Gündem Kahramanmaraş merkezli depremlerde 15. gün! Can kayıpları artıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 15. gün! Can kayıpları artıyor

Paylaş
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 15. gün! Can kayıpları artıyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından 15. günde ümitler tükenmedi. 11 ilimizde büyük yıkıma sebep olan depremde can kaybı sayısı 41 bin 20'ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi. İşte Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede son durum.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 15. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor. Bakan Kurum, “Bölgenin kültürüne, sanatına, geleneklerine, tarihi dokusuna göre planladık, bu plan çerçevesinde yapacağız. Ovalardan dağlara doğru bir yerleşim modelini hayata geçireceğiz’’ dedi. Depremlerde can kaybı 41 bin 20'ye yükselirken, ekiplerin deprem bölgesinde zamana karşı mücadelesi sürüyor...

Haberin Devamı
Enkazdan 296 saat sonra çıkarıldı, kendisini kurtaran ekibin ellerini öptü Hatay'da depremin 296. saatinde biri çocuk 3 kişi enkazdan canlı olarak çıkartıldı.

Depremin 15. gününde dakika dakika yaşananlar...

01.00: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ilin milli eğitim müdürüyle çevrim içi toplantı yaptı.

00.50: Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Ordu’dan sevk edilen AFAD ve ANDA görevlilerinin bir kısmı, çalışmaların ardından dönüş yaptı. 15 AFAD ve 6 ANDA personeli, aileleri ve çalışma arkadaşları tarafından karşılandı.

23.57: Hatay'da arama-kurtarma çalışmaları tamamlanan binalar önce yıkılıyor daha sonra ise enkazları kaldırılıyor.

23.50: Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Aydın Özbek ve Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, depremden etkilenen afet bölgeleri Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’a gitti.

Haberin Devamı

22.51: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, depremde binlerce insanın öldüğünü, milyonlarca insanın da etkilendiğini belirterek, “ABD olarak şimdiye kadar 85 milyon dolarlık yardım yaptık. 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağız” dedi.

AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

22.10: AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 41 bin 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

21.55: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bölgenin kültürüne, sanatına, geleneklerine, tarihi dokusuna göre planladık, bu plan çerçevesinde yapacağız. Ovalardan dağlara doğru bir yerleşim modelini hayata geçireceğiz’’ dedi.

21.51: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 1 suçiçeği vakası saptandığını belirterek, "Grip gibi vakalarda salgın oluşturacak durum görülmüyor. Yalan haber ve panik halkın sağlığını bozar” dedi.

21.30: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Altınözü ve Antakya ilçelerinde depremin ardından yaraların sarılması için başlatılan çalışmaları yerinde inceledi, vatandaşlarla bir araya geldi.

21.18: Depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’ye giden Bosna Hersek Federasyonu Sivil Savunma Kurumu (FUCZ) ve Bosna Hersek Federasyonu Arama Kurtarma Hizmetleri (GSS FBIH) ekipleri ülkelerine geri döndü.

Haberin Devamı

20.12: İstanbul Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerden gelen ve hastanelerde tedavi altına alınan 9 bin 875 vatandaştan 8 bin 618’inin taburcu edildiğini bildirdi.

 

Malatya’da 13 kişiye mezar olan apartmanın yıkılma anları kameralara yansıdı Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Malatya’da 7 katlı apartmanın yıkılma anı kameralara yansıdı. 13 kişiye mezar olan apartmanda 87 saat sonra ise bir çocuk sağ olarak kurtarıldı.

 

19.25: Diyarbakır’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarında 45 bin 149 binada denetim yapıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin Diyarbakır'da enkaz çalışmaları tamamlanırken, ‘asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremde şehirdeki binalarda hasar tespit çalışmaları sürüyor.

19.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İkinci büyük depremde 60 saniyede 6,6 metre ötelenme gerçekleşti Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından bölgede inceleme yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir "Gözlemlerimiz Kahramanmaraş merkezli ikinci büyük depremin Çardak Fayı ve Doğanşehir Fayının kırılmasıyla oluşan iki segmentli bir deprem olduğunu göstermektedir. İkinci büyük depremde 60 saniyede, 6,6 metre ötelenmenin gerçekleştiğini anlıyoruz" dedi.

