Gündem Kalp krizi riski genç yaşlara kadar indi! Yüksek lisans mülakatında kahreden olay: Bir numaralı sebebi uzmanı açıkladı

Kalp krizi riski genç yaşlara kadar indi! Yüksek lisans mülakatında kahreden olay: Bir numaralı sebebi uzmanı açıkladı

Paylaş
Kalp krizi riski genç yaşlara kadar indi! Yüksek lisans mülakatında kahreden olay: Bir numaralı sebebi uzmanı açıkladı

ODTÜ Fizik Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Teoman Arslan, yaptığı online mülakat sırasında heyecanına yenik düştü. Kalp krizi geçiren genç, bilgisayar başında hayatını kaybetti. Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, kalp krizinin genç yaşlarda arttığını söyleyerek risk faktörlerini açıkladı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Geçtiğimiz günlerde ODTÜ Fizik Bölümü öğrencisi Teoman Arslan, Ankara’daki evinden Almanya'daki üniversiteye kabul edilebilmek için yaptığı online mülakatta heyecanına yenik düşerek kalp krizi geçirdi. 22 yaşındaki genç, bilgisayar başında hayatını kaybetti. Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek Posta.com.tr okurlarına özel açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

"GENÇ YAŞTA KALP KRİZİNİ TETİKLEYEN PEK ÇOK ETKEN VAR"

Genç yaşta görülen kalp krizi vakalarının çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, "Modern yaşam tarzının getirdiği kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve obezite gibi faktörler gençler arasında yaygınlaştı. Özellikle yüksek oranda doymuş yağ içeren fast food ve işlenmiş gıdaların tüketimi, ateroskleroz riskini artırarak genç yaşta kalp krizi olasılığını yükseltiyor. Bunun yanı sıra, düzensiz uyku alışkanlıkları, stres ve ruh sağlığı sorunları da kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Gençler arasında yaygın olan sigara ve alkol kullanımı da kalp krizi riskini artıran önemli bir etkendir." dedi.

Haberin Devamı

Kalp hastalığında genetik yatkınlığa da dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, tüm bu faktörlerin genç yaşta kalp krizi riskini artırabileceğinin altını çizdi. Bu nedenle, gençlerde kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının teşvik edilmesi, düzenli tıbbi kontrol ve bilinçli sağlık önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

GENÇ ERKEKLERDE KALP KRİZİ RİSKİ DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kalp hastalıklarında risk faktörlerinin ve semptomların farklı olabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu," Örneğin, erkekler genellikle daha genç yaşlarda kalp krizine yakalanma eğilimindeyken kadınlar genellikle daha ileri yaşlarda kalp hastalıklarına yakalanma eğilimindedir, özellikle hormonal değişiklikler nedeni ile menopoz sonrasında risk belirgin artar." dedi.

40 YAŞ SONRASI DÜZENLİ KONTROL ŞART

40 yaşından itibaren özellikle erkeklerde kalp krizi riskinin belirgin şekilde arttığını dile getiren uzman isim, "Yaşlanma süreci, damar duvarlarının sertleşmesi ve elastikiyet kaybı gibi vasküler değişikliklerle birlikte kalp krizi riskinde artışla ilişkilendirilir. Ayrıca, yaşlanma ile birlikte hormonal değişiklikler de önemli rol oynar; erkeklerde testosteron seviyelerindeki azalma, kolesterol seviyelerinin artmasına ve dolayısıyla kalp krizi riskinin yükselmesine katkıda bulunabilir. Yaşlanma süreci ayrıca damar duvarlarında hasar birikimine ve aterosklerotik plakların oluşumuna yol açabilir, bu da kalp krizi riskini artırır. Bununla birlikte, yaşla birlikte birçok kişide yaşam tarzı faktörlerinde (beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite seviyeleri, sigara içme alışkanlığı) ve metabolik faktörlerde (kan basıncı, kolesterol seviyeleri, diyabet gibi) birikim görülür. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, kalp krizi riskinin artmasına katkıda bulunur. Dolayısıyla, 40 yaşından itibaren erkeklerde kalp krizi riskindeki artış, yaşam boyu koruyucu sağlık önlemlerinin önemini vurgular ve düzenli tıbbi kontrolün gerekliliğini ortaya koyar." dedi.

