Gündem Kar yağarsa sürpriz olacak

Kar yağarsa sürpriz olacak

Paylaş
Kar yağarsa sürpriz olacak

İstanbul’da betonlaşmadan kaynaklanan ‘ısı ada etkisi’ nedeniyle kent sıcaklığı 5 derecenin altına inmediğinden kar ya yağmıyor ya da yağsa da yerde kalmıyor. Bu durumun artık şehrin normali olduğunu söyleyen uzmanlar, bundan sonra İstanbul’da kar yağmasının ‘sürpriz’ olacağını ifade ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Şen, betonlaşmadan kaynaklanan ısı adası etkisinin, kar yağışını nadir hale getirdiğini söyledi. Şen, “Kar için hava sıcaklığının 5 derecenin altına düşmesi lazım. Ama ısı ada etkisi hep 5 derecenin üzerinde tutuyor sıcaklığı. Bundan sonra İstanbul’da kar yağışı çok nadir olur” dedi. Küresel iklim değişikliğinin bir diğer neden olduğunu vurgulayan Şen, “Türkiye, Akdeniz ikliminden çıkıyor, yarı kurak bir iklime geliyor, sıcaklıklar yükseliyor. Bizim bulunduğumuz enlemlerde artık kar yağışı azalacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÖRMEK İSTEYEN KARS’A

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Eğer Kadıköy’de ya da Eminönü’nde çocuklar kartopu oynayabiliyorsa, ‘İstanbul’a kar yağdı’ demektir. İstanbul’a uzun zamandır öylesine bir kar yağmıyor. 1987 kışında bir metreden fazla kar vardı. İstanbul’un normali artık bu hava. Artık nisan başı gibi yazlık kıyafetleri giyeceğiz. İstanbul’a kar yağarsa, ‘Ne kadar güzel sürpriz oldu’ diyeceğiz” ifadesini kullandı. “Artık Sivas’ın batısına pek kar düşmesini beklemiyoruz” diyen Kurnaz, “Kar görmek isteyen Kars’a, Sarıkamış’a gidecek” dedi.

1929: Şiddetli kış kent hafızasına yer etti.

1954: Kış çok sert geçti.

1987: Kar fırtınası yaşandı, Boğaziçi Köprüsü’nün halatları koptu.

Haberin Devamı

2004: Yoğun kardan ulaşım felç oldu, TEM Otoyolu saatlerce kapalı kaldı.

2017: Şehir yoğun kar yağışıyla mücadele etti.

2022: Araçlar yollarda mahsur kaldı, uçuşlar durduruldu.

Rojda ALTINTAŞ - Feridun AÇIKGÖZ