Gündem Çöl tozları gidiyor, sıcak hava geliyor: Kavrulacağız

Çöl tozları gidiyor, sıcak hava geliyor: Kavrulacağız

Paylaş
Çöl tozları gidiyor, sıcak hava geliyor: Kavrulacağız

Kuzey Afrika üzerinden gelen ve iki gündür özellikle yurdun batı bölümünde hayatı olumsuz etkileyen çöl tozları bugün Türkiye’yi terk ediyor. Ancak bu kez de aşırı sıcaklar geliyor. Prof. Dr. Orhan Şen, “Geçen sene de sıcak hava dalgası vardı ama bu sene onun üzerinde geçecek. Bazı günler sokağa çıkılmamasını bile önereceğiz” dedi.

Kuzey Afrika üzerinden gelen çöl tozları son iki gündür özellikle Türkiye’nin batı illerinde hava kalitesinin ve görüş mesafesinin düşmesine, solunum yolu hastalıkları çekenler ile alerjik bünyedekilerin nefes almakta zorlanmasına yol açtı. Çöl tozları bugün İç Anadolu Bölgesi’nde etkili olduktan sonra Türkiye’yi terk edecek. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Astım hastalarının bunu çok fazla teneffüs etmemesi lazım. Yarın (bugün) İç Anadolu’da yağmur çamur şeklinde yağabilir” dedi.

Haberin Devamı

ÇOK SICAK OLACAK

Çöl tozları gidiyor ancak bu kez de Türkiye aşırı sıcakların etkisi altına girecek. Orhan Şen şunları söyledi: “Şimdi de aşırı sıcaklar geliyor. Kışı sıcak geçirdik. Şubat-Mart-Nisan’ı da çok sıcak geçirdik. Geçen sene de sıcak hava dalgası vardı ama bu sene onun da üzerinde geçecek. Sıcaklarla ilgili problem yaşayanlar veya başka bir nedenle sıcağa karşı alerjik olanlar, bu sene çok dikkat edecek. Bazı günlerde belki sokağa bile çıkmamalarını önereceğiz.”

HAFTA SONU HAVA

Ege, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 2 ila 10 derece üstünde olacak. Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun batısında ise yağış var.

ACİLLER ‘TOZ DUMAN’

Çöl tozları nedeniyle son günlerde hastanelere başvurular arttı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, “Göğüs hastalıkları ya da acillere, alerji, astım geçmişi olan hastalarımız atak dediğimiz tabloyla; öksürük, hırıltı, ateş, nefes darlığı şikayetleriyle geliyor. Göz bölümüne gelen hasta sayımızda da artış var” dedi. Riskli grupların maske kullanması gerektiğini söyleyen Kansu, “Bir süre daha dışarıda geçirdiğimiz zamanı azaltalım, eve gelince üstümüzü değiştirelim, bol su içelim” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı