GündemKamuda tasarruf paketi açıklandı! Araç ve bina alımı 3 yıl süreyle durduruldu, personel servisleri kaldırılıyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Araç ve bina alımı 3 yıl süreyle durduruldu, personel servisleri kaldırılıyor

Paylaş
Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Araç ve bina alımı 3 yıl süreyle durduruldu, personel servisleri kaldırılıyor

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu.. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alınan tedbirleri duyurdu. Kamuda yeni araç ve bina alımı 3 yıl süreyle durduruluyor. Yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getiriliyor. Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi kaldırılıyor. 3 yıl süreyle mobilya ve demirbaş alımları yapılmayacak. Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi kaldırılıyor.

Kamuda tasarruf dönemi başlıyor.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf paketinin ayrıntılarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasında programa ilişkin genel çerçeveyi çizerken; Bakan Şimşek tedbirleri açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

"Bugün kamuda tasarruf ve verimlilik paketimizin ayrıntılarını kamuyou ile paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile ilgili tüm kurumlarımızla gerçekleştirilen çalışmanın detaylarını birazdan sayın Bakanımız Mehmet Şimşek sunacaktır.

"DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMA İHTİYACINI ORTAYA ÇIKARMIŞTIR"

En sonuncusu 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe konan genelgeler ile kamu harcamaları belli kurallar bağlanmıştır. Son dönemlerde yaşanan gelişmeler daha güçlü adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. 16 Nisan Kabine toplantısı akabinde Cumhurbaşkanımız OVP’nin güçlendirilmesi adına kamuda tasarruf artışı, yapısal reformların hızlandırılması hususlarını ifade etmişlerdir. 6 Mayıs Kabine toplantısı akabinde kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanlarda tasarruf kültürünü güçlendirici adımlar atılacağını, bu yönde gerekli talimatları verdiklerini belirmişlerdir.

Haberin Devamı

"BUGÜN SUNDUĞUMUZ PAKET TEK BAŞINA DEĞİL"

7 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanımız bir taraftan üretip yeni pazarlara ihraç ederken diğer tarafta tasarruf kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bunu kamu olarak öncülük edecek daha az kaynak kullanarak daha fazla etkide bulunacak projelere ağırlık vereceğiz ifadelerini kullanmışlardır.

Bugün sunduğumuz paket tek başına değil, bütüncül çerçevede ortaya koyduğumuz birbirini destekler mahiyette diğer paketlerle anlam ifade etmektedir.

Tek başına bu paketi değil önümüzdeki aylarda Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız hep birlikte yürüttüğümüz çeşitli hazırlıkların devreye girmesiyle bunları sizlere zamanı geldikçe paylaşacağız.

Kamu hizmetlerini aksatmadan güncel ihtiyaçlara odaklanıp önceliklendirme yaparak yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanmak suretiyle birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl yaşadığımız depremlerin ilk aşamada hesap edilen maaliyeti 104 milyar doları bulmuştur. Deprem için tahsis edilen 2024 yılı başlangıç ödeneği 1 trilyon 28 milyar TL olmuştur. Bu ödenekler azalmakla birlikte önümüzdeki yıl da devam edecektir.

Haberin Devamı

"OVP DE BU ÇERÇEVE İLE ŞEKİLLENDİRİLMİŞTİR"

Ortaya koyduğumuz yeni paketimiz bir yandan deprem bağlantılı çalışmalara güç verirken diğer yandan halkımızın temel sorun olarak gördüğü enflasyon konusunda yürüttüğümüz mücadeleye katkı sunmaktadır. Enflasyonla mücadelede para politikalarının yanı sıra maliye politikaları ve yapısal reformlar önem taşımaktadır. OVP de bu çerçeve ile şekillendirilmiştir.

Gelecek yıl yüzde 20’nin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlıyız. Geçmişte başardık, yine başaracağız. Bunu sağlarken büyümeyi, istihdamı azami oranda gözetmeye devam edeceğiz. Amacımız istikrar içinde büyümek kalıcı refah artışını sağlamaktır.