19.00: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınına rastlanmadığını belirterek, "Valilik ya da Kaymakamlıkların ‘musluk suyu içilebilir’ duyurusuna kadar içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmeli, şebeke suyu temizlik vs. için kullanılmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

18.50: Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman’da yıkılan Bozdoğan Oteli ile ilgili bir kişi daha İstanbul’da gözaltına alındı.

18.30: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası çerçevesinde Baykar çalışanları için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi, bir sene boyunca depremzedelere açtıklarını sosyal hesabından duyurdu.

 

 

18.21: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Acımız büyük, büyük bir acıyı beraber yaşıyoruz ama şu anda arama kurtarma çalışmalarının yavaş yavaş sona yaklaşmasıyla beraber bölgede yaşayan afetzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasına da odaklanmış vaziyetteyiz” dedi.

18.05: Bulgaristan, Malta, Arnavutluk liderleri ve Eski Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üyesi Bakir İzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN GENELGE

15.59

İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarının, deprem bölgelerinde 'yıkık', 'acil yıktırılacak' ve 'ağır hasarlı' yapılara, afetzedelerin eşyalarını tahliye etmek maksadıyla girilmesi veya girilmemesi kurallarını içeren genelge, AFAD Başkanlığı'nca yayımlandı.

12 bin yıllık Göbeklitepe iki depremde de hasar görmedi Dünyanın en eski yerleşim yeri olarak bilinen ve 12 bin yıllık tarihiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, iki büyük deprem sonrası ayakta kalan önemli tarihi yapılardan biri oldu. Her iki depremi de hasar almadan atlatan tarihi yapı havadan görüntülendi.

Genelgede, 'yıkık', 'acil yıktırılacak' binalara kesinlikle girilmesine müsaade edilmeyeceği belirtilirken, kontrollü tahliye yapılacak binalara da nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği anlatıldı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar koordinasyonunda, kolluk kuvvetleri gözetimde yapılacağının altı çizildi.

Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı. Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecek. Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve 30 günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşların eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacak. Planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlarla paylaşılacak. Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecek.

 

 

SABİT EŞYALAR ALINAMAYACAK

Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak) alımına müsaade edilecek. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecek. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet yasaklandı. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, PVC kapı, pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı gibi eşyaların sökülmesi ve alınması yasaklandı.

KOLLUK GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu, valilikler veya kaymakamlıklar tarafından sağlanacak. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek, belirtilen tüm kurallara uyulması zorunlu olacak. Tahliye sırasında artçı sartıntı gibi olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacak. İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacak.

15.40

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı sayısının 40 bin 689’a yükseldiğini açıkladı. Sezer ayrıca, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

14.00

Depremden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 131 şüpheli tutuklandı.

13.00

Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

12.46

Emniyet'tten yapılan açıklamada, "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 775 hesap yöneticisi tespit edildi, 441'i hakkında adli işlem başlatıldı. 129 şahıs gözaltına alındı, 24'ü tutuklandı. Dolandırıcılık amaçlı internet sitelerinin kapatılması sağlandı." denildi.

12.30

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

12.25

SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR

2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaştan dolayı ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye gelen yaklaşık 4 milyon Suriyeli, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden dolayı tekrar ülkelerine dönmek için sınır kapılarına yöneldi. Depremlerde 11 ilde yaşanan yıkımın ardından birçok Suriyelinin de yaşadığı evler hasar gördü. Suriye’de de etkili olan depremlerde bazı Suriyeliler orada yaşayan ailelerine ulaşmak için ülkelerine dönerken, bazılarının da ya yaşanacak evi kalmadı ya da depremde hasarlı evlerine giremediği için çareyi ülkelerine geri dönmekte görüyor.

