Gündem Kaderin böylesi! Deprem değil panik kurbanı oldular...

Kaderin böylesi! Deprem değil panik kurbanı oldular...

Paylaş
Kaderin böylesi! Deprem değil panik  kurbanı oldular...

Düzce’de bugün sabaha karşı merkez üssü Gölyaka ilçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok ilde hissedilen depremde, Düzce’de bazı köylerde ahırlar yıkıldı, evlerde hasar ve duvarlarında çatlaklar oluştu. İki kişinin depreme bağlı olaylardan hayatını kaybettiği sarsıntıda, çoğu yüksekten atlamaya bağlı olarak Düzce'de 37, Zonguldak'ta 6, Bursa'da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu'da 1 kişi olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı.

Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde oturan vatandaşlar, güne Düzce merkezli depremle uyandı. AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD), saat 04.08’de olan depremin merkez üssünü Gölyaka ilçesinin Kemeryani köyü, büyüklüğünü ise 5.9 olarak açıkladı. Yerin 6.81 kilometre derinliğinde olan deprem, Düzce’nin yanı sıra Bursa, Sakarya, Yalova, Bolu, Kocaeli, Zonguldak, Bartın, Ankara, Eskişehir, Kütahya, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’de hissedildi. Birçok ilde vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayıp, panik içinde sokaklara çıktı. Depremin merkez üssü Düzce’de elektrik kesintileri yaşandı. Düzce’de itfaiye, jandarma, polis ve sağlık ekipleri teyakkuza geçti. Düzce, Ankara, İstanbul ve Sakarya’dan AFAD ile Kızılay ekipleri de bölgeye sevk edildi. Ekipler, bölge genelinde hasar tespiti için çalışma başlattı. AFAD bölgeye 10 bin battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderdi. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirildi. Bölgeye 1 mobil koordinasyon TIR'ı ile 1 sosyal çalışma TIR'ı sevk edildi.

Haberin Devamı

Depremin merkez üssüne yakın bölgedeki köylerde bazı ahırlar yıkıldı, birçok binada da hasar ve çatlaklar oluştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da depremin ardından bölgeye gitti.

BAKAN KOCA: 1'İ AĞIR, 68 YARALIMIZ VAR

Deprem sırasında paniğe kapılan bazı vatandaşlar, evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayarak yaralandı. Bazı vatandaşlar ise stres kaynaklı sağlık sorunu yaşadı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AK Parti grup toplantısı öncesi, Düzce'nin Gölyaka ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca, yaralı sayısına ilişkin, "Şu an Düzce'de 37 yaralımız var. 1 yaralımızın durumu ağır. Entübe, solunum cihazına bağlı. 1'inci kattan düşme sonucu Afganistan uyruklu 28 yaşında bir kişi, beyin kanaması var. Toparlayabileceğini düşünüyoruz. Toplam 68 yaralımız var. Bu yaralıların 26'sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi" diye konuştu.

Haberin Devamı

KALP KRİZİNDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Düzce’nin Çay Mahallesi'nde oturan Sevim Çengel (63), deprem sırasında fenalaştı. Hastaneye kaldırılan, kalp krizi geçirdiği tespit edilen Çengel, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

DEPREMDE AYAĞI TAKILIP DÜŞEN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Düzce Çilimli’ye bağlı Pırpır köyünde oturan Hikmet Çelebi (48), panik içinde evinden çıkmaya çalışırken ayağı takılarak düştü. Başını beton merdiven korkuluklarına çarpan Çelebi, sağlık ekipleri tarafından ilk olarak Çilimli Entegre Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Hikmet Çelebi ardından kaldırıldığı Atatürk Devlet Hastanesi’ne yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

VATANDAŞLAR DIŞARIDA SABAHLADI

Depremin ardından Düzce’de korkuyla dışarıya çıkan vatandaşlar, sabaha kadar ateş yakıp dışarıda bekledi. Bazı vatandaşlar ise araçlarında sabahladı. Kızılay, vatandaşlara, battaniye ve sıcak çorba dağıttı. Polis ekipleri, olası hırsızlık olaylarına karşı tedbir aldı.

17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi ile Sakarya’da da vatandaşlar, gün ağarıncaya kadar sokaklarda ve parklarda bekledi. 

Haberin Devamı

3 İL VE 1 İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Depremin merkez üssü Düzce ile sarsıntının yoğun olarak hissedildiği Bolu ve Sakarya ile Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde okullar 1 günlüğüne tatil edildi.

DEPREM ANINDAKİ IŞIK HÜZMESİ KAMERADA

Deprem anındaki ışık patlaması kamerada Düzce'de meydana gelen 5.9'luk depremde, Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Çamlıbel köyü muhtarı Mithat Mandıracı'ya ait evin güvenlik kamerasına, gökyüzünde oluşan ışık hüzmesi yansıdı. Görüntülerde, deprem anında gökyüzünde ışık hüzmelerinin oluştuğu görüldü.

Düzce'de meydana gelen 5.9'luk depremde, Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Çamlıbel köyü muhtarı Mithat Mandıracı'ya ait evin güvenlik kamerasına, gökyüzünde oluşan ışık hüzmesi yansıdı. Görüntülerde, deprem anında gökyüzünde ışık hüzmelerinin oluştuğu görüldü.