Gündem Kış kuraklığı dağları aştı

Kış kuraklığı dağları aştı

Paylaş
Kış kuraklığı dağları aştı

Adıyaman’daki Nemrut Dağı kışın karla kaplanır, turizm sezonu kapanırdı. Manisa’da ise Spil Dağı ocak aylarında karla kaplı olurdu. Endişe yaratan iklim değişikliğinin etkisiyle iki dağda bu yıl beklenen kar yağmadı. Nemrut’ta turistik ziyaretler sürerken Spil’de bahar havası var.

Adıyaman’da yer alan ve dev antik heykelleriyle tanınan 2 bin 206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nda her yıl kar yağışının etkili olduğu kış boyunca turizm sezonuna zorunlu ara veriliyordu. Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve kar yağışı olmaması Nemrut’u da etkiledi.

Haberin Devamı

Nemrut Dağı, 15 Ocak’ta yağan kar nedeniyle 1 hafta ziyarete kapatıldı. Ancak kar örtüsünün kalkması ile ziyaretler yeniden başladı.

Nemrut’un kış uykusuna kuraklık engeli UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı’nda kuraklık nedeniyle bu yıl olağan dışı bir kış mevsimi yaşanıyor.

BAHAR MANZARASI

Manisa’da zirve yüksekliği 1513 metre olan, Spil Dağı Milli Parkı, birçok kış ayında olduğu gibi Aralık 2021’de de kalınlığı bir metreyi aşan karla kaplanmıştı. Karla kaplı Spil’de yaşayan yılkı atlarının aç kalmaması için bölgeye saman bırakılmıştı.

Geçen yıl ocak ayında beyaz örtü altında olan Spil Dağı’na kış kuraklığı nedeniyle, beklenen kar yağmadı. Bahar manzaraları yaşanan dağda her kış yüzeyi buzla kaplanan donan göller ise donmadı.