SINIR KAPISINDAN GÜNLÜK 2 BİN İLA 3 BİN SURİYELİ GEÇİŞ YAPIYOR

Binlerce Suriyeli ülkelerine dönmek için Kilis’te bulunan Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarına yöneldi. Türkiye’de Suriyeli depremzedelere 6 ay ülkelerine dönme izni verildi. Sınır kapılarında yaşanan yoğunluk nedeniyle günlük her bir kapıdan bin 500 ila 2 bin arası Suriyelinin geçişine izin veriliyor.

12.15 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletvekillerimizin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle siyasi partilerimizin mutabakatı ile TBMM çalışmalarına 28 Şubat 2023 tarihine kadar ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Geçmiş olsun Türkiyem" ifadelerine yer verdi. 

12.10

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası Malatya’da konteyner kent çalışmaları aralıksız devam ediyor. Alt yapısının yüzde 60’ı tamamlanan alanda konteynerler de yerleştirilmeye başlandı.

12.00

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "depremde ağır hasar gören Hatay'a Suriyeli sığınmacı akını olduğu" iddiasına ilişkin, "Bazı fitne fesat yuvaları 'sınırlardan sığınmacı akını' olduğuna dair iddiaları ortaya attılar. Bu iddiaların tamamen gerçekdışı olduğu anlaşılmıştır" dedi.

11.07

KIZILAY, MOBİL SAĞLIK ARAÇLARININ GÜNCEL KONUMLARINI PAYLAŞTI 

Kızılay, deprem bölgesinde başlattığı sağlık desteğini mobil araçlar ve mobil diş kliniği hizmetiyle sürdürüyor. Kızılay, kırsal kesimlere de gönderilen mobil sağlık araçlarının güncel listesini paylaştı. 

Depremzedelerin sağlık hizmetleri alabilmeleri için gönderilen 6 mobil sağlık aracı, bölgede ilk günde 627 kişiye ulaştı. İçerisinde; muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapılabilen mobil sağlık araçlarında, deneyimli gönüllü hekimler özellikle merkezlere ulaşamayan kırsal bölgedeki hastalara ulaşarak muayenelerini yapmaya başladı. Araçlarda iki hekim, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunuyor. Araçlar, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’de gezici sağlık hizmeti veriyor. 

MOBİL DİŞ KLİNİĞİ DE AFETZEDELERİN HİZMETİNDE 

Mobil sağlık araçlarının yanı sıra mobil diş kliğini de hizmete sunan Kızılay, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde diş hastanelerine erişimi olamayan afetzedelere acil durumlarda hizmet veriyor. Süreç içerisinde gönüllü diş hekimlerinin katkıları ile bu hizmetin de yaygınlaştırılması planlanıyor. 

Kızılay, beslenme hizmetlerinin yanı sıra yardım dağıtımları, psikososyal destek hizmetleri ve mobil sağlık araçları ile destekleyici rolünü sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürüteceği birinci basamak sağlık hizmetlerinde mobil sağlık araçları ile özellikle köylerdeki depremzede vatandaşlarımıza hizmet verecek. 

Mobil sağlık araçlarının 19.02.2023 tarihli konumları şöyle; 

Kahramanmaraş: Piazza AVM açık alanı 

Hatay: Millet Bahçesi 

Adıyaman: Şambayat Köyü 

Malatya: Botaş 13. Çadır Kenti 

Osmaniye: Arıcaklı Köyü, İnderesi Köyü, Savranlı Köyü 

Gaziantep: Sayburun Köyü, Altınova Köyü, Torunlar Köyü, İncegedik Köyü (Nurdağı)

09.00

DEPREMİN VURDUĞU GÖLBAŞI'NDA YENİ BİR ŞEHİR KURULACAK

Adıyaman Gölbaşı ilçesine koordinasyon ile görevlendirilen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışma yaptıklarını söyledi. Gölbaşı’nda köyleri dahil 500’e yakın bina yıkıldığını belirten Başkan Eroğlu, “Son birkaç gündür Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan mühendislerimiz binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyorlar. Hasarsız, az hasarlı ve ağır hasarlı binaların tespitleri yapılıyor. Bu tespit çalışmalarının da üç ya da dört gün içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

