Gündem Kalbi 'vurmuyor' koruyor

Kalbi 'vurmuyor' koruyor

Paylaş
Kalbi 'vurmuyor' koruyor

Covid-19 aşılarıyla ilgili Avrupa’da 20 milyon kişiyle yapılan araştırma, aşının iddia edildiği gibi kalp krizine ve pıhtıya neden olmadığını, aksine kalp hastalıklarına engel olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs aşıları RNA bazı olduğu için oluşan antikorlar vücudu uzun yıllar koruyor” dedi.

Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşmaya ve kalp krizine yol açtığı ididası, farklı platformlarda dile getiriliyordu. Bilim insanları İngiltere, İspanya ve Estonya’da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti; aşıların kalp krizine ve pıhtılaşmaya neden olduğu iddiası çürütüldü. Aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı koruduğuna dair tutarlı kanıtlar buldu. Oxford- AstraZeneca, Pfizer ve Moderna’nın aşıları da dahil olmak üzere Covid-19 aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı.

Haberin Devamı

44 KAT KORUYUCU

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Aşı, virüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat koruyuculuk sağlıyor” dedi. Koronavirüs aşılarının genetik bazı bozukluklara yol açabileceğinin de öne sürüldüğünü hatırlatan Ceyhan, “Oysa genetik bir değişikliğe, yani kansere yol açması için bir aşının hücrenin çekirdeğinden içeri girmesi lazım. Hâlbuki RNA bunlar, hücrenin içerisine giremediği için maksimum 3 günde vücuttan atılıyor. Sonra ona karşı oluşan antikorlar vücudu uzunca süre koruyor” diye konuştu.