Haberin Devamı


BU FAKTÖRLERE DİKKAT: KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Kardiyoloji Uzmanı Raimoğlu, kalp krizi riskini atıran faktörleri şöyle sıraladı,

  • Yüksek kan basıncı, arter duvarlarında hasara yol açarak ateroskleroz gelişimini hızlandırabilir ve kalp krizi riskini artırabilir.
  • Yüksek kolesterol seviyeleri de kalp krizi riskini artıran bir diğer önemli faktördür. Özellikle yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyeleri, arterlerde plak birikimini artırarak kalp krizi riskini artırır.
  • Sigara içmek de kalp krizi riskini artırıcı bir faktördür. Sigara içmek, arterlerde hasara neden olabilir ve trombositlerin agregasyonunu artırarak kan pıhtılarının oluşumunu kolaylaştırabilir.
  • Diyabet, kalp krizi riskini artırır; yüksek kan şekeri seviyeleri arter duvarlarında hasara neden olabilir ve ateroskleroz gelişimini hızlandırabilir.
  • Düşük fiziksel aktivite seviyeleri, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, stres ve aile öyküsü gibi faktörler de kalp krizi riskini artırabilir. Bu nedenle, kalp krizi riskini azaltmaya yönelik stratejiler, bu risk faktörlerinin yönetilmesine odaklanmalıdır.

KÖTÜ VE SAĞLIKSIZ BESLENME KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

"Sağlıklı bir beslenme düzeni, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilirken, kötü beslenme alışkanlıkları kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir." diyen Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, "Özellikle yüksek oranda doymuş yağ ve trans yağ içeren besinlerin tüketimi, kan kolesterol seviyelerini artırabilir ve arterlerde plak birikimine yol açarak kalp krizi riskini artırabilir. Ayrıca, yüksek tuz alımı hipertansiyon riskini artırabilir ve bu da kalp krizi riskini artırır. Beslenme düzenindeki düşük lif alımı da kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Öte yandan, dengeli bir beslenme planı, yeterli miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve sağlıklı yağları içeren bir diyet, kalp sağlığını destekleyebilir ve kalp krizi riskini azaltabilir. Bu nedenle, kalp krizi riskini azaltmaya yönelik stratejiler arasında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi önemlidir ve bu, kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynar." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"KOVİD AŞILARI KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTTI"

Koronavirüs sonrası kalp krizi vakalarındaki artış zaman zaman gündeme geliyor. Hatta bu konuya ilişkin pek çok tartışma ortaya çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, koronavirüs aşılarının kalp krizi riskini azalttığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

KOVID-19 ve kalp krizi arasındaki ilişki kompleks olup, KOVID-19 enfeksiyonunun sistemik inflamasyon, kan pıhtılaşması ve solunum yetmezliği gibi etkileri yoluyla kalp krizi riskini artırabileceği gözlemlendi ve yapılan çalışmalar ile ispatlandı. Aşılar isen, KOVID-19 vakalarının azalması ve ciddi komplikasyonların önlenmesine katkıda bulunarak dolaylı olarak kalp krizi riskini azalttığı söylenebilir. 2024 yılında İngilterede yapılan bir çalışmaya göre 10 milyon aşılanan hasta araştırılmış; kardiyak ve tromboembolik sonuç riskini azalttığı saptanmıştır. Ancak, COVID-19 ile kalp krizi arasındaki ilişki konusu, toplumda yaygınlaşan aşı karşıtlığıyla birlikte, daha uzun yıllar boyunca görüş farklılıklarına ve tartışmalara neden olmaya devam edecektir.