“GÖLBAŞI ŞEHRİN BİRKAÇ KİLOMETRE UZAĞINA TAŞINACAK”

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı binaların yıkımına başlanacağını ifade eden Başkan Eroğlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Gölbaşı'nda incelemelerde bulundu. Onların da değerlendirmesi burada başka bir alanda yeni bir şehir kurulacak. Yıkılan binaların bulunduğu zeminlerdeki deprem sebebiyle oluşmuş bozulmalardan, güvenli olmadığından dolayı burada bina yapılmayacak. Zemini daha iyi olan şu anki yerleşim yerinin birkaç kilometre uzağında yeni bir şehir kurulacak. İlk tespitlere göre öyle öngörüyoruz ki yeni yerleşim yerinde 5 bin civarında yeni konut yapılacak. Bu çalışmalarda inşallah çok kısa süre içerisinde başlamış olacak” diye konuştu.

8.50 

KAHRAMANMARAŞ'TA DEFİN İŞLEMLERİ GECE DE SÜRÜYOR 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü Pazarcık ilçesinde 7.7, aynı gün saat 13.24’te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 11 ilde hasara yol açtı.

Depremlerde hayatını kaybedenlerin cenazeleri enkaz altından çıkarıldıktan sonra Kapıçam Mezarlığı’na götürülüyor. Kapıçam Mezarlığı’nda yıkanıp kefenlenen cenazeler, namazları kılındıktan sonra yan yana kazılan mezarlarda toprağa veriliyor.

Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı görevliler gece saatlerinde de çalışmalarına devam ediyor. Mezar yerleri iş makineleriyle kazılıyor. Kur’an-ı Kerim ve duaların okunmasıyla defin işlemi gerçekleştiriliyor.

Dün gece de göçük altında kalarak hayatını kaybeden anne, baba ve 2 çocuğunun defin işlemleri gece saatlerinde gerçekleştirildi. Abdulkadir Mayati, Aişe Safi, Muhammet Yasin Mayati ve Rimes Mayati, görevlilerce defnedilirken, yakınları kabirleri başında gözyaşı döktü. 

08.00

NAKLİYE VE KİRA FİYATLARINA VALİLİK AYARI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 etkilendi. Diğer illerde olduğu gibi Diyarbakır’da fırsatçılar kira ve nakliye fiyatlarını orantısız bir şekilde artırdı. 

Duruma müdahale eden Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, sorun olan konularda fiyatlara düzenleme getirdi. Vali Su, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; “Kıymetli Hemşehrilerim, ilimizde ev taşıma ücretleri, şehir içi azami 5 bin 100, ilçeler arasında azami 8 bin, şehirlerarası 5 bin 100 lira (25 kilometreyi aşan kısım için kilometre başı 8.50?) asansör bedeli 900 lira. Ayrıca; 1+1 daire ev taşıma ücreti, 4 bin lira, 2+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 250 lira, 3+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 750 lira, 4+1 daire ev taşıma ücreti (en yüksek) 5 bin 100 lira olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi.

296’NCI SAATTE 2 MUCİZE 1 KAYIP

Hatay Antakya’daki Kanatlı Apartmanı’nın enkazı, depremin 13’üncü gününde umudun adresi oldu. Enkazdan ses ve ısı alan ekipler, beş saatlik çalışmayla 296’ncı saatte Suriye uyruklu Samir Muhammed Accar, eşi Ragda ve 12 yaşındaki çocuklarını çıkardı. Ancak çocuk, ambulansta hayatını kaybetti.

Yaralı çift, ilk müdahalenin ardından Adana'ya sevk edildi. Genel durumları iyi, bilinçleri açık olan çiftin, iki çocuğunun daha enkazda yaşamını yitirdiği belirtildi. Aynı enkazda iki kişiye ait ses ve ısı tespit edilince devam eden kurtarma çalışması gece de sürdü.

