Gündem Keskin burunlu kahramanlar

Keskin burunlu kahramanlar

Paylaş
Keskin burunlu kahramanlar

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nın ‘Bomba Arama Köpekleri’, her türlü patlayıcı maddeyi yüzde 100’e yakın bir başarıyla tespit ediyor. Çok zorlu eğitimlerden geçen, jandarmanın ‘can dost’ları sadece yurt içinde değil, Suriye‘de de birçok terör faaliyetinin önlenmesini sağlıyor.

HER GÜN EĞİTİM

Haberin Devamı

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan ‘Bomba Arama Köpekleri’, eğitici göreve personel tarafından sürekli geliştirilerek her zaman hazır tutuluyor. Her gün eğitim ve bakımlardan geçirilen köpeklerin sağlığı da yakından takip ediliyor. Alanlarında uzmanlaşan köpeklerin, defalarca askeri ve kimyasal patlayıcı madde ile türevlerini tespit edip olası faciaları önlediği belirtiliyor. Her türlü motorlu araç, bina, bavul ve üst aramasında kullanılan köpekler hassas burunları sayesinde patlayıcıyı kolayca buluyor.

UZMANLAŞIYORLAR

Nevşehir’deki Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda, belirlenen ırklardan alınan yavrular 8 hafta anneleriyle birlikte eğitime tabi tutuluyor. Sekiz hafta sonunda yavrulara kişilik testi yapılarak, baskınlık ve cesaretleri kontrol ediliyor. Ardından 20 haftalık sosyalizasyon eğitimi ile köpeklerin karakterinde eksik görülen konuların geliştirilmesi için alıştırmalar yapılıyor. 32 hafta sonunda köpekler yeteneklerine göre mayın, kadavra, bomba, uyuşturucu, iz takibi, yangın gibi branşlara ayrılıp 20 hafta daha eğitim alıyor.

Haberin Devamı

BAŞARILI IRKLAR SEÇİLİYOR

‘Bomba Arama Köpekleri’ geçmiş tecrübelere dayanılarak, patlayıcı bulma konusunda başarı gösteren ırklardan seçiliyor. Bomba uzmanı olması için tercih edilen köpekler genelde Alman Çoban, Alman Pointer, Belçika Malinois ve Labrador ırklarından oluyor.