Gündem KKTC 40 yaşında

KKTC 40 yaşında

Paylaş
KKTC 40 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. kuruluş yıldönümü KTTC’de ve yurtta törenlerle kutlandı. KKTC’deki törenlere katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “15 Kasım Kıbrıs Türkünü yok saymak isteyenlere inat toprağa, denize, göklere kazınmış özgürlük şiarıdır” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. yıldönümü dolayısıyla ilk tören Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz anıta çelenk bıraktı. İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tatar, Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Metin Güray tarafından anıt özel defteri imzalandı. Tatar, “Anavatan Türkiye mücadelemizin her safhasında yanımızda olmuş, yardım ve desteğini esirgememiştir. Bunları unutmayacağız ve unutturmayacağız” yazdı.

Haberin Devamı

YOK SAYMAK İSTEYENLERE İNAT

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmi geçit töreninde konuşan Cevdet Yılmaz, “15 Kasım, Kıbrıs Türkünü yok saymak isteyenlere inat, toprağa, denize ve göklere kazınmış özgürlük şiarıdır. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihine eklenen bu şansı sayfa, tüm Türk dünyası için gurur kaynağıdır” diye konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar da “Ne mutlu bize ki Türkiye Cumhuriyeti tam arkamızda” dedi. 40. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin açılışı da yapıldı.

O FOTOĞRAFIN SIRRI

Ankara’da Kıbrıs gazisi, emekli deniz astsubay Cemil Yaralı, 21 Temmuz 1974’te dost ateşiyle batan TCG Kocatepe’de sağ kurtulan askerlerden. KKTC’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümünde eski günlere dönen Yaralı, 54 şehit verilen gemide son anda lastik botlara binen 192 personel arasında yer almış.

Haberin Devamı

16 kişi olarak bindikleri bot 49 saat sürüklendikten sonra kurtarılırken çekilen fotoğrafa bakarken duygu dolu anlar yaşayan Cemil Yaralı, “Bu fotoğraf, sağ kurtulan personelin fotoğrafı. 4’ü ile iletişim halindeyim. Diğer askerlere ulaşmaya çalışıyorum. Lübnan’da bizi kurtaran kaptana da ulaşmak istiyorum. Onlarla bir araya gelmek istiyorum” diye konuştu. Şaduman TÜRKAY/DHA