Gündem İstanbul'un karavan ile imtihanı! Bahar gelince sahili paylaşamadılar, tartışmaları gündem oldu

İstanbul'un karavan ile imtihanı! Bahar gelince sahili paylaşamadılar, tartışmaları gündem oldu

Paylaş
İstanbul'un karavan ile imtihanı! Bahar gelince sahili paylaşamadılar, tartışmaları gündem oldu

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde karavanıyla konaklamak isteyen karavan sahiplerinin Kartal sahilinde yol kenarındaki çok sayıda park alanını işgal ettiği haberi çok konuşuldu. Çevre sakinleri ve park yeri bulamayan vatandaşlar karavan sahiplerine tepki gösterirken karavanlarını sahile park eden karavan sahipleri de aslında yaşanan yoğunluktan şikayetçi. İşte karavan tartışmasında madalyonun iki yüzü.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Karavancıların sık sık park sorunu yaşadığı bilinen bir gerçek ancak geçtiğimiz günlerde Kartal sahilinde park yeri bulamayan sürücüler karavan sahiplerine tepki gösterdi. Olay, İSPARK'a ait park alanında konaklamaya başlayan karavanlar nedeniyle Kartal'da parkta yeri bulamayan sürücülerin zor durumda kalmasıyla gündeme geldi. Hatta karavan parkından alınan aylık 1152 TL'yi vermek istemeyen karavancıların sahilde yol kenarındaki çok sayıda park alanını işgal ettiği de söyledi. Kartal sahilde Küçükyalı Marina taraflarında karavanını park eden isimlerden biri olan Tuba Yıldırım, yaşananlara ilişkin detayları paylaştı:

Haberin Devamı

"Motokaravan gibi büyük bir karavana sahip olmadığını ve çekme karavanı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Çekme karavanımı ilk aldığım günden beri buraya park ediyorum ve burada kalıyorum. Hafta sonları inanılmaz bir yoğunluk oluyor. Hatta çok fazla tartışma yaşıyoruz. Herkes kendine göre haklı ancak gerçek bambaşka."

"İHTİYAÇLARIMIZ KARŞILANMIYOR"

İSPARK'a aylık belirli bir ücret ödeyerek karavanların park edildiğini söyleyen Tuba Yıldırım, "İSPARK'a gittiğinizde çok kalabalık oluyor ve sıraya girmemiz gerektiğiniz söylüyorlar. Ayrıca oraya girmek için sıra gelsin diye bekliyorsun. Bu süreçte ben karavanımı nereye çekebilirim? Mecbur sahil boyunca herhangi bir cebe çekmek durumunda kalıyorum. Ödediğiniz ücretin karşılığını size ne bir tuvalet ne bir su doldurmak için bir çeşme ne de pis suyunuzu boşaltabileceğiniz bir seçenek sunuyor. Hal böyleyken oraya çekmenin hiç bir anlamı kalmıyor. İnsanlar da mecburiyetten o parayı boşu boşuna ödememek için diğer yerlere çekiyor" dedi.

Fotoğraf: DHA

"MECBUR YAKIN BİR BÖLGE SEÇİYORUM"

Haberin Devamı

Yaşanan bu durumlara ilişkin karavancıların da çok mağdur olduğunu dile getiren Yıldırım, "Eğer bir ücret talep ediyorlarsa ve bunu alıyorlarsa o zaman karavancılar için her şeyi temin edebilecek bir alan sunmaları gerekiyor. Böylece insanlar karavanları oraya rahat rahat çekebilir. Şimdi benim karavanımda tuvalet yok. Mecbur tuvalete yakın bir bölge seçiyorum. Sonuçta karavanda su ihtiyacım oluyor. Bunun içinde su temin edebileceğim bir yer seçiyorum. Sadece bu da değil kirli su depomdaki suyu boşaltmak için de uygun bir yer seçmek zorundayım" diye konuştu.

Karavancılar için ihtiyaçlarının tamamen karşılanamadığı için bu tartışmaların yaşandığını vurgulayan Yıldırım, "İnsanlar mecburiyetten sahil kenarlarına karavanlarını park etmek zorunda kalıyor. Ayrıca karavan da bir araba park edebilecek şekilde yer kaplıyor, ha arabamı park etmişim ha karavanımı aynı şey" dedi.

"PARK EDİLEMEZ" TABELASI YOK

Hiçbir bölgede karavan park edemez tabelasının olmadığını da söyleyen Yıldırım, "Park edemezsiniz gibi bir yasak yok. O yüzden kimse de buradan karavancıları çıkaramıyor" diyen Yıldırım, karavancılar ve çevre sakinleri arasındaki bu tartışmanın çözülmesi için karavan alanlarının oluşturması gerektiğini söyledi ve bu konuda da çağrıda bulundu:

Karavan alanları oluşturmalılar. Çünkü karavanların sayısı her geçen gün artıyor. Her geçen gün bütün hizmetleri karşılayacak bir alan sunacaklar ki böylece sahil boyunca olan bölgelere karavanlar giremeyecek. Ayrıca 'karavan giremez' tabelasını konulması gerekiyor ancak bu şekilde bir çözüm yolu bulunabilir. Çevre sakinleri de çok haklı. Hafta sonları inanılmaz bir kalabalık var. Ancak bizler de kendimizce haklıyız. Benim karavanımı park ettiğim yerde tam 9 tane daha karavan var. Bu alanın yarısını karavanlar kaplıyor. İnsanlarda arabalarını çekecek yer bulamıyor.

"ACİL OLARAK ÇÖZÜM BULUNMASI ŞART"

Haberin Devamı

Uzun zamandır karavanda yaşayan ve bazı zamanlarda Kartal sahile karavanını park eden Halil Taşdemir de çevre sakinleri ve karavancılar arasında yaşanan tartışmalara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Kartal sahile ne zaman gitsem çok kalabalık. Çekme karavanların hepsi bir arada. Yan yana gerçekten çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Son yaşananlardan sonra bir daha Maltepe sahile gitmek istemem. Atıkların olduğu yere karavan bırakıyorlar. Karavancılık bu değil. Buna acil olarak bir çözüm bulunması gerek. Karavanların park ücreti çok pahalı. İnsanlar mecburen iç içe oluyor. Onlara da hak veriyorum. Yurt dışına çıkınca hiç böyle bir şeyle karşılaşmıyorum. Her yer ücretsiz. Umarım İstanbul'da da bu olur.