ACININ SEMBOLÜ

Malatya'da depremde yaşamını yitiren yüzlerce kişi iş makineleriyle yan yana mezarlara gömüldü. Hepsine birer numara verildi. Aileler mezar başlarına ölenlerin eşarp, seccade ve bere gibi özel eşyalarını astı. Bir mezarın başında tahtaya asılan kırmızı çocuk yeleği ise dikkat çekti. Bu yelek Çavuşoğlu Mahallesi'nde çöken beş katlı binada can veren minik Elif'e aitti.

BABA-KIZ SARILMIŞ

7 yaşındaki Elif'in cansız bedeni enkazdan babası Fehmi Çiçek'in (40) kucağında, boynuna sımsıkı sarılmış halde çıkarıldı. Baba-kız, ailenin isteği üzerine aynı mezara defnedildi, mezarın başına da küçük kızın en sevdiği yeleği asıldı. Ailenin yakını Ünal Tan "Evleri birinci kattaydı. Fehmi ağabey ile kızı Elif ölürken, eşi Kudret ile oğlu Samet kurtarıldı" dedi.


00.43: 
Hatay'ın Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi'ndeki Kanatlı Apartmanı'nda ekiplerin arama kurtarma köpekleriyle yaptığı çalışmalar sona erdi.

22.31: Kahramanmaraş'ta 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD depremin merkez üssü'nün Göksun ilçesi olduğunu açıkladı.

21:55: İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan deprem bölgesine, salgın hastalıkları önlemek amacıyla 2 askeri uçakla 576 bin maske gönderildi.

21.17: Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere 'Evim Yuvan Olsun' uygulaması hayata geçirildi.

21.05: İçişleri Bakanlığı, nakliye firmalarının piyasa koşullarındaki taşınma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü %15 esneklik bandında fiyatlandırma yapacaklarını duyurdu.

20.10: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Enkazların hemen hemen hepsine ulaştık. Sahada 181 bin 423 güvenlik personelimiz görev yapıyor.

16.25 AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde can kaybının 40 bin 642'ye yükseldiğini duyurdu.

15.10: İstanbul Valiliği: 20 Şubat 2023 Pazartesi Günü itibarıyla, riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz, depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerdir.

BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI

13.29 Sağlık Bakanı Koca:

-10 afet ilindeki hastanelerimizde deprem sebebiyle yatan hasta sayısı 6 bin 108, taburcu edilen hasta sayısı 13 bin 612'dir.

-Afetten etkilenen illerimizde birinci basamak sağlık hizmeti muayene sayısı ilk 12 günde 962 bin 482'ye ulaşmıştır.

-Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır.

11.43 Hatay'ın merkez Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi'ndeki Kanatlı Apartmanı'nın enkazından biri çocuk 3 kişi depremin 296. saatinde sağ çıkarıldı.

ATSU’NUN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

09.02 Hatay’ın en büyük sitelerinden biri olan Rönesans Rezidans da depremde yıkılmış ve 250 dairelik site adeta devrilmişti. Enkazda kalan isimlerden biri de Hatayspor'un futbolcusu Christian Atsu oldu. Atsu'nun Türkiye temsilcisi Murat Uzunmehmet, Ganalı futbolcunun cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.

00.16 Bakan Kurum: Depremden etkilenen 10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi. Bütün ekiplerimiz bu alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyorlar. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.

11 İLDE HASAR TABLOSU

Depremden etkilenen illerde incelenen ve acil yıkılması gereken bina sayıları:

Adana: 5 bin 797 / 46

Adıyaman: 28 bin 766 / 6 bin 108

Diyarbakır: 24 bin 314 / 520

Elazığ: 2 bin 488/ 587

Gaziantep: 130 bin 331 / 11 bin 922

Hatay: 49 bin 470/ 10 bin 911

Kahramanmaraş: 57 bin 87/ 10 bin 777

Kilis: 3 bin 748 / 585

Malatya: 25 bin 311 / 6 bin 599

Osmaniye: 28 bin 317 / 2 bin 122

Şanlıurfa: 31 bin 717 / 399