Gündem Kapıdaki tehdit! İç savaş, deprem, şimdi de kolera

Kapıdaki tehdit! İç savaş, deprem, şimdi de kolera

Paylaş
Kapıdaki tehdit! İç savaş, deprem, şimdi de kolera

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu, iç savaşın sürdüğü Suriye’de 71 bin 463 kolera vakası ve buna bağlı 23 ölüm görüldü. Salgının Türkiye için tehdit olduğunu vurgulayan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Menteş, sınır noktasında sıkı önlemler alınması gerektiğini belirtti.

İç savaşın sürdüğü, Türkiye’yi sarsan depremin yıkıma yol açtığı Suriye, şimdi de kolera salgınıyla karşı karşıya. Hijyen ve sağlıklı suya erişimin zorluğu nedeniyle vakaların görülmeye başlandığını belirten Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, ülkenin kuzeybatı bölgelerinde, 71 bin 463 şüpheli vaka olduğunu, 23 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Haberin Devamı
İç savaşın ardından depremin vurduğu Suriye'de 71 bin 463 kolera vakası görüldü

GEÇİŞLERE DİKKAT

Sınır komşusu olması nedeniyle Suriye’deki kolera salgının Türkiye için de bir tehdit olduğunu vurgulayan Dr. Menteş, “Sınır geçişleri ve göç konusunda sıkı önlemler alınmalıdır. Oradaki tıbbi hizmetlere erişim de kolay bir şekilde sağlanmalıdır. Kanalizasyonun mutlaka düzenli ve ideal olması şarttır. Aşı kartları sınır geçişleri sırasında mutlaka denetlenmelidir” dedi.

ANLAŞILAMADAN HASTA ÖLEBİLİR

Koleranın kalabalık ortamlarda, savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabildiğini belirten Dr. Menteş, “Siz daha kolera olup olmadığı tanısını koymadan ya da sağlık kuruluşuna ulaştırmadan hastayı kaybedebilirsiniz. Çünkü kolerada çok fazla su kaybı, ishal, kanlı ishal gibi ciddi şikayetler oluyor. Hijyen eksikliğinde el temasıyla, yakın temasla, kirli suların içme sularına karışmasıyla bulaşabilir” dedi.

Haberin Devamı