Gündem Koca: SMA bilim kurulu Ocak ayında toplanacak

Koca: SMA bilim kurulu Ocak ayında toplanacak

Paylaş
Koca: SMA bilim kurulu Ocak ayında toplanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA bilim kurulunun yeni yılın ilk ayında toplanacağını açıkladı. SMA tedavisinde kullanılan ilaçların ele alınacağını aktardı. Koca piyasada bulunamayan ilaçlara yönelik de konuştu. 3-4 hafta içinde sürecin normale döneceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gündeminde SMA bilim kurulu toplantısı vardı. Koca, SMA bilim kurulunun ocak ayı içinde toplanacağını açıkladı ve toplantının gündemine dair detayları paylaştı.

Haberin Devamı

SMA BİLİM KURULU GÜNDEMİNDE NE VAR?

"Ana gündem maddesi tedavide kullanılan ilaçlara yönelik son gelişmeler olacak. Ülkemizde henüz kullanılmayan ilaç ve tedaviler ve bunların hangi hasta guruplarında kullanılabileceğine karar verilebilir. Bilim kurulumuzun bu konuda alacağı kararı da kamuoyu ile paylaşacağız."

Piyasada bulunamayan ilaçlara ilişkin de konuşan Koca, piyasada yeterli miktarda ilaç bulunana kadar ilaç ihracatını durdurduk dedi. Piyasadaki 7000 kalem ilaç içinde en az bulunan ilaç sayısının 950'den 154'e düştüğünü, 3-4 hafta içinde normale döneceğini söyledi.

ANTİBİYOTİK TALEBİ ARTTI

"Antibiyotiklerle ilgili de genel bir talep artışı var. Mevsim kaynaklı hastalıkların artışı öngörülerek geçen yıla göre bazı antibiyotik çeşitlerinin üretiminde yüzde 29’luk bir artış gerçekleşti. Antibiyotik talebi ise bu oranın üzerinde gerçekleşti. Ancak önümüzdeki 3-4 hafta içinde üretimde daha önemli oranda artış olacak ve sıkıntının azaldığını hep birlikte göreceğiz."

Haberin Devamı

Bakan Koca üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti ile hastaneye başvuran hastalar hakkında da son durumu paylaştı. Bu hastaların yüzde 6.2’sinin yani yaklaşık 15 hastadan biri covid olduğunu kaydederken, hastalıkların yaygınlığını “Ağırlıklı olarak influenza yani grip; RSV, Rhinovirus ve son olarak covid şeklinde" diye sıraladı.