Gündem 'İstilacılar' yerli oldu

'İstilacılar' yerli oldu

Paylaş
'İstilacılar' yerli oldu

Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek, Körfez’e yerleşen, ‘istilacı’ olarak nitelendirilen balıklar, yerli türler haline gelmeye başladı. Bunlardan balon balığı dışındakiler; paşa barbunu, lokum, aslan, çizgili gargur, hem balıkçı tezgahlarında hem de sofralarda giderek daha çok yer alıyor.

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, pek çok istilacı türün Kızıldeniz’den Akdeniz’e geldiğini belirterek “Balon balığı gibi ekonomik olarak fayda sağlamayan türlerin yanı sıra vatandaş tarafından çokça tercih edilen balık türleri de geldi” dedi. “Bu balıklar Akdeniz’in yerli türleri olmaya başladı” diyen Erkan, “Lokum balığı da bir istilacı tür. Sofralarımızda yerini aldı. Balıkçılarımız para da kazanıyor. Paşa barbunu da sofralara girdi. Çizgili gargur lezzetli bir balık türü. Aslan balığının İskorpite yakın bir tadı var, çok beğenildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAZILARININ NESLİ TÜKENİYOR

Akdeniz balık türleri arasında üzerinde av baskısı olan sardalyanın alarm vermeye başladığına dikkat çeken Serkan Erkan şunları söyledi: “Şu an Akdeniz’de karamsar bir tablo yok. Av yasaklarına uyulduğu sürece sıkıntı yok. Ancak iç sularda ısınmadan ve su seviyelerinin azalmasından dolayı bazı balıkların nesli tükenmek üzere. Enstitü sazan balıkları üretip, iç sulara bırakıyoruz. Geçen sene 100 milyon balık üretip, saldık. Mersin balığı ve yayın balığı üretiyoruz.” Alparslan ÇINAR/DHA