Bu yıl da bütçe açığının milli gelire oranını başlangıçta öngörülenin altında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Geçen yıl milli gelire oranla yüzde 6.4 olarak tahmin edilen bütçe açığı yıl sonunda yüzde 5.2 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl sonunda da benzer bir oranda hatta mümkünse daha fazla iyileşmeyi hedefliyoruz. Bu yıl yüzde 6.4 ortaya konan bütçe açığı var. Bunu geçen yıl olduğu gibi 5.2 ve daha altına indirmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Bugün sunulacak olan tasarruf ve verimlilik paketi geçmişten bazı farklılıklar arz etmektedir. Hesap verebilirlik mekanizmalarını güçlendirerek haklı bir gerekçeye dayanmayan sapmaları engellemeyi amaçlıyoruz.

İdari düzenlemeler tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu konuda Meclis başkanımız kendi uhdesinde başka bir çalışma yürüttüğünü kamuoyunda paylaşmıştı. Yaptığımız görüşmelerde Meclis’imiz tarafından alınan önlemlerin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını öğrenmiş bulunuyoruz."

İŞTE KAMUDA UYGULANACAK TEDBİRLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:

En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını sorun olmaktan çıkarmak, sürdürülebilir büyüme için düşük tek haneli enflasyon olmazsa olmaz.

Haberin Devamı

TCMB enflasyonu düşürmek için para politikası dahil kendi alanında tedbiri alıyor. Bizlerde bugün açıklayacağız paketle ve yakında açıklayacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız.

Açıklayacağımız paket son paket olmayacak, önümüzdeki dönemde bir çok adım atacağız.

Bugünkü tedbir setini geçmişteki uygulamalardan faklı kılan üç tne husus var.

Birincisi kamuda verimliliği artırarak tasarrufu hedefliyoruz.

Bu paketle birlikte güçlü bir izleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz.

Tüm kamu bu tedbir paketinin kapsamındadır.

ARAÇ VE BİNA ALIMI DURDURULUYOR

Yapısal reformları hızlandıracağız kamu maliyesinde bir çok reform yapacağız.

Kamuda taşıt sayısı ve standarları belirledik. Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl durduruyoruz.

Yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırıyoruz.

Hedefimiz ilerleyen aşamada taşıtların ortak havuzda toplanarak kurumlararası kullanıma zemin hazırlamasıdır.

Kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz.

Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisini sonlandırmayı planlıyoruz.

ÜCRETLERE ÜST SINIR GELİYOR

Kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz.

Yapılacak düzenlemeyle yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getireceğiz.

Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Kamuda enerji verimliliğini artıracağız. Yenilebilir enerji ve enrji verimliliği ile tasarrufa gitmeyi ümit ediyoruz.

MOBİLYA VE DEMİRBAŞ ALIMLARI DURDURULUYOR

Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerinin verilmesi yasaklandırılıyor.

Kamu alımları DMO aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceğiz.

Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz.

Makina ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılmayacak.

ÖDENEKLERDE KESİNTİYE GİDİLİYOR

Harcama disiplini çerçevesinde deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesintiye gidiyoruz.

Hizmet içi eğitimler otellerde değil kamu tesislerinde yapılacak.

Yurtdışı görevlendirmeleri sınırlandırıyoruz.

KAMUDA İSTİHDAMA SINIRLAMA

Sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümle tasarruf sağlayacağız.

Temsil tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak.

3 yıl boyunda emekli olanlar kadar istihdam sağlayacağız.

YATIRIM İÇİN YENİ PROJE ALINMAYACAK

Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz.

Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerine olan yatırım projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerini önceliklendireceğiz.

Gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendiriyoruz.

Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız.

Bu paket güçlü bir izleme, denetleme raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz.

TÜM KAMUNUN TEDBİRLERE UYMASI ZORUNLU OLACAK

Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personeli uymak zorundadır.

Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız.

Tedbirlere uyum ilgili bakanlık tarafından denetlenecek.

Tasarruf genelgesinde aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.