Gündem Kamuda cinsel istismar eğitimi

Kamuda cinsel istismar eğitimi

Paylaş
Kamuda cinsel istismar eğitimi

Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu "Çocuk İzlem Merkezi" çalışmaları kapsamında, 60 bin kamu personeline cinsel istismar konusunda eğitim verilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak, Ankara’da pilot olarak 1 Ekim 2010 tarihinde uygulamaya başlanan Çocuk İzlem Merkezlerinin, çocukların istismar sonrasındaki süreçte örselenmesini engellemeyi amaçladığını belirtti.

Cinsel istismara uğrayan çocukların hem ruhen hem de fiziken örselendiğini, defalarca yıpratıcı süreci yaşadığını belirten Koçak, ailesiyle ya da tek başına kolluk kuvvetine müracaat eden çocuğun hem karakollarda hem hastanelerde hem de mahkemelerde defalarca olayı anlatmak zorunda kaldığını ifade etti.

İstismara uğrayan çocukların yaşadıkları sorunlardan bir diğerinin de damgalanma olduğunu dile getiren Koçak, çocuğun zaman zaman medya aracılığıyla kamuoyunda afişe edildiğini, okula gittiğinde bilindiğini anlatan Koçak, bunu engellemek için Çocuk İzlem Merkezini bir hastanenin içerisinde kurduklarını kaydetti.

Böylece ilgili kişilerin kolluk kuvvetleri, sağlık çalışanları ya da öğretmenler aracılığıyla çocuğun hastaneye gidiyormuş gibi getirildiğini söyleyen Koçak, polislerin kendilerine başvuran çocukları sivil araçla, sivil görevlilerle hastaneye getirdiğini anlattı.

AYNALI ODALARDA TALİMATLA SORU

Hastanede çocuklar için uygun bir mekan oluşturulduğunu ifade eden Koçak, çocuğun ifadesinin aynalı bir odada psikologla konuşurken Cumhuriyet Savcısı tarafından alındığını, gerekirse savcının talimatla içeri soru gönderebildiğini dile getirdi.

Çocuğun psikolog eşliğinde alınan ifadesinin kayıt edildiğini de anlatan Koçak, muayenelerin ve gerekiyorsa ilk tedavilerin de bu hastanede uygulandığını söyledi.

Koçak, gerektiğinde çocuk psikiyatristlerinin de çocuğun ruhsal açıdan tedavisini yaptıklarını belirtti. Çocuğun uğradığı istismara yönelik raporların da burada düzenlendiğini kaydeden Koçak, raporun düzenlenmesiyle ilgili Adalet Bakanlığı ve Yargıtay’ın da kendilerine destek verdiğini söyledi.

Raporda adli süreçte gereken bilgileri Yargıtay’ın ve Adli Tıp Kurumu uzmanlarının katkılarıyla hazırladıklarını dile getiren Koçak, uluslararası standartlarda, Dünya Sağlık Örgütü’nün rehberlerinden faydalanılarak raporu oluşturduklarını söyledi.